Investigaţie oficială pe piaţa cerealelor

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 23 august 2013

Investigaţie oficială pe piaţa cerealelor

Consiliul Concurenţei (CC) a declanşat o investigaţie pe piaţa comercializării cerealelor privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţie. Astfel, CC a efectuat inspecţii inopinate la 12 sedii şi puncte de lucru ale principalelor companii active pe piaţa de profil din Bucureşti şi din ţară. Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

Afacerile primelor cinci companii din sectorul comerţului cu cereale a reprezentat anul trecut aproximativ 30% din valoarea producţiei totale.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional".

Investigaţia survine în urma solicitărilor din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării regionale (MADR) şi Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) de a verifica filiera producţiei şi vânzării de cereale pentru a evita posibile situaţii de monopol. Totodată, preşedintele Traian Băsescu a atras în această săptămână atenţia asupra problemelor cu care se confruntă producătorii de cereale, acuzând 4-5 firme străine că domină piaţa de profil şi a cerut la rândul său o reacţie din partea Consiliului Concurenţei.

Brise Group şi United Grain salută iniţiativa

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii companiilor Brise Group şi United Grain consideră demersul CC o măsură normală, în condiţiile actuale de piaţă. "Inspecţiile la sediul companiilor sunt frecvente şi normal ar fi fost ca CC să întreprindă astfel de acţiuni chiar fără solicitările autorităţilor", ne-a spus domnul Gabriel Barbalau, administratorul United Grain Group. Totodată domnia sa s-a arătat surprins de faptul că şi compania sa este vizată de această investigaţie. "United Grain e o companie locală, cifra noastră de afaceri nu e comparabilă cu cea a marilor angrosişti internaţionali. Nu cred că am putea să influenţăm preţurile cerealelor. Compania sa a avut o cifră de afaceri netă de 62.541.949 lei în 2012".

Domnul Eduard Toader, director naţional de vânzări Brise Group, susţine că investigaţia CC este necesară pentru a clarifica fermierilor situaţia de pe piaţa cerealelor. "Dacă aş fi fermier şi eu mi-aş pune întrebări cu privire la preţul cerealelor. E necesar ca oamenii să înţeleagă ce se întâmplă pe segmentul achiziţiei de cereale, mai ales dacă ne gândim la declaraţiile contradictorii ale autorităţilor". Domnia sa a reamintit influenţa majoră pe care o exercită evoluţia preţurilor în bazinul Mării Negre (n.r.producţia din Rusia şi Ucraina) indiferent de voinţa traderilor de pe piaţa din ţara noastră.

Domnul Martin Schuldt, Director General al Cargill în România, a confirmat că reprezentanţii Consiliului Concurentei au vizitat ieri sediul Cargill din Bucuresti şi a precizat :"Le-am oferit inspectorilor suport şi asistenţă pe parcursul acestei vizite şi le vom oferi în continuare tot sprijinul necesar."

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Agricover şi-a reafirmat sprijinul pentru fermieri precizând că relaţia companiei cu aceştia este una bazată pe încredere şi transparenţă, interesul traderului fiind acela de a-i ajuta să devină mai performanţi şi prosperi.

"Relaţia dintre traderi şi producătorul de cereale este una guvernată de legile pieţei.

Traderii de cereale au politici diferite de operare pe piaţa locală şi la export, fiind în competiţie, între ei, la achiziţia de cereale de la fermieri.

Orice preţ are în spate un lanţ de constrângeri şi presiuni, iar în acest caz el este reglat atât de dimensiunea recoltelor - cu cât producţia şi oferta de cereale este mai mare iar cererea este constantă, cu atât preţul este mai mic -, cât şi de nivelul de acceptare al preţului de către procesatori, care la rândul lor au presiunea magazinelor şi a consumatorului" au explicat reprezentanţii Agricover.

Agricover a susţinut de asemenea că piaţa cerealelor din România este puternic condusă de pieţele internaţionale şi capacitatea de influenţă a companiilor în ceea ce priveşte preţul de achiziţie la cereale este insignifiantă, preţul fiind o rezultantă a unor factori conjugaţi: cotaţiile de la bursele internaţionale, volumul şi calitatea producţiei agricole din România şi din Europa, şi nu în ultimul rând de relaţia dintre procesator-supermarket-consumatori.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu inteleg de ce autorul nu prezinta tabloul complet, anume ca baiatul ala cu fata de soarece oparit nu s-a autosesizat. In realitate a fost autosesizat de basescu- cancerul politicii autohtone.

    Celor care nu stiu, le recomand sa revada declaratiile facute de caricatura de presedinte in timpul vizitei pe care-a facut-o la firma lui Fuia. Intre altele a spus ca cei de la concurenta ar trebui sa se autosesizeze, lucru pe care slujbasul umil l-a si facut.

    Si acum intrebarea de baza: Este normal ca aceasta tara sa fie condusa dupa bunul plac al unui individ care nu prea e sanatos la cap? Desigur ca nu, dar noi preferam sa stam sa privim si sa ne declaram neputinciosi. Celor mai tineri le reamintesc o chestiune de istorie recenta: Romania a mai avut un nebun in fruntea tarii si s-a terminat rau. Asta de-acum e mult mai dus cu pluta decat ala! Iar consecintele vor fi sinistre. 

    1. Extras din articol:

      "...preşedintele Traian Băsescu a atras în această săptămână atenţia asupra problemelor cu care se confruntă producătorii de cereale, acuzând 4-5 firme străine că domină piaţa de profil şi a cerut la rândul său o reacţie din partea Consiliului Concurenţei." 

      Prin urmare, draga Copp, nu pari sa fii prea normal la cap, ci cam nebun.

      Ai sa raspunzi ca te-au innebunit cei doi nebuni, dar e raspunsul unui nebun. 

    Tot nu inteleg, ce D-zeu mai avem cu Presedintele? Este doar o persoana cu responsabilitati si capabilitati limitate. Nu el administreaza economia tarii, ci Guvernul. In plus, Guvernul are acum majoritate politica. Adica, poate influenta real economia si fiscalitatea, dezvoltarea sau coruptia. Sa-l lasam pe Presedinte in pace, ca oricum va fi schimbat la anul si acum nu incearca decat sa multumeasca toate categoriile sociale, pentru a iesi cu fruntea sus la pensie. Ceea ce nu este rau pentru noi toti. Dar se vede treaba ca ii cam incurca pe smecherii care s-au perindat in functii in ultimii 15 ani si care acum trebuie sa-si conserve averile si sa-si ascunda faptele. Asta-i altceva, totusi. Lasandu-i si pe acestia la o parte, ramane totusi administrarea economiei romanesti, ma refer la faptele care trebuie realizate, nu la vorbaria si manipularea penibila de care avem parte in prezent. Totusi, la naiba, chiar asa de fraieri suntem?

    1. Auzi bre Tomo, manipulare e rahatul pe care-l faci tu. De vreo doua zile, cu o falsa neimplicare, nu faci altceva decat sa-l pupi in "..." pe ilegitim. La ora actuala, tot ce misca-n tara asta e sub comanda lui basescu. Servicii, justitie precum si alte institutii(vezi Consiliul Concurentei), toti iau pozitia slugarnica de drepti atunci cand hahaitului ii mai trece ceva prin creierasul ala mic si ticalos.

      Nu-mi dau seama cati se pot lasa aburiti de manipularea asta a ta grosolana. Asa ca, lasa-ne! Ne-am saturat de manipulaci platiti la comment. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb