Ionescu: Statul trebuie să ceară preţuri sub cotaţia bursieră în ofertele Transelectrica şi Transgaz

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2011

Statul ar trebui ceară un preţ inferior cotaţiei bursiere a Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) pentru a se asigura că ofertele pentru vânzarea a 15% din acţiunile celor două companii se vor derula cu succes, afirmă directorul general al BVB, Valentin Ionescu, citat de Mediafax.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă pachete minoritare de acţiuni de la mai multe companii, printre care Transelectrica şi Transgaz. Termenul până la care brokerii pot depune oferte pentru intermedierea vânzării a 15% din acţiunile Transelectrica expiră pe 6 octombrie.

La cotaţiile bursiere de miercuri, pachetul de 15% din Transgaz este evaluat la 78,2 milioane de euro, iar acelaşi pachet din Transelectrica valorează 43,4 milioane de euro.

"Statul a vrut să vândă acţiuni la Petrom, însă n-a ţinut cont de condiţiile de piaţă. Când vrei să vinzi un activ, trebuie să ţii cont că investitorii vor un discount, mai ales când există deja un preţ de referinţă, cum este preţul de pe Bursă în cazul acţiunilor Transelectrica şi Transgaz. Un discount este recomandabil", a declarat ieri Ionescu.

Statul a încercat să vândă în acest an aproape 10% din acţiunile OMV Petrom, însă oferta a eşuat pentru că investitorii au considerat că preţul cerut era prea mare, mai ales în condiţiile în care pieţele financiare internaţionale trec printr-o perioadă agitată.

"Există o nervozitate a investitorilor determinată de ştirile negative, care vin de pe plan internaţional. Totuşi, să nu uităm că şi în anii 1996-1997, când era criză, au fost investitori care au cumpărat unele acţiuni la (preţuri - n.r.) maxime. Ce-i drept, ulterior şi acele preţuri s-au corectat. De câţiva ani, de când este criză, sunt aceleaşi titluri în ziar, pe canalele media, însă câte au în spate fundamente? Investitorii au nevoie de fundamente, de motive, pentru că altfel oamenii tind să devină iraţionali", a spus Ionescu.

Ionescu consideră că unele companii ar putea să se finanţeze prin emisiuni de obligaţiuni, ca alternativă la creditul bancar.

"Dacă nu-ţi plăteşti creditul, banca te execută. În schimb, pe Bursă investitorii te penalizează şi, în consecinţă, preţul obligaţiunilor scade. Ca exemplu, finanţările prin obligaţiuni au o pondere cam de 40% în Europa, în timp ce în România sunt de 1-2%", a arătat şeful BVB.

El a dat ca exemplu Banca Transilvania, care, după ce s-a listat la Bursă, a reuşit să atragă finanţări prin piaţa de capital, atât prin majorări de capital, cât şi printr-o emisiune de obligaţiuni.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Comparatia co OMV Petrom este neavenita: statul a vrut sa vanda cateva procente de la o companie care deja avea actionar majoritar!

    La Transelectrica si Transgaz, situatia este complet diferita: actionar majoritar este statul si prin vanzari pe bursa la preturi MAI MARI decat cotatiile se vor gasi investitorii interesati de aceste companii!

    Slab domnule Ionescu! 

    Abia acum imi dau seama pe cine am pus in fruntea BVB. Cred ca nu este in stare sa vanda nici legume la piata si noi l-am pus sa vanda actiuni catre investitori. Cand piata este moarta el se gandeste la discount. Nu este momentul acum pentru asa ceva ! "Cancel" , "CRF"...

    Eu si Theraflu, voi aveti actii TEL si TGN si va este f.teama ca pretul va scadea daca se solicita discount ? ....:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb