ÎNTRUCÂT ZĂCĂMINTELE SUNT CONCESIONATE ALtor AGENţI ECONOMICI Transgaz: "Nu avem cum să controlăm ce se întâmplă cu gazele extrase din Marea Neagră"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 martie 2018

Transgaz: "Nu avem cum să controlăm ce se întâmplă cu gazele extrase din Marea Neagră"

Transgaz respinge categoric acuzaţiile că ar face un joc în fa­voarea Ungariei cu privire la gazele din Marea Neagră, după ce premierul ungar Viktor Orban a declarat, recent, că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru a importa gazele din România.

Oficialii Transgaz precizează, într-un comunicat, că rezervarea capacităţii de transport este o condiţie prealabilă pentru a putea demara investiţia în BRUA faza 2: "Doar în baza acelor contracte, care arată interes pentru gazele care ar urma să fie transportate, Transgaz poate trece la implementarea proiectului.

În cazul rezervării unor capacităţi viitoare (incrementale), rezervarea se face printr-o procedură de sezon des­chis angajant. Pregătirea Procedurii de Sezon Deschis Angajant a fost realizată în perioada 2015-2017 prin colaborarea autorităţilor de reglementare din România (ANRE), Ungaria (HEO) şi Austria (ECONTROL), ai operatorilor de transport din cele trei ţări (TRANSGAZ, FGSZ şi GAZ CONNECT), precum şi ai Comisiei Europene. Procesul de sezon deschis s-a derulat în peroada 16 octombrie - 29 decembrie 2017. Raportul comun privind prima rundă de ofertare a fost publicat pe paginile de internet ale TRANSGAZ şi FGSZ în data de 29.12.2017, cu respectarea calendarului Procedurii. Conform raportului, prima rundă de ofertare a fost încheiată cu succes. Conform manualului procedurii de Sezon Deschis, orice date, informaţii sau notificări întocmite şi transmise de către Solicitanţi şi Ofertanţi în contextul Procedurii de Sezon Deschis Angajant sunt considerate confidenţiale şi vor fi utilizate exclusiv în procesul de evaluare din cadrul Procedurii de Sezon Deschis Angajant şi nu vor fi divulgate nici unei terţe părţi, fără consimţământul scris al Solicitantului/Ofertantului relevant". Transgaz susţine, de asemenea, că şi contractul de transport, care este parte integrantă a Manualului de procedură, conţine clauze de confidenţialitate.

În cadrul acestui proces, Transgaz precizează că a ţinut în permanenţă legătura cu Comisia Europeană şi cu ANRE, care au validat deciziile, pe care toate părţile implicate le-au considerat în interesul României şi din punct de vedere strategic, şi din punct de vedere economic. Transgaz precizează că nu are cum să controleze ce se întâmplă cu gazele extrase din Marea Neagră, pentru că zăcămintele sunt concesionate unor alţi agenţi economici. "Subliniem faptul că, în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare, Transgaz are doar rolul de operator al sistemului de transport şi nu are dreptul să co­mercializeze gaze naturale", conform Transgaz.

Compania de transport precizează că BRUA este un proiect de interes naţional, susţinut ferm şi fără echivoc de Comisia Europeană: "BRUA va aduce ţării venituri importante din tarifele de transport gaze naturale şi va trans­forma Româ­nia într-un jucător incontestabil pe piaţa gazelor naturale a Uniunii Europene.

Transgaz îşi îndeplineşte angajamentele, conform proiectului iniţial, care a beneficiat de sprijinul tuturor Guvernelor României".

Fişă tehnică a proiectului BRUA

Proiectul "Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria - România - Ungaria - Austria" - BRUA

Acest proiect vizează dezvoltări ale capacităţilor de transport în sistem între interconectările dintre sistemul românesc de trans­port gaze naturale şi sistemele similare ale Bulgariei şi Ungariei, mai precis, constă în construirea unei conducte noi din zona de sud a României spre frontiera de vest, pe traseul Podişor - Bibeşti - Jupa - Horia, cu o lungime aproximativă de 529 km şi construirea a trei staţii de comprimare.

Proiectul s-a impus ca necesitate în a doua parte a anului 2013 având la bază următoarele argumente:

- deselectare a proiectului Nabucco drept rută preferată pentru transportul gazelor naturale din regiunea Caspică înspre pieţele central europene;

- asigurare a unor capacităţi de transport adecvate între punctele de interconectare transfrontalieră RO-BG şi RO-HU, în scopul creşterii gradului de interconectare la nivel european;

- asigurarea unor capacităţi de transport pentru valorificarea unor volume de gaze naturale din Marea Neagră pe pieţele central-europene.

În contextul iniţiativei CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity) au avut loc discuţii cu reprezentanţii DG ENER, la recomandarea cărora s-a decis etapizarea proiectului şi realizarea sa în două faze.

În consecinţă, pe cea de-a doua Listă a Proiectelor de Interes Comun publicată în anul 2015, proiectul BRUA apare etapizat astfel:

- Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze pe coridorul conductei de transport Bulgaria - Româ­nia - Ungaria -Austria, SMG Podişor - Horia şi 3 staţii noi de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor) (BRUA FAZA I) - (cu codificarea 6.24.2 );

- Extinderea capacităţii de transport din România către Ungaria până la 4,4 mld. mc/an (BRUA FAZA II) - (cu codificarea 6.24.7).

Proiectul BRUA FAZA Ieste considerat un proiect prioritar la nivel regional, inclus în lista proiectelor CESEC, datorită faptului că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională. Pe aceste considerente implementarea sa este sprijinită de Comisia Europeană prin programe specifice de finanţare.

Proiectul BRUA FAZA II este considerat un proiect comercial, decizia finală de investiţie pentru realizarea acestuia urmând a fi luată în baza unor teste economice care să releve eficienţa sa economică.

I.1. Proiectul BRUA Faza 1 - Descriere şi parametrii tehnici

Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze naturale care să realizeze legătura între Nodul Tehnologic Podişor şi SMG Horia şi în amplasarea a trei staţii de comprimare gaze naturale de-a lungul traseului (SC Jupa, SC Bibeşti şi SC Podişor), precum şi realizarea tuturor facilităţiilor aferente.

Realizarea proiectului presupune construirea următoarelor obiective:

- conductă de transport gaze naturale Podişor-Recaş 32" x 63 bar în lungime de aprox.479 km;

- trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa) fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare, cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze

La finalizarea Etapei I:

- Se va asigura fluxul de gaze spre Ungaria prin interconectorul Horia - Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la graniţă;

- Se va asigura fluxul de gaze spre Bulgaria prin interconectorul Giurgiu - Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la graniţă;

Valoare totală estimată pentru Faza I = 478,6 mil. euro.

Termenul estimat de finalizare: 31.12.2019.

Pentru proiectul BRUA SNTGN Transgaz S.A. a reuşit obţinerea a două granturi din partea Uniunii Europene prin Agenţia Naţională pentru Inovare şi Reţele (INEA). Primul grant, în valoare de 1.519.342 euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate, a fost acordat pentru finanţarea proiectării pentru cele trei staţii de comprimare din cadrul proiectului (Podişor, Bibeşti şi Jupa) iar cel de-al doilea grant, în valoare de 179.320.400 euro, reprezentând 40% din cheltuielile eligibile estimate, a fost acordat pentru finanţarea lucrărilor de implementare a proiectului BRUA Faza I.

I.2. Proiectul BRUA Faza 2 - Descriere şi parametrii tehnici

Realizarea proiectului presupune construirea următoarelor obiective:

- conductă de transport gaze naturale Recaş-Horia 32" x 63 bar în lungime de aproximativ 50 km;

- amplificarea celor trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podişor, SC Bibeşti şi SC Jupa) prin montarea unui agregat de comprimare suplimentar în fiecare staţie;

- amplificarea staţiei de măsurare gaze naturale SMG Horia.

La finalizarea Fazei II:

- Se va asigura creşterea fluxului de gaze spre Ungaria prin interconectorul Horia - Csanadpalota la 4,4 mld Smc/an (502 mii Smc/h) la 40 bar la graniţă;

Valoare totală estimată - Faza II = 68,8 milioane de euro.

Termenul estimat de finalizare: 1 octombrie 2022, în corelare cu calendarul Procedurii de Sezon Deschis Angajant pentru rezervarea de capacitate.

Transgaz

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. trebuie conservate aceste zacaminte si folosite numai in caz de necesitate , nu este cazul acum cind putem lua toata cantitatea de la rusi la costuri rezonabile, asta nu inseamna dependenta , a da aceste resurse la export este un caz extrem de grav cu grave consecinte asupra sigurantei nationale , pentru asa ceva merita iesit in strada , pamenii trebuie sa fie informati ce ii asteapta in nu multi ani de acum incolo cind vom ramine fara gaze si petrol

    1. PAI DACA SUNTEM PROSTI SI NU STIM SA-L EXTRAGEM DEGEABA IL AVEM

      Statul roman ar trebui sa faca ceva , chiar daca este prea putin , ca sa crestem consumul de gaze intern. Nu putem face combinate chimice peste noapte, dar putem face alte 2 lucruri :

      1. sa dezvoltam cat mai rapid retea urbana de gaze. Sunt atatea orase si orasele pe langa care trece magistrala de gaze iar oamenii se incalzesc inca cu lemne. Lemnele au devenit foarte scumpe in ultimii 2-3 de cand nu se mai fura ca-n codru. 

      2. In loc sa sa concentreze pe pe reactorale 3 si 4 ( investitii de miliarde de euro) statul ar trebui de urgenta sa contruiasca sau sa retehnologizeze o termocentrala electrica pe gaze ( investitie de sute de milioane euro).

       

      cum sa cresti consumul de gaze cind astea mai ajung pentru citiva ani? din contra consumul trebuie restrins si trecuit la alte forme de energie , panourile solare pe case pe blocuri sint poate cea mai buna solutie acuma , fiecare trebuie sa-si produca cit mai multa energie chiar unde locuieste , sa nu se mai dea aviz de constructie nici unei cladiri cu destinatie de locuinta sau publica care nu are incorporate aceste panouri solare presupunind ca se pot uriliza

      Da nene, e atata "Soare" la Miercurea Ciuc, la Intorsura Buzaului, prin depresiunile intramontane samd de nu mai putem... Daca gandim "teleormaneste" asa vom trai ! Si nu e nevoie de nus-ce studii de impact sa vedem de cate zile insorite au parte localitatile din jurul muntilor...

      parca esti cu drobu de sare nene zau asa, alea pot primi energie de unde exista soare

      mariuss nu te stresa :) La consumul actual mai avem gaze pt cel putin 25-30 de ani . Citeste rapoartele anuale SNG si SNP , fa cateva calcule si vei vedea ca poate am dreptate.

      chiar daca ar fi asa situatia este grava, trebuie luate masuri din timp si inlocuit treptat consumul de gaze cu altceva si in niciun caz considerate gazele a fi de viitor , cu cit fiecare vom fi mai independenti energetic fata de sistem cu atit e mai bine pentru toata lumea , daca ramine fara apa cernavoda de ex nu o sa stam fara curent un sfert din tara

      Nimeni nu te contrazice, Mariuss. Pe termen lung trebuie sa ne gandim si la alte surse. S-ar putea ca in 20 de ani si energia fotovoltaica sa devina mai eficienta si mai ieftina . Discutia a pornit insa de la gazele din Marea Neagra . Vorba ta , este pacat sa le exportam fara sa beneficieze si economia noastra. Si are dreptate si cel care ti-a raspuns , degeaba le ai daca nu le poti exploata.

      Eu cred ca, daca si Petrom a investit aproape 1 mld de euro in centrala lor pe gaze , probabil ca aceste gaze nu se termina chiar maine :) 

      nu trebuie sa pierdem vremea asteptind sa fie din ce in ce mai putine ,sa fie rationalizate , daca le ai si nu le exploatezi nu inseamna ca sint degeaba pentru ca valoarea lor creste in timp pe masura ce sursele externe se vor reduce sau vor fi prea costisitoare, exploatarea trebuie sa fie cit mai limitata , ce facem acuma este o imensa risipa

      Discutia este degeaba. Zonele de exploatare au fost concesionate , Petrom si Exxon au investit miliarde de euro pana acum. Statul nu detine tehnologia care poate exploata gaze aflate la asemenea adancime in zone marine ( in acest sens am spus ca degeaba le ai daca nu le poti exploata). Petrom are tot dreptul sa exploateze gazele si o va face daca este rentabil . Noi ar trebui sa ne gandim ce putem face pe termen scurt si mediu ca sa beneficiem de gazele astea.

      am avut platforme maritime, unde sint? chestia asta cu 'statul nu are tehnologia ' este o buna scuza pentru un act antinational , prima sonda a fost i n romania ,cum de am ajuns asa de jos de nu il mai putem extrage , daca sintem tot ca capitolul maritim intreb, flota a disparut ca erau navele ruginite probabil

      vechile platforme romanesti erau dispuse in zone cu apa de mica adancime . Tehnologia de forare in ape foarte adanci o au doar cateva companii foarte mari din lume. Una dintre ele este Exxon. Nici macar OMW nu dispune de aceasta tehnologie.

      asta nu e un motiv sa dai concesiune , stateam pina aveam tehnologia

      Concesiunea a fost data, discutia este tardiva.

      concesiunea a fost dat netinind cont de interesele statului roman ci de alte interese , o mare paguba pentru care nimeni nu e raspunzator

    Este foarte bine ca se face BRU, BRUA sau BRUSA. Asta inseamna ca Romania va fi cuprinsa in circuitul gazelor dintre est si vest. Dar asta este doar o parte a problemei importante care este dezvoltarea tarii. Interesul tarii, interesul UE este ca Romania sa ajunga o tara dezvoltata. UE face eforturi financiare substantiale in acest sens. Este cunoscut faptul ca dezvoltarea unei tarii depinde de modul de utilizare a resurselor umane, financiare, materiale, naturale ale respectivei tari. Folosesti rational si eficient aceste resurse, te dezvolti, daca nu ajungi rusinea lumii, cum este si cazul nostru, care am ajuns saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari in resurse natural ale continentului. Folosirea eficienta a resurselor tarii ar trebui sa fie principal preocupare a conducatorilor nostri, nu lupata cu statul paralel, prin organizarea Pomenii Porcului (aprovizionare, taiere, pirlire, transare si servirea prospaturii), nu infiintarea si pierderea de vreme in comisii parlamentare inutile, nu organizarea de congrese inutile. Resursele noastre naturale (petrol, gaze, metale, lemn, produse agricole…), si prelucrarea lor in tara este fundamentul solid pe care se poate dezvolta tara. In acest scop trebuie folosita integrarea noastra in UE si parteneriatele pe care le avem cu tarile dezvoltate ale lumii. Exportul resurselor natural ale tarii, deci risipirea lor, inseamna doar mersul pe acelasi drum cunoscut, al saraciei. Deci infiintarea de combinate, intreprinderi sau alte organizatii productive de prelucrare a petrolului, gazelor, metalelor, lemnului, produselor agricole,…, fie ele romanesti, franceze, italiene, geramane, olandeze, americane… Asta trebuie sa fie principala preocupare a conducatorilor nostril!

    1. astia n-au fost in stare sa faca o amarata de autostrada in 30 de ani :). Nu sunt in stare sa renoveze cap-coada un spital judetean. Ce sa mai vorbim...

      ....anonime ...le-ai pus capac tuturor initiatorilor..de mai sus.....ai perfecta dreptate. Noi vrem sa discutam de strategii de viitor ?? cu cine ?? cu "imunoglobina"" vai de noi. Am totusi o mica speranta ,avand in vedre ca aceasta conducta de aproape 500 de km care trece prin tara noastra ,,,,TransGaz o sa aiba intr-un fel sau altul un cuvant de spus...si vom "opri" si pentru Romania o eventuala cantitate da gaz....necesara ( vorba aia treci prin curtea mea..imi dai si mie...}.Iar pe dealta parte conducta poate transporta si din alta sursa gaz metal ..avand jonctiunea cu Bulgaria -Turcia...

      Chiar asa? cum,ca stat,nu putem controla(asa cum reiese din discutiile de aici) ce cantitate de gaze se va extrage? Nu se poate 'monitariza' ,conducta la sursa? parca au acolo un echipament specific.E bine sa stim si noi macar atat...Si la SNP parca,au fost clauze secrete? Credeti ca este bine si ca e tardiv sa vada si sa studieze 'cine trebuie' ce si cum...

      Este mult prea tarziu

      Tara asta e stoarsa demult tocmai de aia care "ne vor dezvoltati"... 

      Cam toate resursele au fost concesionate in liniste de ani buni si nici redeventele nu le platesc...are Klem grija de ai lor. 

      E cam tarziu sa dezvolti acum tehnologia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb