Înzestrarea Armatei, în fiecare an...la anu"

Alina Toma Vereha
Politică / 19 septembrie 2009

Cele şase programe de înzestrare a Armatei au fost demarate încă din 2005 şi privesc înzestrarea forţelor terestre, navale şi aeriene. Costurile se ridică la aproximativ 12-13 miliarde de euro. Programele au documentele de fundamentare a cerinţelor şi evaluările tehnico - economice finalizate şi aprobate de către Consiliul de Achiziţii al Ministerului Apărării.

Acestea sunt următoarele: Avion multirol al Forţelor Aeriene; Sistem rachete sol - aer cu bătaie mare; Corveta multifuncţională; Vânător de mine; Transportoare blindate pentru trupe (8x8 şi 4x4); Autoturisme de teren blindate şi neblindate.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis că cele şase programe sunt de importanţă strategică şi corespund intereselor esenţiale de securitate ale ţării şi angajamentelor asumate de România în cadrul NATO.

Dar, CSAT nu a aprobat cele şase programe nici până acum.....

Avem un plan de înzestrare a Armatei, de câţiva ani buni. Dar acesta încă nu a fost aprobat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Planul valorează, la o primă estimare, 12 - 13 miliarde de euro, se discută anual pe seama lui, dar bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) este, în fiecare an, mai sărac.

Planul conţine şase programe strategice, câte două pentru domeniu - aviaţie, marină şi forţe terestre. El este cunoscut şi stabilit din 2005, dar nici în 2009 nu a început aplicarea lui pentru că, bineînţeles, nu sunt fonduri la buget. Nu a fost organizată nici măcar o licitaţie pentru niciun program.

La nivel declarativ, însă, planul este glorios, ameţitor chiar. Toţi politicienii vorbesc despre el ca şi cum ar fi în derulare. De la preşedintele Traian Băsescu, am aflat, în această primăvară, că, în ciuda crizei, putem să începem să înzestrăm Armata, contractând credite.

În luna mai, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, declara că MApN se găseşte în situaţia în care anumite programe de înzestrare să fie renegociate atât din perspectiva termenului de plată, cât şi din aceea a termenului de livrare. "Acestea sunt, însă programe aflate în curs. Nu este vorba de cele de înzestrare strategică (n.r. cele şase programe din celebrul plan)", preciza, la acea dată, domnia sa.

Mihai Stănişoară a mai declarat, tot în mai, că achiziţionarea unui avion multirol rămâne o prioritate pentru MApN, în ciuda bugetului de austeritate existent în 2009: "Pentru noi, rămâne o prioritate avionul multirol şi sper ca foarte repede să se ia o hotărâre în acest sens. Vorbim despre un program pe care dorim să îl realizăm bazându-ne pe Ordonanţa 111/2007, care presupune credite multianuale extrabugetare".

În prima săptămână din septembrie, aflăm de la secretarul de stat din MApN, Ioan Aurel Lascu, şeful Departamentului pentru Armamente, că ministerul ia în calcul cumpărarea de avioane multirol vechi, pentru zece ani, până când ţara noastră va fi admisă în programul F-35 (undeva prin 2018). Ioan Lascu a mai declarat, citat de NewsIn, că printre programele de înzestrare pe 2009, fără costuri, se află avionul multirol pentru Forţele Aeriene, modernizarea fregatelor şi securizarea depozitelor militare. În ceea ce priveşte avionul multirol, CSAT nu a luat o decizie, în studiu aflându-se mai multe variante, printre care aceea de a cumpăra avioane aflate în uz.

Oficialul MapN mai susţine că documentaţia pentru achiziţionarea avioanelor multirol a plecat de la CSAT şi este pe masa Guvernului. Ioan Lascu mai afirmă şi că Forţele Aeriene derulează acum un program de modernizare pentru patru avioane de transport C-130 Hercules, în cadrul unui acord interguvernamental cu SUA.

Încâlcită situaţie! Şi achiziţia de avione multirol este doar o mică parte din planul de înzestrare. În cap ţi se învârt deja sutele de milioane de euro. Dar alte cifre îţi clarifică situaţia, simplă şi tragică: prin OUG 34/2009, bugetul MApN pentru acest an a fost rectificat negativ cu 696,42 milioane de lei. Astfel că bugetul aprobat iniţial la 7,651 miliarde de lei, ceea ce reprezenta 1,33% din PIB, a ajuns la suma de 6,955 miliarde de lei. Raportat la PIB, noul buget reprezintă, acum, 1,31%. Adică, Armata abia are după ce bea apă. Armata abia are bani de salarii, ce să mai vorbim de avioane multirol sau alte tehnici avansate de luptă.

Guvernul şi CSAT nici nu se sinchisesc să ia în calcul contractarea creditelor pentru a demara, cel puţin de anul viitor, primele licitaţii pentru înzestrarea strategică a Armatei. La sfârşitul lunii noiembrie avem alegeri. Deci, nimic nu va fi mai important decât asigurarea salariilor, a pensiilor, a ajutoarelor sociale şi a fondului de şomaj. Şi investiţiile au rămas pe ultimul plan, iar înzestrarea Armatei, din nou, la anu"....

În luna aprilie, a fost adoptată strategia de înzestrare a Armatei Române, în cadrul unei şedinţe CSAT. Documentul stabileşte obiectivele şi priorităţile pe termen mediu şi lung ale înzestrării şi reprezintă, totodată, baza pentru elaborarea planului de înzestrare a Armatei şi a programelor multianuale. Acelaşi CSAT a amânat, pentru o dată nedeterminată, aprobarea planului de înzestrare a Armatei pe termen scurt şi mediu 2010 - 2015. Logica amânării este simplă: dacă CSAT ar fi aprobat planul, atunci ar fi trebuit să asigurăm şi sursele de finanţare, pe care este evident că statul nu o să le găsească, cel puţin în următorii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb