• Premierul Boc şi ministrul Vlădescu întârzie să dea cu subsemnatul în faţa Parlamentului, după cum îi obligă legea
• Guvernul trece la rectificare, deşi nu-şi respectă legea ce reglementează responsabilitatea fiscală
Nici după două luni şi jumătate Guvernul nu a intrat în legalitate, încălcându-şi propria lege privind responsabilitatea fiscală, aprobată cu mari eforturi în aprilie.
Premierul Emil Boc şi ministrul fianţelor, Sebastian Vlădescu, au fost obligaţi prin lege să prezinte Parlamentului o declaraţie de răspundere prin care amândoi să ateste corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară.
Dar, cum însăşi strategia fiscal-bugetară nu există, logic nici declaraţia de răspundere nu a mai apărut.
Acurateţea cifrelor oficiale avansate de autorităţi privind situaţia macroeconomică actuală şi viitoare nu este garantată, pentru că nimeni nu-şi asumă răspunderea pentru ele.
Legea obliga Finanţele să vină în Parlament, până pe 30 mai, cu strategia fiscal-bugetară pe următorii trei ani, dar şi pe anul în curs.
Acest lucru nu s-a petrecut nici până astăzi.
În schimb, parlamentarii şi miniştrii, ba chiar Guvernul în întregul său, se întrec în aberaţii fiscale, ca să mai împuşte un franc la buget. De parcă nici n-ar exita legea responsabilităţii fiscale.
Motivele pentru care Guvernul nu res-pectă legea aproape că nici nu mai contează, din moment ce nu au fost prezentate, oficial, până acum, după mai bine de două luni.
N-au fost prezentate nici măcar scuze (deşi încălcarea legii este impardonabilă).
Măcar Guvernul să fi dat o ordonanţă de urgenţă, ca să intre în legalitate, schimbând termenul până la care trebuia să respecte legea.
Nimic din toate astea. Ca şi când legea nici n-ar exista.
Acum, în schimb, Guvernul se pregăteşte de rectificarea bugetară.
Legea responsabilităţii fiscale, pe care Guvernul o încalcă cu graţie, reglementează inclusiv modalitatea în care se operează rectificările bugetare.
Decurge că rectificările însele pot fi ilegale.
Pe ce principii face Guvernul rectificarea de acum?
Pe ce date?
Cine îşi asumă răspunderea pentru ele?
FMI?
Deficitul, în creştere cu 1,9 miliarde lei
• Cum îşi motiva Guvernul proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală, în decembrie 2009?
"Pentru a soluţiona problema cheltuielilor excesive şi supraestimării veniturilor, proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare propune elaborarea şi implementarea unei Strategii fiscal-bugetare credibile pe 3 ani, care să includă un cadru macroeconomic, un cadru de cheltuieli pe termen mediu şi o declaraţie de răspundere"( extras din expunerea de motive a Guvernului la Proiectul legii privind responsabilitatea fiscală)
• Ce ar fi trebuit să conţină declaraţia de răspundere?
"Declaraţia de răspundere va conţine o declaraţie semnată de primul-ministru şi de ministrul finanţelor publice prin care se atestă corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară şi conformitatea acesteia cu prezenta lege, cu ţintele sau limitele pentru regulile fiscale şi respectarea principiilor responsabilităţii fiscale" (extras din Legea responsabilităţii fiscale).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2010, 00:22)
fug toti de raspundere acum. ne prostesc cu cifre pe care nici ei nu le tin minte de la o luna la alta. vai de capul nostru ca pe ei nu-i vait
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2010, 09:38)
bun articol. nu stim intra-devar cine raspunde pentru corectitudinea lor