IONUŢ DUMITRU: "Sistemul nostru financiar nu mai permite creşterea datoriei publice"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 februarie 2015

"Sistemul nostru financiar nu mai permite creşterea datoriei publice"

Orice creştere a datoriei publice din ţara noastră este limitată de capacitatea de absorbţie destul de redusă a sistemului financiar, a spus, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Orice creştere a datoriei publice din ţara noastră este limitată de capacitatea de absorbţie destul de redusă a sistemului financiar, a spus, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa a precizat că, deşi nivelul datoriei publice, de 40% din PIB, este relativ scăzut faţă de gradul datoriei din celelalte ţări europene, dacă o raportăm la nivelul nostru de dezvoltare, datoria nu mai are unde să crească.

Ionuţ Dumitru a precizat: "Datoria publică din România este relativ scăzută comparativ cu standardele europene, suntem aproape de 40% din PIB. După toate analizele, ea arată că suntem într-o zonă sustenabilă a datoriei publice, însă, dacă ne uităm la nivelul nostru de dezvoltare economică versus datoria publică, putem trage concluzia că datoria publică este cam unde ar trebui să fie, adică nu prea mai avem mult spaţiu de creştere a datoriei publice, la nivelul de dezvoltare actual. Pe măsură ce PIB/capita creşte, activele bancare cresc, se creează spaţiul pentru absorbţia de datorie publică, dar la nivelul la care suntem în momentul de faţă, corelat şi cu expunerea faţă de stat ca procent din total active, unde nivelul este cel mai mare din Europa, cred că trebuie să conştientizăm că spaţiul de creştere a datoriei publice nu prea mai este".

Preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat că expunerea băncilor faţă de stat deja are o importanţă sistemică pentru stabilitatea financiară din ţara noastră.

"Dacă am ajunge la o datorie publică de 60% din PIB, la nivelul de dezvoltare economică actual am avea mari probleme", a subliniat Ionuţ Dumitru.

Domnia sa a ţinut să menţioneze că populaţia finanţează în mare parte, în mod indirect, datoria publică, prin plasamentele în bănci şi alte societăţi financiare, care cumpără titluri de stat.

Şeful Consiliului Fiscal a spus că populaţia este contributoare în sistemul bancar cu depozite de circa 130 miliarde lei, în sectorul asigurărilor de viaţă fiind înregistrate rezerve tehnice de 5,9 miliarde lei, în fondurile de pensii populaţia are 14,9 miliarde lei, iar în administrarea activelor - 15 miliarde lei, deţinând direct titluri de stat în valoare de 3,2 miliarde lei.

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a precizat, ieri, că averea netă a populaţiei s-a redus, în ultimii ani, pe fondul creşterii preţurilor activelor imobiliare într-un ritm mai rapid decât creşterea financiară netă.

Gradul de îndatorare a populaţiei, per total, este unul din cele mai reduse din Europa, potrivit oficialului BNR, care a subliniat, însă, că ţara noastră are mult mai multe gospodării supraîndatorate decât alte state: "Pe de o parte, avem una dintre cele mai mici ponderi dintre ţările europene în ceea ce priveşte datoria populaţiei în venitul anual brut disponibil, iar pe de altă parte, avem o pondere semnificativă, una dintre ponderile mari, în ceea ce priveşte gospodăriile supraîndatorate, în totalul gospodăriilor, adică acelea care înregistrează dificultăţi la plata datoriilor curente. Asta arată că, deşi pe ansamblu gradul de îndatorare nu este foarte ridicat, există un număr important de gospodării care au, într-adevăr, un grad ridicat de îndatorare şi care înregistrează dificultăţi la plata datoriilor curente. De aceea şi eventualele politici luate în acest sens trebuie să fie diferenţiate, pentru că situaţia este diferenţiată".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nimeni nu se intreaba de ce nu a emis statul obligatiuni pentru populatie, cu valoare nominala accesibila clasei mijlocii. De ce nu s-a finantat statul direct de la populatie? Mai castigau bancile marja aceea frumoasa dintre dobanda la depozit si cuponul titlurilor de stat? Nu prea. Avea populatia acces la o dobanda mai buna? Avea. Erau bancile obligate sa finanteze economia reala? Erau. Se poate incadra non-emiterea de obligatiuni pentru populatie la subminarea economiei nationale? S-ar putea...

    Sa trezit din "somn" si a sa zisul viceguvernator Voinea.... da-i cu vraja mai departe... ca asta ai facut si la Guvernare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb