Insolvenţa SNIF, cerută de noua conducere a societăţii

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 13 mai 2009

Noua conducere a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) a solicitat acţionarului unic al societăţii, Agenţia Domeniilor Statului (ADS), intrarea în procedura de insolvenţă a SNIF, din cauza situaţiei financiare precare. La ora actuală, SNIF este condusă de directorul general Liviu Goncea şi de administratorul special Ştefan Constantin.

Conform unor surse oficiale, discuţiile ar fi avut loc acum două săptămâni, la sediul ADS, însă se pare că acestea nu s-au concretizat din cauză că datoriile companiei erau mult mai mari decât cele de care avea cunoştinţă ADS.

"Conducerea SNIF a considerat că situaţia financiară a societăţii impune intrarea SNIF în procedură de insolvenţă, cu un program de reorganizare judiciară", a declarat, pentru BURSA, Ştefan Constantin.

Întrebat dacă prin intrarea în insolvenţă a SNIF se urmărea doar vânzarea unor active la preţuri mici pentru cei interesaţi de patrimoniul SNIF în vederea acoperirii datoriilor, administratorul special al SNIF a declarat: "Acest proces de vânzare a activelor pentru acoperirea datoriilor putea fi posibil doar în baza unei hotărâri judecătoreşti, în urma unei evaluări făcute de către un administrator judiciar".

Directorul general al SNIF, Liviu Goncea, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Împotriva intrării SNIF în procedura de insolvenţă s-au pronunţat şi sindicatele.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare, Vasilica Blebea, a declarat, pentru BURSA, că toate organizaţiile sindicale s-au pronunţat împotriva unei asemenea decizii, care ar fi dus la concedierea mai multor salariaţi ai societăţii.

Liderul de sindicat a menţionat că discuţiile pe această temă au fost reluate şi la Ministerul Agriculturii, unde s-a convenit ca SNIF să nu intre în insolvenţă, ci să fie privatizată de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Informaţia a fost dezminţită de administratorul special al SNIF, care susţine că privatizarea societăţii o va face ADS-ul: "Au fost discuţii la Ministerul Agriculturii pe tema intrării SNIF în insolvenţă, dar s-a stabilit ca societatea să fie privatizată. Varianta privatizării SNIF de către AVAS nu mai este de actualitate. S-a luat în considerare această oportunitate când nu se ştia ce se va întâmpla cu ADS-ul, odată cu restructurarea Ministerului Agriculturii. Dar SNIF va fi privatizată de către ADS".

Întrebat când va avea loc privatizarea SNIF, administratorul special a precizat că, în urma discuţiilor de la minister, au fost stabilite noi termene privind reactualizarea raportului de evaluare a societăţii.

De ce s-a ajuns aici

SNIF este singurul operator de stat specializat în mentenanţa, întreţinerea şi repararea sistemelor de irigaţii. Societatea se află în administrare specială până la data de 30.06.2009. Conform procedurilor, administrarea specială are ca finalitate privatizarea. Societatea trebuia privatizată din 2005, în urma unui acord de îmrpumut cu BIRD, însă, din cauza patrimoniului atractiv evaluat la peste 100 de milioane de euro, ce este vânat de multe grupuri de interese (nelegitime) procesul a fost tergiversat. Acum SNIF riscă falimentul.

Conform Tribunalului, falimentul SNIF este cerut de şase creditori privaţi (SC Hidroconstruct Grup SRL, SC Gestaco- Business Consulting SRL, SC Arora Trading Construct SRL, SC Kluge Enbara SRL şi SC Unic Management Consulting SRL). Situaţia financiară este dificilă. Datele Ministerului de Finanţe arată că societatea figurează în prezent cu datorii la bugetul de stat în valoare de 49,881,228 lei. Dar SNIF mai are şi datorii extrabilanţiere de 348.947.432 lei, scoase la iveală de un audit al firmei BCEOM, în 2004, în urma controversatului program agricol Romag `98.

Ce presupune insolvenţa

Potrivit juriştilor, "insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile". După declanşarea procedurii, administratorul judiciar desemnat de un judecător sindic face un raport care stabileşte de ce s-a ajuns în situaţia de insonvenţă. Ulterior administratorul judiciat formulează un plan de reorganizare judiciară, şi poate lua decizia de vânzare a unor bunuri pentru acoperirea datoriilor, alte măsuri pentru astuparea datoriilor, precum şi punerea în răspundere a celor responsabili de situaţia financiară ca buni de plată. Dacă planul de reorganizare nu este respectat, societatea intră în faliment. În final, societatea este radiată de la Registrul Comerţului.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. SNIF ESTE CAPUSAT DE FIRME ALE UNOR DIRECTORI JUDETENI. LA TIMIS PRIN POLYCOAT DEROM SA ,STIE MINISTRUL SIRBU,PARCHETUL,POLITIA,DAR PINA ACUM SE CERCETEAZA ,PROBABIL SE DORESTE MUSAMALIZAREA CAZULUI . NUMAI IN 2008 SA REUSIT UN MINUS DE 21 MILIARDE LEI NUMAI LA TIMIS

    1. drepturile hotului mai presus de toate.in romania cine fura o societate se numeste investitor .

    Treziti-va oameni buni, nu vedeti cum suntem furati pe fata, sucursalele care au muncit cinstit si s-au achitat de toate datoriile o trag ca si cele care au trait bine mersi cu salarii 100% si alte favoruri , chiar nu vor fi trasi la raspndere cei vinovati?

    1. Directorul de la SNIF MEHEDINTI Medragoniu are 3 dosare penale pentru FALS SI UZ DE FAS si tot pe functie este, Goncea cum il tine pe asta pe functie?

      Stiu eu -pe ala de la SNIF Mehedinti il tine in brate GLAVAN si STEFAN CONSTANTIN. GONCEA se va trezi.

    D-l Adrian Semcu liberal de frunte abia asteapta sa fie scoase la vanzare activele atractive de la SNIF si bine face daca alianta PDL-PSD

    Dl. Constantin Stefan ar trebui sa-si dea demisia a fost unul din artizanii programului Romag ,impreuna cu dl.director de directie i.f Apostol Valentin din MADR,iar de cind a fost numit administrator special nu a facut NIMIC sa opreasca declinul....pardon!...a luat saracu cantonul de la Brasov si Simbata ,a platit evaluari ,reevaluari vre-o 450 mii euro,i-a platit d-nei Papa Camelia si Lazar Marian sute de milioane pe S.C.Algemi Consult S.R.L , in timp ce prostii nu si-au luat salariile ,domnii din centrala SNIF au ridicat zeci si sute de milioane.Oameni buni!!!dupa ce au falimentat cu buna stiinta ,vor sa fie exonerati de vina si arunca responsabilitatea in curtea justitiei.D.N.A ar trebui sa se autosesizeze.

    1. Daca nu stii ce vorbesti, mai bine nu te baga. Nu mai asculta radiosantul ca esti in eroare total!

      cativa din centrala, cei care au posibilitatea sa gestioneze banii. cand trebuie sa 'manipuleze' se inteleg f. bine, altfel se cearta??? ce-i cu contabilitatea aia externalizata si cu un birou de contabilitate platit de snif? este externalizata sau nu contabilitatea? dar cate controale au fost (astea au fost mai mult in documentele contabile) , cum se face ca au gasit 'curatenie' si superok ????!!!!!

    distrugerea SNIF este opera Dl.Valentin Apostol,actualul dir.al dir.de I F din MADR,parintele Romvag 98,Danex consalting srl,fost dir al SNIF din 1996-2004om de incredere a lui Sarbu.Avem institutii care sa-l cereceteze pe acest HOT?Nu avem De ce nu se respecta Legea in aceasta tara?Ne aflam in fata celui mai mare jaf al averii publice din lume,rusine DNA

    mihai - esti un comunist reterdat! banii s-au dus pe salariile tale si a altora ca tine care nu ati muncit nimic. noi cei care am muncit in firma traim din somaj, iar tu stai acasa, te judeci si primesti salariile gramada! toata viata ai fost un delator si un informator al securistilor.

    D-na Papa Camelia si Lazar Marian sunt artizanii insolventei,doar dl.a lucrat la privatizare are experienta in falimente-nu trebuie sa-si termine vilele la sinaia si poate mai cumpara vre-o citeva cu spagile trase de la SNIF de d-na.Dl,procurori ce faceti?!!!aceasta femeie este cheia acestei afaceri imobiliare.Goncea Liviu este pus aici de gasca ,nu a facut absolut nimic de cind a fost numit.Sunt niste hoti cu totii !!!!

    1. Acest Constantin Stefan este un om fara scrupule,nu-l intereseaza decit beneficiile lui ,nu a facut nimic pt.SNIF si pe angajati ii priveste ca pe sclavi.Si-a aranjat si isi aranjeaza numai afacerile personale,inclusiv lucrari( parte electrica)de la SNIF.

      Si dumneata esti in eroare. Afirmatii gratuite in mod rauvoit.

      Si dumneata esti in eroare. Afirmatii gratuite in mod rauvoit.

      Stefan Constantin a furat impreuna cu ceilalti 2 hoti Ion Nedelcu si Glavan. S unt penali toti 3, dar nimeni nu i vede

      tu esti o eroare iei bani nemunciti si i-ti bati joc de oameni camelia papa

    directorul de la sucursala somes cris este hotul principal de a falimentat sucursala,prin capusarea cu "salrif"si alte firme capusa a furat tot ce a putut

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb