Programul de asistenţă financiară pentru Grecia, lansat acum trei ani, este un eşec, iar creditorii internaţionali trebuie să recunoască într-o zi că ţara nu va putea rambursa datoriile, se arată într-un raport al institutului european de cercetări economice Bruegel, transmite AFP.
În Grecia, programul a fost un eşec, consideră autorii raportului, care menţionează existenţa a trei factori, respectiv condiţii iniţiale dificile, un sistem administrativ şi politic mai slab decât în alte două ţări sub asistenţă financiară, Irlanda şi Portugalia, precum şi faptul că statul elen a fost primul care a avut nevoie de ajutor, într-o zonă euro total nepregatită.
Potrivit Bruegel, unul dintre cele mai influenţe institute europene de cercetări, datoria publică a Greciei, restructurată în 2012, ar fi trebui să fie supusă unui astfel de proces mult mai devreme.
"Amânarea a condus la înlocuirea creditorilor privaţi cu cei publici şi a provocat pierderi contribuabililor. Acesta va fi un motiv major de neînţelegeri, în anii următori, când creditorii europeni vor fi nevoiţi să recunoască că Grecia este incapabilă să îşi plătească datoriile", au scris autorii raportului, Jean Pisani-Ferry, Andre Sapir şi Guntram Wolff, citaţi de Mediafax.
Situaţia este mai puţin gravă pentru Irlanda şi Portugalia. În cazul Irlandei, raportul vorbeşte despre un succes în pofida riscurilor, în timp ce programul de susţinere este un potenţial succes pentru Portugalia, chiar dacă economia rămâne fragilă în faţa şocurilor.