Iranul a oprit livrările de petrol către Spania şi Grecia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2012

Iranul a oprit livrările de petrol către Spania şi Grecia

Teheranul ar putea sista vânzările spre Germania şi Italia

Ahmadinejad: "Nu avem nevoie de exporturile de ţiţei"

Iranul a oprit livrările de petrol către Spania, fiind posibil, totodată, să sisteze exporturile de profil destinate Germaniei şi Italiei, conform anunţului făcut, ieri, de pos-tul TV iranian de limbă engleză Press TV.

"Teheranul a tăiat livrările de petrol către Spania, după ce le-a oprit pe cele destinate Greciei", a informat Press TV, citând o sursă anonimă ce precizează că această măsură este parte a răspunsului la sancţiunile impuse de Occident Teheranului.

Press TV nu a oferit detalii privind această situaţie.

Anterior anunţului făcut de postul TV menţionat, ministrul iranian de Externe, Rostam Qasemi, a confirmat informaţiile apărute la finele săptămâ-nii trecute în privinţa stopării exporturilor de petrol către Grecia.

"La ora actuală, Iranul nu mai vinde petrol Greciei", a declarat Rostam Qasemi, adăugând însă că ţara sa nu are probleme în vânzarea ţiţeiului şi a produselor petroliere.

Amintim că, la începutul anului curent, Uniunea Europeană a decis să impună gradual un embargou petrolier fără precedent împotriva Iranului din cauza programului nuclear al Teheranului.

Noile contracte petroliere cu Iranul au fost interzise cu efect imediat, iar principalii cumpărători de petrol iranian din UE (Grecia, Italia şi Spania) au timp până la data de 1 iulie 2012 să-şi găsească alţi furnizori.

Conform unor surse din domeniu, citate de presa internaţională, Spania şi Grecia şi-au redus semnificativ importurile de petrol iranian în ultimele două luni.

Ahmadinejad: "Nu vom avea probleme"

Iranul nu va avea de suferit nici măcar în cazul în care nu va mai exporta petrol timp de doi-trei ani, a declarat, ieri, preşedintele ţării, Mahmoud Ahmadinejad.

"Unii vor să ne creeze probleme prin impunerea de sancţiuni pe exportul de petrol", a afirmat liderul de la Teheran, subliniind: "Trebuie să spun că avem atâtea rezerve valutare cât să ne permitem să nu exportăm petrol timp de doi - trei ani".

Declaraţiile liderului de la Teheran vin cu câteva zile înainte de lansarea unei noi runde de negocieri cu Occidentul pe marginea programului nuclear. Discuţiile sunt programate pentru data de 14 aprilie şi vor fi susţinute de cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania.

Preţul petrolului brut cu livrare în mai a scăzut cu 0,3% ieri, la ora 10.11, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 102,19 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în mai a coborât cu 1,1%, la 121,33 dolari barilul.

Iranul este al doilea producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu 4 milioane de barili de ţiţei pe zi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ma uit la poza din articol cum se uita operatorul la instalatie ca curca in lemne.Totul este facut de ,,agenturilii capitaliste",nu curge nimic, nu pica nimicpe la flanse, supape puse pe conducte in camp deschis fara cuve de preluare, o fi vreo instalatie de gaze, ca daca nu ma insel baietii au si niscai gaze.Vai de noi. De ce nu suntem vecini cu ei?Mama ce exporturi, mama ce prelucrare, mama ce afaceri.Dar asa?Cine o sa castige din aceasta miscare?OMV- ul. Ce ziceti?

    1. Probabil ca exemplul "curca la lemne" denota gradul de educatie pe care-l detii !

      Ce bine ca ni se ofera unora dintre noi ocazia sa aratam ce destepti suntem!!! Ce ar mai reprezenta continutul daca nu l-am imbraca in forma? Poate ca esenta sta in altceva si mesajul era altul... Dar asa cum ziceam, nu criza petrolului e importanta daca urechile/ochii nostru sunt asa de simandicosi...Hai sa traim in realitate si nu in Gramatica Academiei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb