Tranzacţiile pentru investiţii imobiliare în România, în primul semestru al anului 2008, s-au cifrat la 793,1 milioane euro, din care, ca volum, 77% au fost încheiate în Capitală, se arată într-un material semestrial de cercetare al companiei imobiliare DTZ Echinox, remis Agerpres.
În a doua jumătate a lui 2007 şi prima jumătate a lui 2008, majoritatea tranzacţiilor, respectiv 50,7% din totalul investit, s-au concentrat în segmentul de retail. Sectorul de proiecte mixte a înregistrat o cotă de 23,6% din total, urmat de cele privind sectorul spaţiilor pentru birouri şi spaţiile industriale, cu 19,9% şi, respectiv, 5,8%.
Investiţia cea mai importantă din prima jumătate a anului 2008 a fost cea realizată de către RREEF Real Estate, care a investit 340 milioane euro într-un proiect bucureştean de tip mixt, dezvoltat de Upground Estates, cuprinzând aproximativ 600 apartamente şi 100.000 mp de spaţii pentru birouri.
Pe locul doi se situează achiziţionarea proiectului Iris Shopping Center de către DEGI pentru suma de 147 milioane euro, până în prezent cea mai mare tranzacţie privind un singur centru de shopping din Bucureşti.
Investitorul portughez Sonae Sierra şi-a adjudecat o jumătate din proiectul mixt Parklake Plaza de la dezvoltatorul irlandez Caelum printr-o tranzacţie de 45 milioane euro. Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă totală de 110.000 mp, deschiderea fiind programată pentru anul 2011.
În afara Bucureştiului, cele mai importante tranzacţii de investiţii înregistrate în perioada analizată au implicat portfoliul Winmarkt, care cuprinde 15 shopping centre, amplasate peste tot în România, în oraşe cum ar fi Ploieşti, Cluj - Napoca, Piteşti, Slatina, Galaţi, Buzău, Brăila şi Tulcea, investiţia fiind realizată de investitorul italian IGD Group, care a achiziţionat portofoliul pentru 182,5 milioane euro de la NCH Capital.
Piaţa românească, maturizându-se, a atras noi fonduri de investiţii de risc scăzut (low risk), în timp ce, concomitent, s-a constatat ca fonduri oportunistice au profitat de nivelul scăzut al randamentelor pe piaţa imobiliară( yielduri) şi şi-au vândut investiţiile realizate până în acest moment. Se estimează că numărul şi valoarea tranzacţiilor pe piaţa românească va rămâne ridicat, datorită condiţiilor favorabile de pe piaţă şi numărului substanţial de proiecte planificate în mai toate segmentele.
Se consideră, totuşi, că fondurile de investiţii vor manifesta mai multă prudenţă în privinţa luării deciziilor de achiziţionare a unor proprietăţi scumpe şi se vor concentra asupra unor produse capabile de yielduri mai ridicate. Acest comportament precaut va fi o consecinţă a instabilităţii pieţei internaţionale din anul acesta. Cu toate acestea, România a fost mai puţin afectată de recenta criza a creditelor din Statele Unite şi, în consecinţă, se crede că piaţa imobiliară din Bucureşti şi, în general, din România, va rămâne atractivă pentru investitorii internaţionali din cauza ratei scăzute de neocupare, a cererii constante, a stabilizării chiriilor şi a potenţialului unei creşteri pozitive deşi mai scăzută decât în anii precedenţi.
În primele două trimestre ale anului 2008, s-a constatat că yieldurile de prim rang au înregistrat o uşoară creştere, iar cele provenind de la proprietăţi de rang secund şi terţ au urmat o traiectorie puternic ascendentă.
Yieldurile de prim rang în perioada semestrului al doilea din 2007 au avut nivelul cel mai scăzut, sub 6%, dar, în prima jumătate a anului 2008, yieldurile spaţiilor pentru birouri de prim rang se deplasează către nivelurile înregistrate în primul semestru al 2007, respectiv 6,5-7%. În 2007, yieldurile din sectorul spaţiilor industriale au avut o uşoară scădere, iar în prima jumătate a lui 2008 au variat între 8 şi 9%, în funcţie de tipul de dezvoltare. Aceste cifre sunt comparabile cu cele din 2007. Se estimează că, în anul 2009, yieldurile de prim rang pentru sectorul de retail se vor situa între 7 şi 8%.
Economia puternică şi piaţa muncii, împreună cu o piaţă imobiliară în plin avânt, au impulsionat cererea de împrumuturi bancare nu numai din partea persoanelor fizice, dar şi din cea a celor juridice. Dorinţa de a dobândi cote importante de piaţă, predominantă în rândul băncilor cu capital străin, a influenţat şi ea în mod substanţial creşterea creditării în ţara noastră.
Făcând o comparaţie cu alte ţări europene, cota împrumutării la intern ca procentaj din PIB, rămâne totuşi relativ joasă, precizează DTZ Echinox. Cu toate acestea, se preconizează ca agitaţia resimţită pe piaţa financiară internaţională pe termen scurt să domolească creşterea creditării în România, dar ar fi foarte complicat să se facă o apreciere asupra specificului acestui fenomen şi a momentului în care se va produce. Brokerii de la DTZ Echinox cred că o politică monetară severă ar duce inevitabil la o scădere a ritmului de acordare a împrumuturilor.