Predictibilitate, stabilitate şi contracte bilaterale sunt cele trei lucruri pe care Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) şi le doreşte pentru anul viitor, după cum a spus, ieri, Ion Lungu, preşedintrele Asociaţiei, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Acesta a precizat că mare parte dintre decidenţi au înţeles că încheierea de contracte bilaterale se practică în restul lumii, însă această problemă este privită cu reticenţă încă, din cauza contractelor pe care Hidroelectrica le-a avut cu "băieţii deştepţi".
"Ne mai dorim definirea unui model de piaţă pentru gazele naturale şi avem în vedere atât partea de reţele, cât şi producţia din domeniu", a mai spus domnul Lungu, exprimându-şi speranţa că "obsesia cărbune versus regenerabile să dispară", pentru că ambele surse de energie sunt necesare. "Nu trebuie eliminate nici una, nici cealaltă", a conchis domnia sa.
Referitor la evoluţia pe care au avut-o preţurile energiei electrice pe piaţa spot, în acest an, Ion Lungu spune că acestea au fost surprinzătoare, adăugând: "Au fost mişcări pe toată piaţa europeană, pe piaţa engros, dar şi la consumatorii finali. Au fost unele acţiuni petrecute sub imperiul unei concurenţe din piaţă - unii jucători au riscat mai mult şi au continuat să facă oferte la preţuri nesustenabile. Învăţătura principală este riscul. Poţi pierde într-o perioadă foarte scurtă ceea ce ai câştigat în timp îndelungat".
Amintim că, pe parcursul întregului an, preţul electricităţii tranzacţioante pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a înregistrat valori foarte ridicate, ajungând şi la praguri de peste 500 de lei/MWh. În acest context, a fost înfiinţată o comisie de anchetă în Parlament, care să ancheteze activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) în urma creşterii preţului energiei
Preşedintele AFEER speră ca furnizorii de electricitate să nu mai fie supuşi la astfel de preţuri, ci acestea să devină predictibile, iar liberalizarea pieţei să ofere confortul şi posibilitatea de a alege ofertele cele mai bune pentru profilul lor.
"Nu cred că anul viitor vor mai fi schimbări în piaţa europeană de profil şi consider că un preţ de 400-500 de lei nu va mai produce panica de anul trecut", a precizat domnul Lungu, menţionând că respectivele valori au fost înregistrate pe tronsoane orare.
În piaţa de profil există două propuneri, a spus domnul Lungu. Unul dintre acestea face referire la prosumeri, care înseamnă consumatori şi producători de energie şi care vor avea voie să vândă energie electrică pe toate pieţele. Preşedintele AFEER a conchis că, de asemenea, se prefigurează ca obligativitate schimbarea furnizorului într-un timp mult mai scurt decât este prevăzut în prezent, respectiv în 24 de ore.
Printre altele, Ion Lungu a mai spus, ieri, că esenţială în tradingul cu electricitate este etica în afaceri: "Trebuie să fii corect în piaţă, iar partenerii să aibă încredere unul în celălalt; este un element esenţial în această piaţă".
AFEER a organizat, în acest an, un seminar pe tema eticii în afaceri. Alte acţiuni ale Asociaţiei au fost târgul de energie şi conferinţa anuală.
"A fost un an cu foarte multe provocări şi surprize, atipic", a punctat preşedintrele AFEER, evidenţiind că, în 2017, numărul membrilor Asociaţiei a scăzut cu 8, după ce 5 au intrat în faliment sau insolvenţă ori se află în dificultate financiară, 2 erau reprezentanţii unor companii străine care şi-au închis punctele din România ca urmare a liberalizării pieţei, iar o companie a fost cumpărată de o altă societate din domeniu. Cu toate acestea, volumul consumatorilor gestionaţi de companiile membre AFEER reprezintă circa 90% din consumul ţării, conform lui Ion Lungu, care a spus că Asociaţia nu a avut o ţintă să crească numărul membrilor, dar am avut o aderenţă mare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 21.12.2017, 02:00)
Normal ca nimeni nu mai vrea sa auda de contractele bilaterale, dupa ce s-au furat miliarde.
Nu cumva printre cei implicati erau si membrii acestei asociatii?
Se pare ca actuala putere tocmai a politizat conducerile societatilor comerciale de stat participante la sistem. Acum fix contractele bilaterale mai lipsesc.