IPO-urile din Europa, mult mai valoroase decât cele din SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2010

Unii analişti cred că IPO-urile din Europa ar putea genera 50-70 de miliarde dolari în 2010, faţă de mai puţin de 10 miliarde dolari în 2009.

Unii analişti cred că IPO-urile din Europa ar putea genera 50-70 de miliarde dolari în 2010, faţă de mai puţin de 10 miliarde dolari în 2009.

Ofertele publice iniţiale (IPO) lansate în Europa, în primul trimestru din 2010, le depăşesc, ca valoare, pe cele din SUA, diferenţa fiind cea mai mare înregistrată după 2007, moment la care piaţa a atins vârful în acest domeniu.

Potrivit datelor agenţiei Bloomberg, companiile din vestul Europei au vândut acţiuni de 6,1 miliarde de dolari prin IPO, în primele trei luni din acest an, cu 69% mai mult decât cele din SUA. Oferte importante au lansat anul acesta, în Europa, "Kabel Deutschland Holding" AG şi "Brenntag" AG, cele două companii obţinând sume aproape duble faţă de cea mai mare ofertă lansată de o companie americană.

Redresarea este surprinzătoare, întrucât, în 2009, companiile din SUA au câştigat, prin IPO, de trei ori mai mulţi bani decât cele din Europa. În plus, analiştii bancari au estimat că Europa nu va reuşi să depăşească SUA nici anul acesta în privinţa valorii IPO-urilor.

Companiile europene au atras investitori, în condiţiile în care temerile legate de Grecia s-au mai atenuat, economia Europei a ieşit din recesiune (după 15 luni de scădere), iar pieţele de capital din regiune au urcat până la nivelul maxim de după septembrie 2008.

"PricewaterhouseCoopers" LLP susţine că, în 2010, Europa ar putea depăşi SUA pentru prima oară în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte valoarea IPO-urilor lansate într-un an.

Tom Troubridge, şef al diviziei de pieţe de capital din cadrul "PricewaterhouseCoopers", afirmă, citat de Bloomberg: "Faptul că Europa a avut rezultate mai bune decât SUA în primul trimestru este încurajator pentru Europa, în condiţiile în care investitorii erau mai puţin optimişti în această privinţă la începutul anului. Acum, când situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit, Europa ar trebui să fie mai < vie > decât SUA".

Dacă în primele două luni din 2010, patru oferte lansate în Europa au adus numai 1,4 miliarde de dolari, sub cele 2 miliarde de pe piaţa din SUA, potrivit cifrelor Bloomberg, schimbarea de trend a avut loc în martie. "Kabel Deutschland of Unterfoehring", societate de cablu din Germania, a obţinut 759 milioane de euro (1,03 miliarde de dolari) prin oferta lansată în 19 martie. Tot luna trecută, compania germană "Brenntag", distribuitor de chimicale, a vândut titluri de un miliard de dolari. În martie a avut loc şi IPO-ul "African Barrick", divizie a companiei canadiene "Barrick Gold" Corp. - cel mai mare producător mondial de aur, care a adus 873 milioane de dolari. Aceste trei companii au generat sume mai mari decât cea mai valoroasă ofertă lansată în SUA anul acesta: "Sensata Technologies Holding" NV, 569 milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb