Numărul din septembrie 2019 al revistei Finance & Development, publicată de Fondul Monetar Internaţional, include un articol extrem de îngrijorător privind schimbarea naturii investiţiilor străine directe (ISD) şi a eficienţei luptei împotriva evaziunii fiscale.
Sub titlul "Creşterea investiţiilor fantomă", articolul semnat de economiştii danezi Jannick Damgaard (FMI), Thomas Elkjaer (FMI) şi Niels Johannesen (Universitatea din Copenhaga) prezintă principalele concluzii ale unui studiu care va fi publicat în curând pe site-ul FMI ("What Is Real and What Is Not in the Global FDI Network?", IMF Working Paper).
Conform ultimelor date de la OECD şi FMI, din 2017, aproape 40% din volumul global al ISD, respectiv 15 trilioane de dolari, reprezintă "capital fantomă", al cărui singur rol este "optimizarea datoriilor fiscale, nu finanţarea activităţii productive".
Ponderea investiţiilor fantomă în total ISD s-a menţinut pe o traiectorie susţinută de creştere după depăşirea fazei acute a crizei financiare internaţionale, urcând de la 31% în 2010 până la 38% în 2017 (vezi graficul).
După cum afirmă autorii, doar câteva paradisuri fiscale binecunoscute sunt "gazde" pentru majoritatea ISD. Aproape jumătate se află în Luxemburg şi Olanda, care au înregistrat "investiţii" străine directe cumulate de peste 7 trilioane de dolari, în condiţiile în care cota Luxemburgului este de circa 4 trilioane de dolari, corespunzătoare unor "investiţii" per capita de 6,6 milioane de dolari.
Alte centre importante pentru atragerea investiţiilor străine directe fantomă sunt Hong Kong, Insulele Virgine Britanice, Bermuda, Singapore, Insulele Cayman, Elveţia, Irlanda şi Mauritius. Conform studiului de la FMI, cele 10 ţări atrag mai mult de 85% din totalul investiţiilor străine fantomă.
În urma publicării analizei din revista Finance & Development, Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations în New York, a declarat pentru Financial Times că "aceste structuri - companiile fantomă sau investiţiile fantomă - sunt optimizate pentru minimizarea taxelor unei companii la nivel global" şi a oferit exemplul Apple, care "nu produce iPhone în Irlanda şi nici nu dezvoltă acolo sistemele de operare, însă una dintre cele mai mari investiţii americane din străinătate este în Apple Ireland".
Datele din studiul de la FMI arată că aproape două treimi din investiţiile străine directe în Irlanda sunt "fantomă", această situaţie fiind rezultatul reducerii masive a cotelor de impozitare aplicate companiilor, de la circa 50% până la 12,5%, în urmă cu mai bine de 30 de ani.
În ciuda acestei reduceri masive, veniturile bugetare aferente impozitului pe profit au crescut puternic, ca urmare a creşterii bazei de impozitare.
Analiza celor trei economişti danezi mai arată că există şi divergenţe majore în privinţa dinamicii fluxurilor de investiţii străine fantomă. Astfel, din 2009 până în 2017 ponderea investiţiilor fantomă în totalul investiţii străine directe a crescut de la 3% până la 18% în cazul Marii Britanii, în timp ce acelaşi indicator a scăzut sub 10%, de la circa 30%, pentru Belgia şi Suedia.
În condiţiile în care şi alte ţări au aplicat strategia fiscală a Irlandei, concurenţa generată la nivel internaţional din acest punct de vedere a condus la o scădere a ratei medii de taxare a profitului corporaţiilor până la 25% în 2017, de la circa 40% în 1990, iar autorii consideră că este nevoie de o mai bună colaborare internaţională pentru oprirea fenomenului.
1. minciuni...olanda.! nu se poate
(mesaj trimis de popovici în data de 10.09.2019, 10:24)
Olanda , tara celor curati , tara care este linsa de toate oile usr si pnl care behaie in piata si care ne da noua lectii de viata si fiscalitate, tara unde evaziunea fiscala este la ea acasa?
rusine dragnea pt acest articol
barna si ciolos ( minionii din reclama orange) behaiti baaaa!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2019, 12:51)
Mai bine la noi , aer curat cu wc in fundul curtii, cu sosele criminale, cu spitale coclite si bacilovirusi, cu 10 incompetenti + 2 corupti pe m2, cu legi neclare ca mori cu dreptatea si caciula in mana prin tribunale, cu rahat de caine si scuipat pe trotuare, cu muzica la maxim noaptea ca n-ai lege sa-l opresti pe idiot, cu animalul care iti omoara din culpa nevasta si copilul pe zebra si scapa cu 1 an cu supendare.
1.2. minciuni...olanda.! nu se poate (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de popovici în data de 10.09.2019, 16:25)
te roade , nu i asa? de parca la ei nu se intampla si mai grave, dar numai la noi sunt prosti ( a se citi oi) care pupa pe straini in cur.
1.3. Precizare (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Sorin în data de 10.09.2019, 16:49)
Nu soselele sunt criminale, ci o parte din soferi.
Soselele pot fi mai proaste, ceea ce trebuie sa duca la mai multa atentie in trafic, nu mai putina.
In rest, din pacate, de acord.
2. articol f. interesant dar
(mesaj trimis de Biz în data de 10.09.2019, 12:55)
nu inteleg subiectul discutiei...adica ce vrea sa spuna autorul, din moment ce se stie de decenii bune de existenta acestor paradisuri fiscale, de optimizari fiscale si de ponderea lor semnificativa in ISD. datele sunt excelent punct de plecare pentru un articol, dar ar trebui spus fara echivoc ce vrea articolul. sa se reduca ponderea optimizarii fiscale in ISD? pai, noi ce vrem sa faca firmele? nu le lasam sa faca bani? pana la urma statele traiesc bine pe spatele lor, si cetatenii beneficiaza direct prin angajare si indirect din ce se intoarce din platile lor la bugetul de stat si locale. nu e oare natural sa incerce sa plateasca mai putin? adica daca lasi instrument legal paradisuri fiscale sa functioneze, noi ce vrem sa zicem- folositi paradisurile fiscale si optimizarile, dar mai putin. Pe bune? cum vine asta? ti-am pus prajitura pe masa, gusta din ea, dar n-o manca pe toata?? nu inteleg aceasta logica. regula de aur a unei firme e sa produca atat de multi bani cat poate, la bunastarea ei sunt conectati nu doar patronii, ci si angajatii si statul. o alta regula de aur, daca incalca legea, ai ars compania respectiva. dar daca ea foloseste parghii absolut legale, despre ce mai vorbim?
2.1. pai e simplu... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Sorin în data de 10.09.2019, 16:52)
1. zice ca a CRESCUT semnificativ gradul de "optimizare fiscala"
2. nu cred ca puten spune ca acest lucru este in interesul statelor, care primesc taxe mai mici decat in lipsa "optimizarii", oricat de legala in litera ar fi ea.