Preţul petrolului, al metalelor preţioase şi al mărfurilor agricole a scăzut ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care dolarul s-a apreciat, devenind un plasament mai interesant pentru investitori. Dolarul a crescut după ce, marţi, ministrul american al finanţelor, Henry Paulson, şi-a exprimat sprijinul pentru moneda SUA, iar preşedintele Federal Reserve Bank of Philadelphia, Charles Plosser, a declarat că dobânzile ar trebui majorate.
Cotaţia petrolului brut cu livrare în septembrie a scăzut cu 2,25 dolari (1,8%), la 125,70 dolari/baril în şedinţa electronică after-hours de la New York Mercantile Exchange. În prezent, cotaţia petrolului este cu 15% mai mică faţă de recordul tuturor timpurilor atins la data de 11 iulie: 147,27 dolari/baril. Declinul preţului petrolului a fost generat atât de aprecierea dolarului, cât şi de reducerea consumului de benzină, din cauza preţurilor mari. Ieri, la amiază, dolarul a avut un curs de 1,5745 unităţi/euro, faţă de 1,5783 unităţi/euro în ziua anterioară.
Preţul aurului s-a apropiat de nivelul minim al ultimelor două săptămâni. La Bursa Metalelor din Londra (LME), cotaţia aurului cu livrare imediată a scăzut la 932,45 dolari uncia - cel mai mic nivel de după 10 iulie. În jurul orei 11:30, cotaţia era de 934,20 dolari/uncie, mai mică cu 12,20 dolari faţă de ziua precedentă. Şi preţul platinei a coborât cu 28,50 dolari, la 1.780 dolari uncia. Anul acesta, preţul aurului a urcat cu 12%, iar cel al platinei - cu 17%.
Preţul porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 11 cenţi, la 5,8125 dolari/buşel în sesiunea after-hours de la Chicago Board of Trade (cel mai redus preţ din 30 mai până în prezent). La data de 27 iunie, preţul porumbului atingea nivelul record de 7,9925 dolari/buşel, iar până la ora actuală a pierdut 27%.
Analiştii arată că, în prezent, pieţele materiilor prime nu sunt atente numai la evoluţia dolarului, ci şi la cerere, resimţindu-se "un pesimism general" în privinţa mersului economiei mondiale.