Investiţii străine de peste 3 trilioane de euro trec prin companiile fantomă din Olanda

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 decembrie 2018

Investiţii străine de peste 3 trilioane de euro trec prin companiile fantomă din Olanda
Călin Rechea

Biroul Central de Statistică al Olandei (CBS) a dezvăluit recent dimensiunea extraordinară a fluxurilor de capital care trec prin companiile cu statut special înregistrate în ţară.

Cunoscute sub numele de SPV-uri (Special Purpose Vehicle), aceste firme sunt, de cele mai multe ori, subsidiare ale unor mari corporaţii internaţionale, fiind create cu un singur scop: "optimizarea" fiscală.

Datele oficiale referitoare la aceste fluxuri de capital, preluate inclusiv de la Banca Olandei, au fost pentru prima dată publicate în raportul trimestrial Internationalisation Monitor din T4 2018.

În raport se arată că majoritatea investiţiilor străine care intră în Olanda nu rămân în ţară, ci sunt "canalizate" imediat în străinătate prin intermediul SPV-urilor, în condiţiile în care "principala motivaţie pentru înfiinţarea unor astfel de companii este reducerea poverii fiscale".

Circa 14.000 de astfel de entităţi sunt înregistrate în Olanda, dintre care 80% nu des­făşoară nicio activitate economică reală, după cum se arată în raportul de la CBS.

Conform datelor oficiale, intrările de capital din Olanda au fost de 4,587 trilioane de euro în 2017, iar circa 80% au fost transferate către o destinaţie externă prin intermediul SPV-urilor.

Mult mai impresionantă este suma investiţiilor străine directe cu sursa în Olanda, care a ajuns la 5,149 trilioane de euro în 2017, respectiv de aproape 7 ori mai mare decât PIB-ul nominal al ţării.

Circa 71%, respectiv 3,66 trilioane de euro, reprezintă "investiţiile" derulate prin SPV-uri. La acest nivel s-a ajuns în urma unei creşteri medii anuale de peste 13% între 2005 şi 2011. În ultimii 6 ani, rata medie anuală s-a temperat până la circa 6%, iar volumul fluxurilor de capital prin intermediul firmelor speciale a mai crescut cu un trilion de euro (vezi graficul).

După cum se arată în raportul de la CBS, această dinamică a investiţiilor străine a fost posibilă ca urmare a numărului mare de acorduri fiscale şi comerciale semnale de guvernul Olandei: 142 de acorduri bilaterale privind evitarea dublei impozitări, 91 de acorduri privind investiţiile şi 581 de tratate comerciale bilaterale (n.a. numărul tratatelor comerciale bilaterale a fost obţinut prin împărţirea tratatelor multilaterale până la nivel bilateral).

De cele mai multe ori, tratatele comerciale bilaterale sunt utilizate de SPV-uri pentru protejarea investiţiilor din ţările în curs de dezvoltare, după cum se arată în raport.

Companiile cu statut special din Olanda au derulat circa 24.000 de investiţii externe în 2015, dintre care mai mult de jumătate s-au îndreptat către ţări din afara UE, în special din Asia, America Latină şi din Caraibe.

Numeroasele proteste ale guvernelor străine, iar mai recent amenda primită de la UE pentru acordarea unei facilităţi fiscale companiei Starbucks, considerată a fi ajutor de stat, a determinat guvernul olandez să anunţe introducerea unor măsuri de combatere a evaziunii fiscale începând din 2022.

Într-un articol recent despre fluxurile de capital care trec prin Olanda, Reuters scrie că Apple şi Google îşi direcţionează profiturile prin ţară şi le reinvestesc în străinătate, deoarece repatrierea în SUA înseamnă aplicarea unor cote ridicate de impozitare.

De asemenea, Olanda este "populară" şi în rândul vedetelor rock, cum sunt membrii trupelor Rolling Stones sau U2, care "au beneficiat de tratamentul favorabil acordat drepturilor de autor", după cum mai arată agenţia de ştiri.

Printre măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale se regăsesc impozitarea veniturilor din drepturile de autor, a dividendelor şi dobânzilor transferate către alte paradisuri fiscale, dar şi aşa-numite "măsuri privind substanţa companiilor", care includ un fond minim de salarii de 100.000 de euro şi cerinţa existenţei unui spaţiu de birouri pentru cel puţin 24 de luni.

În raportul de la CBS se mai arată că "o parte importantă a planului guvernamental de îmbunătăţire a imaginii Olandei o reprezintă prevenirea transferurilor de fonduri prin utilizarea abuzivă a reţelei de tratate comerciale", însă autorităţile au subliniat că "investitorii care desfăşoară activităţi substanţiale în ţară vor continua să beneficieze de sprijinul guvernamental".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta e de fapt replica institutiilor bancare la bitcoin, spala ele banii infractorilor

    In Olanda nu se cheama AJUTOR DE STAT?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb