Investiţiile americane directe în România: un miliard de dolari din 1990

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2011

"Investiţiile americane directe în România continuă să crească", a declarat, într-o conferinţă de presă, ambasadorul SUA în ţara noastră, Mark H. Gitenstein

"Investiţiile americane directe în România continuă să crească", a declarat, într-o conferinţă de presă, ambasadorul SUA în ţara noastră, Mark H. Gitenstein

"Potenţialul de extindere şi dezvoltare este enorm, dacă România îşi rezolvă problemele legate de transparenţă", afirmă Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti

Investiţiile americane directe în ţara noastră se ridică la aproape un miliard de dolari din 1990 până în prezent, conform statisticilor oficiale româneşti, a anunţat, ieri, Ambasada SUA la Bucureşti, subliniind că această sumă continuă să crească pe măsură ce se anunţă noi proiecte şi se extind cele deja existente.

Aproape 100 de companii americane au investit în România din 1990 până la momentul actual, asigurând circa 15.000 de locuri de muncă.

"Investiţiile americane directe în România continuă să crească", a declarat, într-o conferinţă de presă, ambasadorul SUA în ţara noastră, Mark H. Gitenstein, adăugând: "Numai începând din 2008 şi până în prezent, companiile americane au anunţat planuri de investiţii viitoare în Româ-nia în valoare de 1,2 miliarde de dolari". Companiile americane prezente în ţara noastră sunt implicate într-o mare diversitate de activităţi, care includ tehnologia informaţiei, agricultură şi alimentaţie, fabricarea de autovehicule, asigurări, fonduri de investiţii şi produse de larg consum.

Investiţiile care au drept sursă SUA reprezintă 2,6% din totalul investiţiilor străine directe din România, potrivit Ambasadei SUA, care atrage atenţia că statisticile oficiale nu reflectă în totalitate tendinţa companiilor americane de a investi prin intermediul filialelor străine, în special a celor din Europa, astfel că suma reală este mai mare.

Ambasadorul Mark Gitenstein a mai precizat că România este un mediu extraordinar pentru investiţii, o ţară cu un potenţial de extindere şi dezvoltare enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă.

Excelenţa sa a afirmat: "Prima întrebare pe care mi-o adresează un potenţial investitor american este: < Voi fi tratat în mod echitabil în România? Se aplică legile statului de drept? Există decizii predictibile cum sunt în SUA, în Slovenia, în Germania, în Cehia? > Dacă veţi face schimbările despre care am tot vorbit, veţi atrage investiţii străine. De ce? Pentru că Româ-nia este un mediu extraordinar pentru investiţii, costul cu forţa de muncă este scăzut, românii sunt talentaţi şi calificaţi. De asemenea, piaţa de capital nu este suficient exploatată".

Potrivit lui Mark Gitenstein, autorităţile americane nu pot dirija investiţiile private către un stat, dar pot susţine România să creeze un mediu de afaceri favorabil.

Printre cele mai importante companii americane cu activităţi în România se numără: AIG, "Alcoa", "Kodak", "Met Life", "Microsoft", "Cargill", "Citibank", "Coca-Cola", "Pepsico", "Ford", "General Electric", "Hewlett Packard", IBM "Oracle", "Philip Morris", "Procter & Gamble".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb