"BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, a decis să cumpere fostele divizii bancare "Fortis" din Belgia şi Luxemburg, respectiv să preia o cotă din operaţiunile de asigurări ale grupului, după ce a obţinut de la statul belgian garanţii pentru potenţiale pierderi.
În baza acordului cu autorităţile de la Bruxelles, "BNP Paribas" va prelua 75% din "Fortis Bank" NV, banca deţinută de statul belgian, şi va obţine controlul diviziei bancare "Fortis" din Luxemburg, plătind în schimb 2,88 miliarde de euro (3,64 miliarde de dolari) în acţiuni, potrivit anunţului făcut, sâmbătă, de executivul Belgiei.
"Fortis Bank" va mai plăti 1,38 miliarde de euro în numerar pentru 25% din "Fortis Insurance Belgium" SA.
În urma tranzacţiei, BNP va deveni cea mai mare bancă din Belgia şi Luxemburg, după valoarea depozitelor.
Belgia a încercat să vândă operaţiunile bancare ale "Fortis" după colapsul băncii americane "Lehman Brothers Holdings" Inc., în septembrie 2008, şi îngheţarea pieţelor creditelor, care au generat probleme mari băncilor "Fortis" şi "Dexia", salvate de stat de la faliment. Dar, investitorii "Fortis" nu sunt de acord cu divizarea grupului bancar. Mischael Modrikamen, avocat care reprezintă circa 2.000 de acţionari "Fortis", declară: "În această tranzacţie nu există absolut nimic favorabil acţionarilor
La data de 12 decembrie, Modrikamen a reuşit să obţină blocarea unei vânzări anterioare a "Fortis", pe motiv că tranzacţia nu a avut acceptul investitorilor.
În baza noii înţelegeri, guvernul belgian va furniza 740 de milioane de euro finanţare unei companii create prin desprinderea unor active cu risc ale "Fortis", în valoare de 11,4 miliarde de euro. "BNP Paribas" va contribui cu 200 de milioane de euro la entitatea cuprinzând active cu risc, iar "Fortis" - cu 760 de milioane de euro.
Statul britanic preia controlul la "Lloyds"
"Lloyds Banking Group" PLC, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, va ceda statului controlul său în schimbul unor garanţii de 260 de miliarde de lire sterline (367 miliarde de dolari) pentru activele cu risc. Astfel, guvernul londonez îşi măreşte la 75% participaţia la "Lloyds", de la 43%, în condiţiile în care va subscrie o emisiune de acţiuni de 4 miliarde de lire şi va converti acţiuni preferenţiale în acţiuni comune.