IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK: "Problema bugetului ţine de structura cheltuielilor"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 noiembrie 2019

Problema bugetului nostru care are un deficit foarte mare, ţine de structura cheltuielilor, a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, în cadrul celei de-a unsprezecea conferinţe anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Domnia sa a spus: "Pentru luna octombrie am văzut un deficit bugetar de 2,8%, cu multe facturi neplătite. Dacă ne uităm pe execuţia bugetară la zi, în octombrie vom constata că realizarea cheltuielilor s-a făcut pe o structură diferită faţă de ceea ce s-a bugetat. Adică cheltuielile curente au fost depăşite în execuţie. Cheltuielile de capital nu au fost incluse, pentru că stricau graficul, iar cele de investiţii au fost mult sub ceea ce s-a bugetat ca dinamică pe tot anul. Practic, cheltuielile totale s-au realizat, dar cheltuielile sociale au fost mai mari decât s-a bugetat iar cheltuielile de investiţii mai mici".

Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru a arătat că, în ceea ce priveşte veniturile, execuţia a fost mult sub aşteptări, lucru care era evident încă de la început, pentru că veniturile erau supraevaluate.

"Problema bugetului ţine de structura cheltuielilor. Astfel, chetuielile cu salariile sunt la aproape 12% din PIB. De asemenea, noua Lege a pensiilor aduce o creştere spectaculoasă a efortului bugetar, de la circa 9% din PIB în prezent, la peste 14% din PIB în câţiva ani", a spus economistul şef al Raiffeisen Bank.

Ionuţ Dumitru a adăugat că majorarea pensiilor, aşa cum este gândită în actuala legislaţie, nu poate fi acomodată în construcţia bugetară actuală.

"Ceea ce înseamnă fie să regândim calendarul de creştere a pensiilor (...) sau o alternativă ar fi ca pensiile să crească, dar într-un alt cadru fiscal-bugetar. Adică fie cu taxe mai mari, fie şi cu taxe mai mari şi cu cheltuieli mai mici, pentru că în cadrul fiscal bugetar actual nu încap", a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank.

Ionuţ Dumitru a mai punctat că observă o încetinire a creşterii economice, iar în trimestrul al treilea cifrele au fost sub aşteptări, adăugând că se aşteaptă la o creştere economică mai mică de 4% pentru anul acesta şi de 3% în 2020.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb