INSOLVENŢA TERRA TOURISM: Ministrul Turismului: "Nu am primit nicio sesizare de la turişti afectaţi"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 27 iunie 2018

Ministrul Turismului: "Nu am primit nicio sesizare de la turişti afectaţi"

Până acum nu au fost primite sesizări de la turiştii afectaţi de insolvenţa agenţiei de turism Terra Tourism, a declarat Ministrul Turismului Bogdan Trif, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit domniei sale, după ce Terra Tourism a anunţat că nu-şi mai poate onora obligaţiile faţă de clienţi, Ministerul Turismului s-a autosesizat şi a efectuat controale la sediile acesteia din Bucureşti şi Slobozia şi a sesizat Poliţia pentru a găsi administratorul societăţii.

Bogdan Trif a precizat: "Ne-am autosesizat. Sâmbătă, când am aflat că Terra Turism are probleme, am trimis echipa la punctul de lucru din Bucureşti şi la sediul social din Slobozia. Sâmbătă au fost ambele închise, duminică am reluat controlul, luni la fel. Bineînţeles că nu am găsit pe nimeni. Am sesizat Poliţia pentru a găsi administratorul şi a putea avea acces în incintă şi la documentele societăţii. Am făcut control, am sesizat Poliţia, aceasta a găsit-o. Urmează un nou control la sediu ca să avem acces la toate datele. Până acum nu avem nicio sesizare primită de la vreun turist care a fost lezat".

Agenţia Terra Tourism şi-a anunţat, vineri seara, prin intermediul unui e-mail, partenerii şi clienţii că nu-şi mai poate onora obligaţiile faţă de aceştia şi le-a recomandat să se adreseze asiguratorului City Insurance.

Ordonanţa care transpune Directiva europeană privind garantarea pachetelor turistice, gata în procent de 99%

Ministrul Turismului a mai declarat că ordonanţa care va transpune prevederile Directivei europene privind garantarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice este gata în procent de 99% şi va intra miercuri (n.r. astăzi), cel târziu, pe circuitul de avizare.

Domnia sa a explicat: "Ordonanţa este finalizată în proporţie de 99%. Mai avem mici retuşuri. Mâine (n.r. astăzi) cel târziu o să-i dăm drumul pe circuit, să obţinem toate avizele de la ministere. Probabil va fi gata în două săptămâni. Nu suntem în pericol, dacă nu o implementăm de la 1 iulie să plătească România. Mai avem timp încă două luni de zile să o implementăm şi să scăpăm de această procedură (n.r. de infringement)".

Ţara noastră trebuia să implementeze o directivă europeană din 2014, astfel încât turistul să fie despăgubit 100% dacă touroperatorul nu îşi îndeplinea obligaţiile, însă nu s-a făcut nimic, potrivit ministrului de Turism. Între timp a fost elaborată o nouă directivă, care trebuia implementată în ianuarie.

Bogdan Trif a precizat: "Din 2014 nu s-a făcut absolut nimic. A venit şi noua directivă, care trebuia implementată în ianuarie. În perioada următoare, o să promovăm directiva astfel încât să protejăm turiştii. Probabil o să întâmpinăm reticenţe din partea agenţiilor pentru că o să trebuiască să scoată mai mulţi bani pentru asigurare, dar mi se pare normal ca turistul, când plăteşte un pachet de servicii să fie asigurat, pentru că plăteşte cu banii jos şi când firma utilizează banii pentru anumite investiţii, care poate merg, poate nu merg, se foloseşte de banul omului şi apoi vine şi spune că sunt în insolvenţă şi nu mai pot da banii. Şi atunci turistul rămâne cu paguba. Acum, aşa cum este în vechea directivă, şi transpusă la noi, despăgubirile se fac în limita a 50.000 de dolari, ceea ce este foarte puţin, pentru că, dacă vinzi de 1-2 milioane, şi vezi cazul Omnia de anul trecut, o să-i revină o sumă foarte mică omului, nesemnificativă, cinci, şase, zece dolari maximum, ceea ce este inacceptabil pentru mine şi pentru toată lumea. Motiv pentru care o să implementăm această directivă, cu toată opoziţia celor din mediul privat, care trebuie să înţeleagă că această piaţă trebuie să fie şi disciplinată, că trebuie să fim siguri atunci când cumpărăm un pachet de servicii că respectiva societate se ţine şi de cuvânt".

Ministrul Turismului a mai spus că anterior s-a mers pe ideea unui fond de garantare gestionat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dar această variantă restrângea foarte mult aria, punea monopol, şi oamenii puteau înţelege că acel fond este garantat de stat.

Domnia sa a adăugat: "O să lăsăm liber la asigurări, la scrisori de garanţie şi gaj, la un fond mutual pe care să-l gestioneze sub supravegherea noastră agenţiile, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Pe noi ne interesează ca pachetele de servicii ale turismului să fie asigurate 100%. Cred că e un principiu corect şi aşteptat de către români. Am purtat foarte multe discuţii cu agenţiile, au zis să mai amânăm. Nu mai putem să aşteptăm, eu nu mai sunt dispus, chiar dacă o să plătesc ca imagine. Cred că turistul din România trebuie să fie protejat. Trebuie disciplină. Cei care nu sunt solvabili, care au diferite probleme, probabil cei de la asigurări nu or să încheie contractul şi atunci o să investească şi o să aibă grijă de banii turiştilor să nu-i folosească cu altă destinaţie. (...) O să auziţi în viitoarea perioadă o mulţime de lucruri, de ce nu se poate, că noi greşim. În alte ţări se poate. Important este ca turistul să fie asigurat şi să primească şi o poliţă de asigurare să ştie că e asigurat în momentul în care cumpără un pachet de servicii".

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, susţinea că ţara noastră riscă infringementul din cauza neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului şi, implicit, netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb