INVESTITORII, NEÎNCREZĂTORI ÎN PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PSD  Băncile împrumută statul din ce în ce mai scump

A.S., A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 februarie 2017

Sistemul bancar nu crede în Dragnea.

Sistemul bancar nu crede în Dragnea.

Călin Rechea: "Creşterea cu 30% a randamentului în doar 5 luni arată declinul semnificativ al încrederii investitorilor în ceea ce priveşte programul economic al guvernului"

Isar: "Acceptarea dobânzilor de peste 4% de către Finanţe - semnal straniu şi inoportun"

Isar: "Operaţiunea de marcare la piaţă în cazul băncilor cu portofolii masive de titluri de stat le produce pierderi considerabile"

Ministerul Finanţelor plăteşte băncilor comerciale dobânzi de peste 4% pe an, la o licitaţie de titluri de stat pe 10 ani

Statul continuă să se împrumute din ce în ce mai scump de la băncile comerciale. În ultima jumătate de ani, costul împrumutului pe zece ani al statului român a crescut cu circa 30%, în condiţiile în care deficitul bugetar din acest an este sub presiune.

Ministerul Finanţelor a plasat, ieri, obligaţiuni de stat în valoare de 300 de milioane de lei (66,4 milioane euro), scadente în 26 iulie 2027, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 4,07%, în creştere sensibilă faţă de licitaţia pentru acelaşi tip de titluri desfăşurată în urmă cu aproape o lună, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost chiar de 300 milioane lei, iar băncile participante au oferit doar 391 milioane lei.

În 26 ianuarie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 146,75 milioane lei, jumătate din valoarea anunţată, iar randamentul mediu primit de investitori a fost de 3,96% pe an.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.

La licitaţia de titluri de stat pentru scadenţa iulie 2027 din 1 septembrie 2016, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei cu un randament de doar 3,13% pe an.

Analistul Călin Rechea a declarat: "Cea mai recentă licitaţie pentru obligaţiunile guvernamentale cu ISIN-ul RO1227DBN011 s-a realizat la un randament mediu de 4,07%, în condiţiile în care rata cuponului este de 5,8%. Obligaţiunile au fost emise iniţial în februarie 2012, la un randament de 6,98%, conform datelor de la BNR, şi au maturitatea în iulie 2027.

La redeschiderea emisiunii din septembrie 2016, randamentul a atins un minim al ultimilor doi ani, de 3,13%. După ce a trecut prin 3,96% în ianuarie 2017, creşterea cu 30% a randamentului în doar 5 luni arată declinul semnificativ al încrederii investitorilor în ceea ce priveşte programul economic al guvernului.

Un oficial din Ministerul de Finanţe a declarat recent că ponderea investitorilor străini în titlurile de stat ale României a ajuns la 25%. Dincolo de încrederea temporară în perspectivele economice ale ţării noastre, volumul ridicat al obligaţiunilor în lei deţinute de investitorii străini implică riscuri majore, după cum a amintit şi oficialul guvernamental.

Aceşti investitori nu sunt «captivi» şi pot vinde masiv titlurile de stat într-un interval foarte scurt, cu efecte deosebit de negative asupra costurilor de finanţare pentru întreaga curbă a randamentelor".

Fostul bancher Lucian Isar ne-a declarat: "Aşa cum anticipam acum câteva luni tehnica numită ghidarea pieţei a funcţionat.

Într-o ţară cu monedă proprie şi politică monetară independente fără a creşte dobânda de intervenţie, ghidajul a crescut costul de împrumut al statului. În acest moment este clar că un management defectos al trezoreriei statului garantează o presiune suplimentară pe ţinta de deficit de 3%.

Începând din noiembrie costul suplimentar în termeni prezenţi plătit de statul român la împrumuturile în moneda naţională la 10 ani a crescut cu 4,89%. Faptul că Ministerul de Finanţe a acceptat să plătească peste 4% şi nu a folosit buffer-ul pentru a temporiza este o greşeală pe multiple fronturi, unul fiind acela că a permis depăşirea unor niveluri tehnice de dobândă într-un ritm accelerat.

Comparaţi acest nivel cu faptul că băncile plasează lichidităţi pe termen scurt la facilitatea de depozit a BNR şi puteţi sesiza impostura. Nu toate băncile sunt fericite de această mişcare deoarece operaţiunea de marcare la piaţă în cazul celor cu portofolii masive de titluri de stat le produce pierderi considerabile.

Acceptarea dobânzilor de peste 4% de către Ministerul de Finanţe trimite un semnal straniu şi inoportun pe fondul ştirilor privind veniturile bugetare sub ţintă".

Radu Soviani: "Băncile încep să conştientizeze criza bugetară"

Analistul Radu Soviani consideră că băncile cresc costurile de finanţare a statului, întrucât încep să conştientizeze criza bugetară pe care economia o semnalează de la jumătatea anului trecut (venituri mult sub aşteptări, cheltuieli în creştere).

Domnul Soviani ne-a spus: "Anul 2016 a mai semnalizat un pericol: economia creşte dar datoria publică se majorează într-un ritm şi mai mare (în loc să aibă sens contrar). Din datele pe care le deţin, datoria publică în 2016 s-a majorat nominal cu peste 7%, în condiţiile în care economia a crescut cu 4,6-4,8%, în ciuda inclusiv a scăderii ratelor de dobânda la care statul s-a împrumutat. Este un alt indicator de avertizare timpurie în privinţa crizei bugetare care urmează să se manifeste din ce în ce mai vizibil. De aceea, se majorează şi dobânzile pentru titlurile de stat: băncile sunt dispuse să împrumute în continuare statul (limitat, azi doar 300 de milioane de lei), dar o fac pentru dobânzi în creştere, conştientizând criza bugetară şi anticipând că, în perioada următoare, ratele de dobânda vor fi chiar şi mai mari".

Un alt amănunt notabil semnalat de Radu Soviani este că băncile au cumpărat, ieri, titlurile de stat doar în nume propriu, nu şi pentru clienţi: "Din estimările mele, a doua jumătate a anului va consemna, din nou, aglomerarea pe resursele disponibile în piaţă (efectul de evicţiune) şi vom revedea situaţia din 2008-2009 când resursele financiare, mai puţine brusc şi mai scumpe intempestiv vor fi atrase mai degrabă de stat pentru finanţarea datoriei publice, în dauna sectorului privat. Ceea ce vedem din ce în ce mai accentuat în ultima perioadă (indicatorii de avertizare timpurie a crizei bugetare) este, din punctul meu de vedere efectul politicilor fiscale şi de venituri iresponsabile manifestate începând cu jumătatea anului 2015".

Fostul bancher Lucian Isar a declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că guvernatorul BNR Mugur Isărescu utilizează costul ridicat al finanţării statului ca presiune pe politicieni, dar şi la contraprestaţie pentru sprijinirea bancherilor comerciali.

Într-un interviu acordat recent Jurnalului Naţional, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a calificat drept aberante acuzaţiile analistului: "Dacă aceste afirmaţii ar fi citite numai de analişti economici şi de jurnalişti specializaţi în probleme economice, firesc ar fi să nu răspund. Niciunui specialist nu-i este prea greu să descifreze caracterul lor aberant. Dar aceste aberaţii ajung şi la cititori care nu sunt specializaţi în economie. Şi, având în vedere aplombul cu care sunt avansate, ar putea să fie crezute. Sunt, deci, obligat să răspund.

Ministerul Finanţelor a vândut băncilor, săptămâna trecută (n.r. 9 februarie), obligaţiuni de stat în contrapartidă la un împrumut de 600 de milioane de lei. Cu un randament în creştere, faţă de ianuarie, de la 2,05% spre 2,20%. Mişcări atât de mici sunt normale. Adevărul este altul: de luni bune, dobânzile sunt la minime istorice, iar variaţiile care apar sunt ca efect al pieţei libere. Banca Naţională, ca agent al statului, este doar organizatorul tehnic al licitaţiilor privind vânzarea-cumpărarea de către bănci a titlurilor de stat. Şi încă o probă pentru a vedea caracterul aberant al acestor acuzaţii: dobânda de politică monetară, pe care o stabileşte BNR, este neschimbată de luni de zile, iar din noiembrie 2011 a scăzut fără încetare".

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016. Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. pai ditamai berlusconi s- dat dus ca italia fusese dusa cu costurile de imprumut la peste 7 la suta..si acum toate bune , de ceva ani sub 3 ...bun cu perspective de qe lung

    ..acuma dragnea et co au mai dat-o la intors..ca cu dialogul etc. 

    la justitie au pus pe unul ne-membru de partid ,in coasta lui sevil la fonduri europene au acceptat-0 pe r. plumb 

    adica nici dragnea nu mai crede in el. 

    va fi ,probabil achitat ,in al doilea dosar. 

    da trebuie sa mai cedeze muuult.

    bine la rom tv e mare vedeta 

    Acest guvern a venit cu un program curajos. Ca sa mentii un ritm de dezvoltare ridicat in conditiile unor fonduri proprii reduse n-ai alta solutie decat sa te imprumuti; problema e ce faci cu banii. Un deficit de 3% e prea mic pentru Romaia. Anul asta se va umfla bula care exista deja pe piata imobiliara, care incepe sa se formeze si pe bursa, care va fi alimentata si de crestera consumului ca o consecinta a cresterilor salariale. Anul 2017 ar trebui sa fie comparabil cu 2007; bula nu se va sparge anul asta.

    1. Cu banii o sa facem ceea ce am facut si pana acum , adica o sa ne imprumutam degeaba.

      7 miliarde se duc anual in Sanatate fara nici un fel de efect si fara sa opreasca exodul medicilor. Macar de s-ar igieniza 2-3 spitale pe an, dar si asta e prea mult. 

      Cu restul o sa cumparam panselute, avioane la Tarom ,3000 de ambulante la sate si o sa facem studii de fezabilitate pentru 7 spitale mamut si 200 de km de autostrada.

      Decat sa dea la investitii mai bine sa creasca nebuneste salariile bugetarilor , macar se alege o parte din populatie cu ceva . Dupa care o sa stam toti si o sa ne rugam sa nu faca poc sistemul ... si sa nu dea drumul BNR la devalorizare. 

      Sa aducem banii Erste de la Chisinau si dupa aceea cujetam

      BRAVO o analiza perfecta a unei administratii care se pliaza perfect pe atributul formelor fara fond.

    Titlul : Ca Bancile imprumuta statul din ce in ce mai scump...e ceva normal....Bancile si analisti economici vad ca Programul de Guvernare nu e credibil...avand un grad de risc marit in ceea ce priveste incadrarea in deficit..

    Chiar daca acest deficit ar fi sa zi8cem mai mare de 3 % ..problema ce se pune este daca stim sa-i folosim acesti bani,,in ce investim si in ce randamente...etc...Acest Guvern insa nu are absolut nici o viziune ..dar nunumai atat nici nu e in stare s-o faca.... 

    "Creşterea cu 30% a randamentului în doar 5 luni " ...parca alegerile au fost in decembrie iar guvernul a intrat in ianuarie.

    Dobanzile trebuie sa creasca inclusiv la nivel european si se discuta de ceva vreme de acest lucru.  

    Noemal ca nu avem dobanzi fixe, fiindca este economie de piata.

    Dobanzile urca sau scad. Pana acum au tot scazut. 

    Acum posibil sa cresca, mai mult sau mai putin, diferit de la tara la tara. 

    Ce poate sa faca BNR ?

    Isar vorbeste degeaba, ca de obicei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb