Ioana Pârvulescu, printre câştigătorii ediţiei 2013 a Premiului UE pentru Literatură

F.A.
Cultură / 26 septembrie 2013

Scriitoarea Ioana Pârvulescu se numără printre câştigătorii ediţiei 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, care conferă recunoaştere celor mai buni autori în curs de afirmare din Europa, conform unui comunicat de presă.

Câştigătorii din acest an, care au fost anunţaţi în deschiderea Târgului de carte de la Göteborg, în Suedia, de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, sunt: Isabelle Wéry (Belgia), Faruk ©ehić (Bosnia Herţegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Katri Lipson (Finlanda), Marica Bodro¾ić (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (România), Gabriela Babnik (Slovenia) şi Cristian Crusat (Spania).

Ioana Pârvulescu a fost recompensată pentru romanul "Viaţa începe vineri" (2009), apărut în anul 2011 şi în traducere suedeză.

Comisarul Vassiliou a declarat: "Adresez cele mai sincere felicitări tuturor câştigătorilor din acest an. Premiul Uniunii Europene pentru literatură atrage atenţia internaţională asupra autorilor noi sau în curs de afirmare extrem de talentaţi, care altfel nu ar beneficia de recunoaşterea pe care o merită în afara ţării lor de origine. Pe lângă sprijinirea acestor scriitori în a-şi lărgi audienţa, obiectivul nostru este de a introduce cititorii în noua literatura europeană de calitate foarte bună şi de a le oferi mai multe opţiuni. Aceasta poate, de asemenea, contribui, pe termen lung, la crearea unui veritabil public de cititori europeni, care poate ajunge la aproape o jumătate de miliard de potenţiali cititori", a declarat comisarul Vassiliou.

Câştigătorii primesc, fiecare, câte 5 000 de euro. Mai important, editorii lor sunt încurajaţi să solicite finanţare de la UE pentru a traduce cărţile câştigătoare în alte limbi europene. Premiul Uniunii Europene pentru literatură (European Union Prize for Literature - EUPL) vizează 37 de ţări care fac parte din actualul program "Cultura" al UE (28 de state membre ale UE, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Islanda, Lichtenstein, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Norvegia, Serbia şi Turcia). În fiecare an, juriile naţionale dintr-o treime din ţările participante numesc autorii câştigători, astfel încât toate să fie reprezentate într-o perioadă de trei ani.

Născută la Braşov în 1960, Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1983. Din 1996 predă literatura modernă la aceeaşi facultate şi obţine doctoratul în 1999 cu teza de doctorat intitulată: Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române. A coordonat seria Cartea de pe noptieră a Editurii Humanitas şi a lucrat ca redactor la România literară. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru fondator al Societăţii de Comparatistică din România.

"Viaţa începe vineri" este o călătorie unică şi fermecătoare în trecut. Un tânăr este găsit fără cunoştinţă la periferia Bucureştiului. Nimeni nu ştie cine e şi fiecare are o teorie diferită referitoare la cum a ajuns acolo. Sunt expuse poveştile mai multor personaje, fiecare fiind în legătură strânsă cu următorul personaj, accentuând calităţile personajului care în cele din urmă se dovedeşte a fi cel mai important: chiar oraşul Bucureşti. Am putea spune că, de fapt, noi suntem cei care trăim viitorul personajelor. Acesta este şi cazul lui Dan Creţu, alias Dan Kretzu, ziarist din prezent aruncat în trecut, într-un fel misterios, o perioadă suficientă pentru a ne permite să aruncăm o privire într-o lume îndepărtată, aproape uitată, pe care o păstrăm însă vie în inimile noastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb