Ioan Niculae a luat pachetul lui Luca la "Giurgiu Nav"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2011

IOAN NICULAE

IOAN NICULAE

Compania "Interagro", deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, a cumpărat pachetul majoritar al transportatorului fluvial "Giurgiu Nav" (simbol GIUR), de la "PSV Company", fosta "Petrom Service", despre care presa a speculat că ar fi controlată, indirect, de Sorin Ovidiu Vîntu şi sindicalistul Liviu Luca.

PSV Company a intrat în insolvenţă la finele anului trecut, unele dintre activele sale fiind scoase la vânzare de către administratorul judiciar.

Tranzacţia prin care s-a transferat 92,53% din titlurile GIUR a fost încheiată joia trecută, printr-o vânzăre specială la ordin, după mai multe încercări consecutive, de-a lungul cărora vânzătorul (n.r. RVA Insolvency Specialists) a decis să coboare preţul de vânzare.

În plin proces de vânzare a acţiunilor şi spre nemulţumirea celor de la RVA, un raport transmis către BVB anunţa că o societate înregistrată în Marea Britanie, cu cont bancar în Letonia, a cerut intrarea în insolvenţă a transportatorului fluvial pentru circa 575.000 de lei şi, în consecinţă, suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor.

Două zile mai târziu, însă, Ioan Niculae şi-a adjudecat pachetul majoritar la "Giurgiu Nav", la preţul de 0,88 de lei/acţiune, peste preţul de 0,63 la care fusese plasat ordinul, ca urmare a competiţiei între mai mulţi cumpărători. Pentru comparaţie, în aceeaşi zi, acţiunile GIUR s-au tranzacţionat pe segmentul XMBS al pieţei Rasdaq, la preţul de 3,88 de lei/acţiune, şi acesta fiind cu 29,08% mai mic faţă de tranzacţiile din şedinţa anterioară.

"Sunt foarte mulţumit de preţul obţinut pentru pachetul majoritar", ne-a declarat Arin Stănescu, de la RVA, afirmând că preţul de tranzacţionare al acţiunilor GIUR de pe segmentul XMBS era nesemnificativ din cauza lichidităţii tranzacţiilor.

"Iniţial, am cerut şi noi preţul pieţei, însă cumpărătorii nu s-au înghesuit. Când preţul a coborât la 0,63 de lei, au apărut mai mulţi potenţali cumpărători, în numai câteva secunde.

Am ales să vindem prin această modalitate pentru că ne-a fost recomandată drept cea mai bună, ceea s-a şi dovedit, ca urmare a faptului că am încheiat tranzacţia", a mai spus Arin Stănescu.

Conducerea companiei atrăsese atenţia asupra pericolului de prăbuşire a preţului

Scoaterea la vânzare a pachetului majoritar la "Giurgiu Nav" a fost precedată de o dispută indirectă între conducerea companiei şi administratorul judiciar al PSV Company.

La începutul lunii iulie, Alexandru Oltean, preşedintele "Giurgiu Nav" a transmis o solicitare Bursei de Valori Bucureşti pentru suspendarea acţiunilor GIUR de la tranzacţionare, invocând necesitatea protecţiei investitorilor.

Oltean atrăgea atenţia asupra "pericolului prăbuşirii preţului acţiunilor din cauza vânzării unui pachet foarte mare de acţiuni, raportat la numărul de acţiuni tranzacţionate în mod curent, fapt care va afecta toţi acţionarii societăţii şi societatea". La momentul respectiv, oficialul "Giurgiu Nav" preciza că administratorul PSV Company nu făcuse cunoscută oferta de vânzare a acţiunilor şi atrăgea atenţia că există, printre altele, disproporţii majore între valoarea capitalului social în fapt şi în cea de drept, menţionând decizia AGEA din aprilie pentru reducerea capitalului social urmare a pierderilor din anii anteriori.

Solicitarea conducerii "Giurgiu Nav" a provocat o reacţie vehementă din partea administratorului judiciar al fostei Petrom Service.

Trei zile după solicitarea companiei şi suspendarea acţiunilor de la tranzacţionare, RVA Insolvency a transmis un raport către BVB în care a subliniat că planul de reorganizare al PSV Company prevede vânzarea pachetului la GIUR, intenţionând demararea procedurii de vânzare. Reprezentanţii RVA au solicitat ca BVB să dispună "de urgenţă" reluarea tranzacţiilor acţiunilor "Giurgiu Nav", avertizând că orice întârziere în acest sens poate cauza "grave prejudicii PSV Company, lucru care urmează a fi raportat judecătorului sindic".

În acelaşi raport, oficialii RVA au susţinut că motivele pentru care "Giurgiu Nav" a solicitat suspendarea de la tranzacţionare sunt "neîntemeiate", nefiind "încălcate drepturile unor potenţiali investitori".

Giurgiu Nav a fost privatizată în 2004, în cadrul Programului PSAL II, când Mircea Ursache era preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Directoul societăţii de atunci, Bone Stan, menţiona că "Giurgiu Nav" suferise pierderi de aproape 800.000 dolari în urma embargoului impus Iugoslaviei, intrând în "cădere liberă" după bombardarea şi prăbuşirea podurilor de la Novi - Sad. Oficialul "Giurgiu Nav" preciza că privatizarea ar fi fost "binevenită" pentru companie, afirmând însă că niciunul dintre partenerii ei nu s-a arătat interesat.

Printre criteriile ce trebuiau îndeplinite de ofertanţi, AVAS trecuse o experienţă de minimum 10 ani în domeniul transportului fluvial, intern si o cifră de afaceri de minimum zece milioane euro în ultimul exerciţiu financiar încheiat.

Pachetul majoritar a fost achiziţionat de consorţiul dintre Asociaţia Salariaţilor Companiei şi Petromservice, cum se numea atunci PSV Company.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dl. director ar putea chema in instanta neste berbneci de la BVB. Pe unii berbeci ii cheama Ionescu.In curind nu o sa ii mai cheme nimeni,,,

    Dl. director ar putea chema in instanta neste berbneci de la BVB. Pe unii berbeci ii cheama Ionescu.In curind nu o sa ii mai cheme nimeni,,,

    1. Nuimele exact al magnatului teleormanean este Ioan Nicolae ! Nu Niculae ! In ceea ce priveste restul stirii ,nu mai are interes pentru autorul opiniei de fata. Toate la timpul lor ..Cand va apare opinia semnata G.A. , investitorul in ferma de capre din Teleorman va fi luat la intrebari de fisc ... In mod sigur, nu cel condus de dl S.Blejnar.....!

      Stimate G.B., sunteti gresit informat. Numele magnatului este chiar Ioan Niculae. Ma gandesc ca nu-si scrie numele gresit in cartea de vizita...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb