Investitorii sunt optimişti cu privire la zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2011

Investitorii sunt optimişti cu privire la zona euro

Moneda unică a revenit pe trend ascendent

Premierul portughez a demisionat

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, în contextul în care liderii Uniunii Europene au început o reuniune de două zile pe marginea măsurilor destinate rezolvării crizei datoriilor din regiune. Liderii de state şi de guverne din UE dezbat, zilele acestea, la Bruxelles, atât adoptarea unor măsuri privind criza datoriilor, cât şi intervenţia militară din Libia.

La ora 10.00, pe piaţa din New York, euro a urcat cu 0,6%, la 1,4172 dolari, după ce, în prima parte a zilei, moneda europeană scăzuse până la 1,4071 dolari pe piaţa din Frankfurt, ca urmare a temerilor legate de situaţia Portugaliei.

Amintim că, miercuri seara, premierul portughez Jose Socrates şi-a înaintat demisia, după ce Parlamentul de la Lisabona a respins noul plan de reducere a cheltuielilor bugetare, ceea ce ar putea determina ţara să apeleze la un pachet financiar de salvare, aşa cum au făcut Grecia şi Irlanda.

"Criza vine în cel mai rău moment cu putinţă pentru Portugalia", a spus Socrates, miercuri noaptea.

Socrates - premier din 2005, în fruntea unui guvern minoritar, a avertizat, în 15 martie, că respingerea de către Parlament a reducerilor de cheltuieli va cauza "înrăutăţirea riscurilor financiare la adresa economiei şi va determina Portugalia să apeleze la sprijin extern".

Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a anunţat că, astăzi, va avea o întâlnire cu principalele partide din ţară, iar guvernul va rămâne pe poziţie până când va fi acceptată demisia lui Socrates.

Portugalia a majorat deja taxele şi a redus drastic cheltuielile publice, încercând să-i convingă pe investitori că îşi poate rezolva problema deficitului bugetar. Reducerile adiţionale anunţate la data de 11 martie au determinat tensiuni politice şi nu au readus încrederea investitorilor.

Partidele de opoziţie au respins noile măsuri de austeritate, care prevăd diminuări de cheltuieli echivalente cu 4,5% din PIB-ul Portugaliei, pe parcursul a trei ani. Pachetul include reducerea pensiilor de peste 1.500 de euro (2.114 dolari) pe lună şi a altor beneficii.

Şeful Partidului Social-Democrat portughez, Pedro Passos Coelho, considerat favorit în caz de alegeri, speră ca ţara sa să poată evita solicitarea de ajutor financiar.

Membrii Uniunii Europene sunt pregătiţi să ajute financiar Portugalia, dacă acest stat o va cere, a declarat ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders. Valoarea unui eventual pachet de asistenţă financiară pentru Portugalia este estimată de oficialii europeni la cel mult 70 de miliarde euro (99 miliarde dolari).

Euro s-a apreciat până la 1,4249 dolari la data de 22 martie - cel mai ridicat curs de după 5 noiembrie 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb