Ioan Rusu: "Nabucco este un proiect competitiv"

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 octombrie 2012

Ioan Rusu: "Nabucco este un proiect competitiv"
  • document ataşat Rezultate financiare (lei) şi Evoluţia acţiunilor S.N.T.G.N. "Transgaz" Mediaş
    apasă aici pentru a descărca.

    SNTGN "Transgaz" SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale din România, având ca principal obiectiv îndeplinirea strategiei naţionale pentru transportul, tranzitul internaţional, dis­pecerizarea gazelor naturale şi cercetarea-proiectarea în domeniul trans­portului de gaze naturale.

    În cei 12 ani de existenţă ca societate naţională de sine stătătoare, "Trans­gaz" SA Mediaş a avut ca obiective primordiale atât asigurarea şi menţinerea funcţionării Sis­temului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale în condiţii de siguranţă, eficienţă economică, calitate, şi la nivelul standardelor de performanţă şi mediu, cât şi dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii SNT, care în prezent cuprinde peste 13.200 km de conducte şi racorduri de alimentare gaze naturale.

    În prezent, SNTGN "Transgaz" Mediaş are un capital social de 117.738.440 lei, împărţit în 11.773.844 acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (Categoria I-a, simbol TGN), principalii săi acţionari fiind statul, prin intermediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (73,5%), res­pectiv Fondul Proprietatea SA Bucureşti (14,98%), în prima parte a aces­tui an des­făşurându-şi activitatea cu un număr mediu de 4.949 angajaţi.

    Interviu cu domnul Ioan Rusu, director general al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "TRANSGAZ" Mediaş

    Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii companiei în prima parte a acestui an?

    Ioan Rusu: Activitatea des­făşurată în cursul semestrului I 2012 a fost una bună, concretizată într-o cifră de afaceri în valoare de 718.276.534 lei, mai mare cu 0,8%, respectiv 5.645.853 lei faţă de cea obţinută în sem. I 2011 şi un profit net de 210.353.385 lei.

    Reporter: Ce cantităţi de gaze naturale au fost operate de TRANSGAZ Mediaş în ultimii ani şi cine au fost principalii beneficiari ai serviciilor oferite de companie?

    Ioan Rusu: În anul 2009, volumul de gaze vehiculate a fost de 14.381.030 mii mc, în 2010 de 14.735.000 mii mc, iar în 2011 de 15.476.301 mii mc. Creşterea an de an a volumului de gaze transportate prin SNT se datorează creşterii cererii pentru acest produs pe piaţa gazelor. În ceea ce priveşte principalii utilizatori ai Sistemului Naţional de Transport gestionat de noi, aceştia sunt GDF SUEZ Energy România, E.O.N Gaz România, Interagro S.A. Bucureşti, Azomureş S.A. Tg. Mureş, Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi, OMV-Petrom S.A. Bucureşti, Petrom Gas Bucureşti, Conef Gaz Bucureşti.

    Reporter: Care este ponderea principalelor grupe de servicii în veniturile societăţii?

    Ioan Rusu: Veniturile realizate de SNTGN TRANSGAZ SA Mediaş sunt, în cea mai mare parte, realizate din activitatea de bază a companiei, cea de transport gaze naturale, urmată de cea de tranzit internaţional al gazelor naturale.

    Reporter: Ce investiţii s-au făcut în anul 2011 pentru modernizarea şi retehnologizarea SNT?

    Ioan Rusu: În anul 2011, au fost puse în funcţiune obiective de inves­tiţii în valoare de 162.196.890 lei, din care menţionăm următoarele: modernizare SRM Blaj, modernizare SRM Iaşi, modernizare SRM Turnu Măgurele, modernizare SRM Galaţi (linii de măsură), modernizare SRM Drăgăşani, panou de măsură STC Daneş, conducta de transport gaze naturale 10" Negru Vodă - Techirghiol, conducta de transport gaze naturale 28" Filipeşti - Butimanu - recepţie parţială 17 km, conducta de transport gaze naturale 16" Hârlău - Bucecea - recepţie parţială 14,7 km, sistematizare nod tehnologic Oneşti.

    Reporter: În ce stadiu se află proiectul NABUCCO, proiect de mare interes pentru România?

    Ioan Rusu: În jurul Europei exis­tă suficiente surse care să acopere creşterea preconizată a cererii de gaze pe continentul nostru pentru următoaresle decenii, dar în prezent nu există suficiente posibilităţi de trans­port a acestor volume de gaze naturale către pieţele gaziere europene. De asemenea, datorită faptului că pentru anumite regiuni din partea centrală a Europei de Vest şi Balcani, distanţa de la Marea Caspică este mai scurtă decât faţă de alte surse (în principal Rusia), se consideră că în acest sens Nabucco este un proiect competitiv. Analiza de piaţă a dovedit aceste presupuneri.

    Referitor la stadiul proiectului, vă comunicăm faptul că recent sectorul ungar al conductei Nabucco, care traversează 384 km din teritoriul Ungariei, a obţinut ultima Autorizaţie de Mediu necesară. Ungaria este primul stat în care Nabucco a încheiat cu succes procesul de obţinere a autorizaţiei de mediu.

    Nabucco Vest reprezintă noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa şi principala componentă a Coridorului Sudic. Va fi o conductă care va conecta regiunile cele mai bogate în resurse de gaze naturale de pe glob - regiunea Mării Caspice, Orientul Mijlociu - cu pieţele europene de consum.

    Conducta va face legătura între graniţa turco-bulgară şi Baumgarten, Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaz din Europa Centrală - via Bulgaria, România şi Ungaria. La momentul finalizării proiectului, capacitatea anuală a conductei lungi de 1.300 km va fi scalabilă între 10-23 mliliarde mc. Construcţia conductei estre sprijinită prin Acordul Interguvernamental semnat la Ankara în 2009, care armonizează cadrul legislativ şi oferă condiţii de transport stabile şi egale tuturor partenerilor şi clienţilor.

    Este recunoscut faptul că Europa Centrală şi de Vest se va confrunta în următoarele două decenii cu o scădere considerabilă a aprovizionării cu energie şi cu preţuri ale gazelor ce vor creşte dramatic odată cu scăderea producţiei. În aceste condiţii este crucială crearea unei noi infrastructuri care să facă faţă cererii viitoare şi care să asigure atât securitatea aprovizionării, cât şi diversificarea surselor de aprovizionare.

    Reporter: Proiecte de viitor?

    Ioan Rusu: Proiectele de viitor ale companiei sunt în principal legate de interconectarea SNT cu ţările vecine. Unul dintre aceste proiecte este interconectarea SNT cu sistemul similar din Bulgaria pe ruta Giurgiu-Ruse. Principalul scop al proiectului este creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a României şi Bulgariei.

    Reporter: Care este capitalizarea bursieră a SNTGN TRANSGAZ S.A. în prezent?

    Ioan Rusu: Cu o capitalizare bursieră de peste 2,20 miliarde lei (497 milioane euro), TRANSGAZ S.A. Mediaş ocupă poziţia a 5-a în topul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fapt ce demonstrează forţa şi capabilitatea acesteia de a performa, de a fi şi rămâne viabilă într-un mediu aflat în continuă transformare, puterea ei de a fi competitivă şi de a face faţă cu succes regulilor pieţei în care acţionează.

    Reporter: Mulţumesc!

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. foarte slab interviu...iar ultima intrebare e mai mult decit ridicola...ca sa nu spun copilareasca...parca at scrie pt elevi de clasa 2

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb