Investitorii renunţă, pentru moment, la plasamentele în materii prime

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2008

Preţul petrolului, al metalelor preţioase şi al mărfurilor agricole a scăzut ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care dolarul s-a apreciat, devenind un plasament mai interesant pentru investitori. Dolarul a crescut după ce, marţi, ministrul american al finanţelor, Henry Paulson, şi-a exprimat sprijinul pentru moneda SUA, iar preşedintele Federal Reserve Bank of Philadelphia, Charles Plosser, a declarat că dobânzile ar trebui majorate.

Cotaţia petrolului brut cu livrare în septembrie a scăzut cu 2,25 dolari (1,8%), la 125,70 dolari/baril în şedinţa electronică after-hours de la New York Mercantile Exchange. În prezent, cotaţia petrolului este cu 15% mai mică faţă de recordul tuturor timpurilor atins la data de 11 iulie: 147,27 dolari/baril. Declinul preţului petrolului a fost generat atât de aprecierea dolarului, cât şi de reducerea consumului de benzină, din cauza preţurilor mari. Ieri, la amiază, dolarul a avut un curs de 1,5745 unităţi/euro, faţă de 1,5783 unităţi/euro în ziua anterioară.

Preţul aurului s-a apropiat de nivelul minim al ultimelor două săptămâni. La Bursa Metalelor din Londra (LME), cotaţia aurului cu livrare imediată a scăzut la 932,45 dolari uncia - cel mai mic nivel de după 10 iulie. În jurul orei 11:30, cotaţia era de 934,20 dolari/uncie, mai mică cu 12,20 dolari faţă de ziua precedentă. Şi preţul platinei a coborât cu 28,50 dolari, la 1.780 dolari uncia. Anul acesta, preţul aurului a urcat cu 12%, iar cel al platinei - cu 17%.

Preţul porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 11 cenţi, la 5,8125 dolari/buşel în sesiunea after-hours de la Chicago Board of Trade (cel mai redus preţ din 30 mai până în prezent). La data de 27 iunie, preţul porumbului atingea nivelul record de 7,9925 dolari/buşel, iar până la ora actuală a pierdut 27%.

Analiştii arată că, în prezent, pieţele materiilor prime nu sunt atente numai la evoluţia dolarului, ci şi la cerere, resimţindu-se "un pesimism general" în privinţa mersului economiei mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb