Inundaţiile ne lasă fără bani pentru infrastructură

(C.D.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iulie 2010

Inundaţiile ne lasă fără bani pentru infrastructură

"Anumite lucrări de infrastructură ar putea fi afectate în urma rectificării bugetare", potrivit premierului Emil Boc

Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, la finele unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, că anumite lucrări de infrastructură ar putea fi afectate în urma rectificării bugetare.

Primul-ministru a menţionat că, pentru a asigura fondurile necesare eliminării efectelor inundaţiilor din vara acestui an, Guvernul va recurge mai întâi la tăierea cheltuielilor materiale şi de deplasare.

Potrivit Agerpres, Emil Boc a explicat: "Suntem într-un prim proces de reevaluare a investiţiilor şi, după ce se va finaliza, vom stabili care sunt investiţiile pe care le vom derula. Vom încerca să luăm mai întâi banii de acolo de unde îi putem lua mai uşor - de la bunuri, de la servicii, de la combustibil nenecesar, de la deplasări, de la alte cheltuieli materiale. Şi, evident, unele lucrări de infrastructură vor fi afectate de rectificarea bugetului datorită nevoii de a avea bani suplimentari". În context, Emil Boc a precizat că prioritizarea inves­tiţiilor se va face în Guvern, cu fiecare ministru în parte.

Guvernul nu sprijină reconstrucţia caselor în zonele inundabile

Guvernul nu va finanţa reconstrucţia caselor în zonele inundabile, a anunţat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a declarat: "Un lucru să fie foarte clar! Nu vom sprijini reconstrucţia caselor în zonele inundabile, adică în albia râurilor şi în alte zone stabilite de către cei abilitaţi. Acolo, noi nu ne vom mai implica".

Premierul a solicitat populaţiei şi autorităţilor locale, care doresc să reconstruiască locuinţele în zonele inundabile, să îşi asume atât riscul construcţiei imobilelor, cât şi cheltuielile necesare acestei operaţiuni.

Emil Boc a declarat: "Dacă vreţi să o faceţi sau dacă oamenii vor să o facă, să o facă pe cont propriu şi să nu mai spere vreodată la vreun sprijin din partea statului. Acolo nu se va putea ridica sub nicio formă, pentru că ce clădim ziua, stricăm noaptea".

15 iulie, termenul limită pentru evaluarea pagubelor

În ceea ce priveşte pagubele provocate de inundaţii, premierul a subliniat că 15 iulie este data limită până la care toate autorităţile locale trebuie să prezinte rapoarte de evaluare a pagubelor.

"Vreau să vă mişcaţi foarte repede cu evaluarea pagubelor", le-a spus Boc reprezentanţilor administraţiilor locale.

Termenul limită de 15 iulie a fost impus pentru ca autorităţile noastre să reuşească să acceseze bani din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

În baza unei prime evaluări a pagubelor, autorităţile noastre au estimat că necesarul de finanţare ar fi de circa 75 milioane euro.

De asemenea, în ceea ce priveşte procesul de distribuţie a materialelor de construcţii pentru refacerea caselor dărâmate de ape, Emil Boc a menţionat că acestea nu vor fi repartizate până când mâlul din gospodăriile oamenilor nu va fi curăţat.

Derogare pentru autorităţile locale

Nu în ultimul rând, primul-ministru a mai precizat că autorităţile locale din judeţele afectate de inundaţii pot cheltui fondurile bugetare din trimes­trul IV în trimestrul III, cu riscul de a afecta ţinta de deficit bugetar.

"Printr-o derogare de la regulă, care poate afecta încadrarea noastră în ţinta de deficit bugetar pe trimestrul III, am decis ca pentru judeţele afectate de inundaţii, precum Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, să luăm această decizie, pentru a putea oferi un sprijin şi sub acest aspect", a afirmat Emil Boc.

Şeful Executivului a precizat că această decizie a fost luată împreună cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, prezent şi el la Botoşani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb