Astăzi, 26 aprilie 2007, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, a fost prezent la întâlnirea grupului tehnic de lucru pentru identificarea de soluţii privind conectarea şcolilor la Internet în bandă largă.
În cadrul întâlnirii s-a decis ca procesul de conectare la Internet în bandă largă a şcolilor româneşti să se desfăşoare în două etape. În prima etapă vor fi conectate la Internet în bandă largă şcolile aflate în zone acoperite de reţele de comunicaţii, iar bugetul necesar pentru finanţarea acestei acţiuni va fi asigurat din bugetul de stat. Grupul de lucru are în vedere începerea acestei etape cât mai curând posibil.
În a doua etapa vor fi conectate la Internet în bandă largă şcolile aflate în zone în care accesul la reţelele de comunicaţii este mai dificil. Bugetul necesar pentru finanţarea acestei a doua etape a procesului va fi asigurat din fonduri structurale.
Conexiunea la Internet în banda largă furnizată va fi de 2 Mb/secundă şi vor fi eligibile toate şcolile care nu beneficiază de o astfel de conexiune. Estimările arată că vor fi conectate la Internet în bandă largă 21.000 de şcoli de pe întreg teritoriul României.
O nouă întâlnire a grupului tehnic de lucru va avea loc în data de 4 mai, când vor fi discutate detaliile privind accesul şcolilor la reţelele de comunicaţii şi posibilitatea de a fi conectate la Internet în bandă largă, precum şi propuneri privind soluţiile de conectare şi de implementare a acestora.
În data de 9 mai soluţiile grupului tehnic de lucru vor fi prezentate miniştrilor MCTI şi MEdCT, urmând să se decidă asupra soluţiei celei mai potrivite şi a metodei de implementare a acesteia.
Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a fost implicat în derularea de programe şi proiecte menite să sprijine conectarea la Internet în bandă largă a şcolilor de pe întreg cuprinsul ţării încă din anul 2005 şi susţine în continuare astfel de iniţiative.
La întâlnirea de astăzi a fost prezent şi Ministrul Educa?iei, Cercetării şi Tineretului, domnul Cristian Adomniţei, precum şi reprezentanţi ai MCTI şi MEdCT.