Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că o creştere economică nu se poate realiza doar dacă dai mai mulţi bani în economie şi că pentru o creştere economică sănătoasă trebuie asigurată, în principal, stabilitatea preţurilor.
"Nu înseamnă că dacă dai mai mulţi bani în economie ai creştere economică", a afirmat Isărescu, ieri, la Constanţa, citat de Mediafax. Guvernatorul a mai adăugat: "Foarte trivială chestiunea. E ca atunci când vorbeşti cu fiul tău şi vrea mai mulţi bani. < Dar ce faci cu ei? > < Fac asta şi asta >. < Încearcă să faci cu bani mai puţini >, şi e greu. Nu e vorba de băiatul meu, e vorba de o discuţie între tată şi fiu, e un principiu. Cu bani mulţi oricine poate să facă, treaba e să faci cu bani puţini, aia înseamnă dezvoltare. Deci, băgarea banilor în economie, în orice condiţii, fără niciun fel de discernământ este un mare pericol, de regulă duce la inflaţie, la deprecierea banilor. Cred cu tărie că dacă vrei să ai creştere economică sănătoasă trebuie să asiguri, în principal, stabilitatea preţurilor, sănătatea monedei".
El a explicat că pentru o stabilitate financiară nu este suficientă doar o stabilitate a preţurilor şi că aceasta ţine şi de alţi factori.
"Banca Central Europeană a introdus pe plan secundar stabilitatea financiară. Şi a pornit de la o realitate. Stabilitatea preţurilor este şi condiţie şi precondiţie pentru o creştere economică sănătoasă. Dar stabilitatea preţurilor nu este suficientă să asigure stabilitatea financiară. Stabilitatea financiară are alţi factori şi nu ţin numai de supraveghere. În condiţii de recesiune prelungită, cu toată stabilitatea preţurilor poţi să ai criză, recesiune, principiul îl ştiţi, principiul bicicletei. Cînd bicicleta merge, o ţii mai uşor în echilibru, dacă stă, trebuie să fii puţin artist, iar dacă mai vrea să dea şi înapoi, cade. Atunci, fără să o spună, o Bancă Central Europeană trebuie să se ocupe de creşterea economică, prin introducerea celui de-al doilea obiectiv, stabilitatea financiară, prin introducerea adevărului, acum de necontestat, că dacă nu ai creştere economică ţi se pot rupe echilibrele, se acceptă faptul că un element care poate să ducă la inflaţie mai ridicată este chiar recesiunea, lipsa creşterii economice, pe care o privire, să o numesc mioapă, unilaterală, legată de stabilitatea preţurilor, poate să o aibă", a mai spus Isărescu.
El a precizat că lumea trece prin transformări deosebite, dar că nu ştie ce se va întâmpla în perioada următoare.
"Lumea trece printr-o transformare deosebit de importantă. Ce se va întâmpla? Nu ştiu. Şi v-o spun clar, nu ştiu ce se va întâmpla cu toate că circul în toate aceste cercuri în care se discută şi de viitorul omenirii şi al băncilor centrale, nu ştiu nici ei foarte clar. Nu cred în conspiraţii, probabil că aţi aflat că fac parte din nu ştiu ce grupuri care pun la cale omenirea, ne adunăm şi... astea sunt... Dar sincer nu se întâmplă numai în România, minţi din astea bolnave şi dominate de ideea conspiraţiei mondiale există peste tot", a mai spus guvernatorul BNR.
El a participat, ieri, la deschiderea oficială a Forumului-dezbatere "Şcoala de vară BNR", care a avut loc la sediul Universităţii Ovidius din Constanţa.