IONUŢ DUMITRU: "Dacă am colecta acelaşi procent din PIB ca Bulgaria, am avea surplus la buget"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 martie 2017

"Dacă am colecta acelaşi procent din PIB ca Bulgaria, am avea surplus la buget"

Ţara noastră a ajuns la un minim istoric în ceea ce priveşte veniturile la buget, iar dacă ar colecta cât Bulgaria, ar avea surplus, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la o conferinţă dedicată problemelor cu care se confruntă producătorii români.

Specialistul a spus: "Deficitul bugetar în România a început să crească din nou după o perioadă lungă de timp în care el scăzuse. Ajunsesem la un nivel foarte scăzut la nivel european. În momentul de faţă, conform proiecţiei Comisiei Europene, România va avea cel mai mare deficit din Europa, 3,6% este proiecţia Comisiei Europene. Ar reprezenta cel mai mare deficit din Europa, după Spania şi Polonia. Anvelopa bugetară este extrem de mică. Discutăm de venituri din taxe şi impozite colectate în 2017 conform proiecţiei CE de doar 25,4% din PIB faţă de o medie europeană de 40%. Despre ce ţară europeană discutăm noi, când avem un gap între noi şi media europeană de 15% din PIB?".

Potrivit acestuia, citat de Agerpres, Bulgaria, spre exemplu, are 30% din PIB venituri bugetare.

"Imaginaţi-vă că, dacă România ar avea venitul din Bulgaria, ar avea surplus bugetar. Veniturile la care am ajuns la buget sunt la minim istoric. Ultimii ani au consemnat o reducere masivă a veniturilor din taxe şi impozite. Relaxarea fiscală ne-a costat 2% din PIB. Nu există niciun fel de reduceri de taxe autofinanţate. Este o iluzie pe care mulţi dintre noi o avem în cap. Nu există aşa ceva", a mai arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

Discrepanţele regionale, foarte mari

Discrepanţele regionale sunt foarte mari în România, fiind un raport de 1 la 5 între cel mai bogat şi cel mai sărac judeţ, a declarat, ieri preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, adăugând: "Noi am avut o creştere economică bazată în totalitate pe consum, 4,8% creştere economică anul trecut, din care contribuţia consumului 4,9%, iar contribuţia investiţiilor - zero. Fără niciun fel de investiţii noi am crescut anul trecut cu 4,8%. Lucrul acesta ar trebui să ne dea foarte mult de gândit şi să ne întrebăm cât de sustenabilă este creşterea noastră atât de mare. Industria a crescut anul trecut cu 1,7% când economia a crescut cu 4,8%. Această creştere a consumului este generată de creşterile de venituri foarte rapide. Fondul de salarii în economie creşte foarte rapid. Creşterile de salarii sunt foarte rapide, sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit masiv. Avem discrepanţe regionale foarte mari şi, aceasta, în contextul în care discutăm de o Europă cu două viteze".

El a precizat că ar trebui să se discute despre România cu mai multe viteze în interiorul ei: "Avem o detaşare între judeţe precum Bucureşti-Ilfov sau Cluj, Timişoara, Sibiu, Braşov care au PIB per capita mult mai mare decât Botoşani sau Vaslui. Avem un raport de 1 la 5 din punct de vedere al PIB/capita între cel mai sărac şi cel mai bogat judeţ al ţării. Dacă ne uităm la evoluţia în timp a lucrurilor, sunt judeţe care devin mai sărace decât erau şi, din păcate, vorbim de cea mai mare parte a judeţelor. Populaţia scade foarte abrupt. Sunt judeţe unde am pierdut, în ultimii 15 ani, 20% din populaţie. Este enorm".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. romanii sunt hoti si evazionisti

    1. Daca am avea aceeasi structura economica ca a Bulgariei am colecta si noi la buget mai mult. Romania a devenit o tara excesiv bugetara si banii sunt mai mult rostogoliti decat ceeati printre multele probleme. Avem prea multi planificatori, consilieri si paznici comparativ cu cei ce produc ceva realt si tangibil. Serviciile sunt de fapt taxe de protectie percepute de talhari si mai putin conexe realizarii vreunui produs. Si ar putea continua

      Ar mai fi și impozitarea defectuoasa a multinaționalelor care învârt bani pe lângă stat.

    In Bulgaria sunt numsi 13 conturi, impozitul pe venit e 10%, contributiile sociale mai mici, iar prevederile codului fiscal mult mai simple! Ex. Pt folosirea masinii de manageri in interes personal se plateste, obligatoriu 300 leva pe an si toate cheltuielile sunt deductibile. Rambursatea Tva se face extrem de rapid si fara controale complicate.

    il baga cineva in seama pe individul asta de la o banca evazionista fiscal?

    Daca banca lui n-ar mai extrage profitul din Romania prin diferite inginerii financiare atunci si gradul de colectare ar creste.

    Chiar nu inteleg de ce individul nu e dat afara din caricatura aia numita Consiliu Fiscal. 

    1. un kkt acest ionut dumitru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb