INVESTITORII, EXASPERAŢI CĂ NU-ŞI PRIMESC BANII, DIN 2009 Autorităţile, solicitate să ajute la plata obligaţiunilor Băile Herculane

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 22 noiembrie 2013

Autorităţile, solicitate să ajute la plata obligaţiunilor Băile Herculane

Primarul spune că a sesizat Parchetul în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi banii încasaţi în urma emisiunii de obligaţiuni municipale

Primarul din Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, a solicitat ajutor din partea Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi din partea Guvernului, ca să plătească împrumutul accesat în 2006, prin emisiune de obligaţiuni, pentru care plăţile au fost încetate încă din 2009.

Investitorii în obligaţiunile emise de Băile Herculane au rămas cu buza umflată, după ce primăria nu le-a mai achitat nici dobânda, nici principalul, începând cu 2009.

Nicuşor Vasilescu ne-a declarat că speră să onoreze, cât mai curând posibil, obligaţiile financiare pe care primăria le are către creditori: "În acest sens, am solicitat ajutor din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi din partea Guvernului. Aceştia au spus că au în vedere cererea adresată de primăria Băile Herculane. Tratăm cu seriozitate subiectul şi sper să nu mai întârziem plăţile".

Primarul oraşului Băile Herculane ne-a mai declarat că a sesizat Parchetul în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi banii încasaţi în urma emisiunii de obligaţiuni municipale, lansate în anul 2006, dar că nu s-a dispus începerea urmăririi penale. Domnia sa ne-a spus că nu poate să identifice prea bine ce s-a făcut cu banii încasaţi în urma emisiunii de obligaţiuni, adăugând: "O parte din bani, 1,5 milioane de lei, au fost cheltuiţi pentru un tronson de drum, care nu arată foarte bine astăzi, nu a fost făcut de calitate".

Sumele strânse în urma emisiunii de obligaţiuni, contractate în anul 2006, de către primăria Băile Herculane, au fost cheltuite integral, într-o perioadă scurtă de timp, ne-a mai spus edilul oraşului.

Potrivit domniei sale, în fiecare lună, în primărie intră mai puţini bani decât necesităţile instituţiei, aşa că, dacă instituţia nu va primi sprijinul Consiliului Judeţean sau al Guvernului, va fi foarte greu să se ajungă la zi cu obligaţiile băneşti.

"Certinvest" şi-a recuperat banii prin executare silită

Horia Gustă, directorul general al "Certinvest", ne-a spus că primăria nu îşi plăteşte la timp obligaţiile şi că în acest sens s-a început executarea silită. Potrivit domniei sale, primăria ar trebui să plătească cuponul de două ori pe an, în lunile decembrie şi respectiv iunie.

Directorul general al "Certinvest" ne-a mai declarat că, prin executare silită, "Certinvest" a reuşit să recupereze banii de fiecare dată.

Potrivit domnului Gustă, "Certinvest" a vândut, la începutul anului, cea mai mare parte a deţinerilor sale de obligaţiuni municipale ale primăriei Băile Herculane, în momentul de faţă, compania deţinând puţine astfel de obligaţiuni.

Primăria Băile Herculane a atras în martie 2006, de pe piaţa de capital, printr-o emisiune de obligaţiuni municipale, suma de 3,1 milioane de lei cu scadenţă în decembrie 2020. În 2009, aceste obligaţiuni au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Primăria a emis un număr de 31.500 de obligaţiuni, la o valoare nominală de 100 de lei/unitate, potrivit prospectului.

Emisiunea de obligaţiuni a oraşului a avut în vedere mai multe proiecte, printre care, canalizarea menajeră a unui sat care aparţine oraşului, reabilitare şi modernizarea unui drum de acces şi ieşiri şi străzi din localitea Băile Herculane, construirea unui bloc de locuinţe, reabilitarea centrului istoric al centrului localităţii, după cum reiese din prospectul de emisiune.

Anul 2008 a fost primul an în care primăria şi-a onorat obligaţiile privitoare le emisiunea de obligaţiuni, însă acest an a fost şi ultimul. Din iunie 2009 primăria nu a mai achitat dobânzile aferente obligaţiunilor şi nici o parte din principal, deşi a transmis semestrial la bursă că urmează să facă plăţile, potrivit unor investitori.

În luna iulie 2013, primaria a anunţat că nu poate să îşi respecte obligaţiile de plată. Primaria Băile Herculane a trimis atunci un raport Bursei în care arata că pentru emisiunea de obligaţiuni sunt arierate de 1,2 milioane lei, din care 678.000 de lei reprezintă principal de rambursat şi 548.000 de lei dobânzi restante, potrivit unui comunicat remis BVB.

Potrivit domnului Vasilescu, în anul 2008, primăria avea datorii de peste 2 milioane de euro, care nu provin doar din acea emisiune de obligaţiuni, şi că de atunci se tot încearcă acoperirea acestora. Domnia sa ne-a precizat că instituţia a mai făcut credite şi după 2008, pentru anumite proiecte europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb