ÎNVĂŢĂMÂNT Simulări şi cereri pe bandă rulantă

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 5 martie 2015

Simulări şi cereri pe bandă rulantă

Elevi, profesori şi părinţi au parte de mari emoţii în aceste zile, chiar dacă examenele adevărate se dau abia la vară, iar noul an şcolar începe în septembrie. Simulările pentru examenele de Capacitate şi Bacalaureat, cererile de înscriere în clasa pregătitoare şi pentru participarea la ora de Religie au consumat mai multă energie şi nervi decât ar fi fost cazul.

Săptămâna trecută s-au desfăşurat simulările pentru examenul de Capacitate, rezultatele acestora urmând să fie afişate mâine. La o primă evaluare a profesorilor veştile nu par a fi tocmai bune, dificultatea subiectelor, dar şi slaba pregătire a multora dintre elevi fiind cele două "ingrediente" ale unor rezultate sub aşteptările părinţilor, profesorilor şi copiilor. Tot mâine va avea loc şi ultima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2015. După proba de la Limba şi literatura maternă, profesorii au susţinut că un elev care învaţă în mod constant nu are cum să obţină o notă mai mică de 8, în schimb elevii s-au plâns de subiectele primite. Rezultatele vor fi afişate săptămâna viitoare, pe 12 martie, în ultimii ani sub 50% din numărul elevilor care au susţinut simulările reuşind să obţină medii peste 6.

Nu doar elevii au avut emoţii în această perioadă, părinţii au avut la rândul lor parte de o "probă" destul de dificilă: înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Şi anul acesta au existat cozi, nervi, neînţelegeri. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a centralizat situaţia preliminară privind înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016 (prima etapă). Datele înregistrate în sistem indică faptul că până marţi seara fuseseră completate la nivel naţional 115.036 de cereri. Dintre acestea, 95.095 (82,7%) de cereri vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi înainte de data de 1 septembrie 2015, iar 19.941 (17,3%) de cereri, copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2015. Ultima zi de înscriere este 13 martie. În cazul copiilor a căror vârstă permite înscrierea în clasa pregătitoare, cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înregistrarea copiilor. În intervalul 20 - 21 martie, vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare candidaţii înmatriculaţi, numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă. Pentru părinţii care doresc înscrierea copiilor în alte unităţi de învăţământ decât cele de circumscripţie, MECS a alocat perioada 23 martie - 3 aprilie. În data de 10 aprilie, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ, vor fi afişate listele finale ale copiilor înscrişi. Între 13 - 17 aprilie, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.

Mâine expiră şi perioada în care elevii puteau să depună cererile pentru înscrierea la ora de Religie. În jurul acestei chestiuni au existat nenumărate dezbateri, unele bazate pe argumente, altele doar pe idei preconcepute. În plus, au apărut şi destul de multe acuze, au existat părinţi care s-au plâns că au fost supuşi la presiuni de către conducerile şcolilor pentru a-şi înscrie copiii, alţii, din contra, au reclamat faptul că la ei nu au ajuns niciun fel de cereri şi au trebuit să facă ei presiuni pentru a le primi astfel încât să-şi poată înscrie odraslele la ora de Religie. Mulţi directori de şcoli ridică o altă problemă: nu au o soluţie clară pentru elevii care nu vor participa la această oră. Cu trei zile înainte de data limită de înscriere, peste 1.300.000 de elevi, dintr-un total de 3.000.000, se înscriseseră pentru ora de Religie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb