ÎNTRUCÂT DEPINDE DE ECONOMIA EUROPEANĂ, Analişti: Industria noastră nu va creşte, în următoarele luni

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 februarie 2013

Analişti: Industria noastră nu va creşte, în următoarele luni

În 2012, cifra de afaceri din sectorul industrial a crescut cu 3,1%

Industria din ţara noastră nu va creşte, în următoarele luni, pentru că evoluţia ei depinde de mersul economiei europene. Deşi în ultima parte a anului trecut, producţia industrială şi cifra de afaceri din industrie au scăzut, pe întregul an 2012 a fost înregistrată o creştere a cifrei de afaceri cu 3,1%, faţă de cea din 2011.

Industria autohtonă nu are perspective de creştere, în primul trimestru din acest an, întrucât depinde de evoluţia economiilor din ţările europene, susţin analiştii economici.

Aurelian Dochia ne-a declarat: "Industria a avut o evoluţie mai bună decât celelalte sectoare economice, chiar şi în anii de criză. Este interesant ce se va întâmpla cu sectorul industrial în acest an, în condiţiile în care nu se anunţă că economiile din ţările europene ar înregis-tra creşteri, iar industria noastră este strâns legată de exporturi".

Încetinirea sectorului de profil din ultima parte a anului trecut a venit ca urmare a crizei din Europa, care a atins chiar şi Germania, ne-a mai spus domnia sa. Analistul economic a subliniat că, în prima parte a lui 2013, economia europeană va rămâne la zero sau va suferi chiar o recesiune, fapt care va împiedica industria noastră să crească.

Deşi în ultima parte a anului trecut producţia industrială a scăzut, iar cifra de afaceri pe întreaga indus-trie a avut şi ea un trend descrescător, la nivelul întregului an 2012 a fost înregistrată o creştere a cifrei de afaceri, cu 3,1%, faţă de cea din 2011.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), această creştere se datorează creşterilor din industria extractivă (de 3,8%) şi din industria prelucrătoare (de 3%). Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri au fost înregistrate în toate sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (11,3%), indus-tria energetică (8%), industria bunurilor de uz curent (5%), indus-tria bunurilor intermediare (1,6%) şi industria bunurilor de capital (0,3%).

În decembrie 2012, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 17,5%, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-18,2%), industria extractivă crescând cu 0,1%. Pe marile grupe industriale, au avut loc scă-deri în toate sectoarele: industria bunurilor intermediare (-24,6%), in-dus-tria bunurilor de capital (-19,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-18,3%), industria bunurilor de uz curent (-10,4%) şi industria energetică (-4,0%).

Şi comenzile noi din industrie au crescut, anul trecut comparativ cu 2011, însă doar cu 1,1%. Această evoluţie se datorează creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,8%), in-dus-tria bunurilor de uz curent (7,3%) şi industria bunurilor intermediare (0%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 1,6%.

Totodată, în decembrie faţă de noiembrie 2012, comenzile noi din sectorul industrial au scăzut cu 14,2%, din cauza scăderilor înre-gistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-22,3%) indus-tria bunurilor de uz curent (-20,2%), industria bunurilor de capital (-18,1%) şi industria bunurilor intermediare (-6,6%).

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus că în domeniul industrial apare o "compensaţie nedorită" între scăderea volumului şi creşterea preţului în industrie.

Potrivit domniei sale, creşterile simultane la energia electrică, salarii, gaze, combustibil nu au un efect pozitiv în industrie, mulţi operatori neavând suficient profit pentru a le susţine şi, astfel, aceste creşteri se regăsesc în preţurile produselor. Acest fapt duce la o creştere a cifrei de afaceri în industrie, chiar la o producţie industrială mai mică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atunci de ce mai avem nevoie de ministru daca nu mai avem industrie?

    1. Stimata doamna/domnisoara Geogeta,

      Multumindu-va pentru intrebare, subliniez ca, in primul rand, in text nu este mentionat faptul ca nu avem industrie, ci ca ea nu va inregistra cresteri in urmatoarele luni, si, in al doilea rand, nu avem un ministru al industriilor, ci unul al economiei, care acopera atat industria, cat si turismul si mediul de afaceri.  

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb