Isărescu: Ieşirea din criză, doar prin constrângeri bugetare dure

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iulie 2010

Isărescu: Ieşirea din criză, doar prin constrângeri bugetare dure

Ţara noastră va ieşi din recesiune numai prin constrângeri bugetare dure, este de părere guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a declarat, ieri, că nu este de acord cu ideea că Fondul Monetar Internaţional ne-a salvat ca stat, cum consideră Lucian Croitoru, consilierul său, ci doar ne-a finanţat balanţa de plăţi.

"FMI nu ne-a salvat ca stat. El a fost creat pentru a finanţa balanţa de plăţi, cu condiţionalităţile sale. FMI şi-a făcut datoria faţă de România, dar România nu a făcut acest lucru. Sperăm să ne oprim aici cu creşterea de venituri bugetare. FMI nu a fost deloc generos cu noi. S-au creat confuzii regretabile care ne depăşesc şi pe noi. Vom ieşi din recesiune numai prin constrângeri bugetare tari", a explicat Isărescu.

Lucian Croitoru a subliniat ieri că sectorul privat a reuşit să se ajusteze imediat după începerea crizei, însă statul nu a reuşit să îşi diminueze cheltuielile, ceea ce a făcut necesară apelarea la împrumutul de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Sectorul privat a făcut reducerile necesare imediat după criză, dar statul nu a putut şi a fost nevoie de FMI, ca să facă ce? Să salveze statul, să spunem adevărul, am fi intrat în faliment. Dar l-a ajutat cu preţul de a face ajustările acolo unde e necesar", a declarat Lucian Croitoru.

Ţara noastră a semnat, în mai 2009 un acord de împrumut de 20 de miliarde de euro cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Anul acesta, creditorii externi au cerut măsuri dure de ajustare a cheltuielilor publice, în condiţiile în care deficitul bugetar a urcat din nou spre 7% din PIB, cu mult peste plafonul de 3% din PIB, acceptat pe plan european.

Dificultăţi tot mai mari în finanţarea deficitelor structurale

Finanţarea deficitelor structurale ale ţării noastre întâmpină dificultăţi din ce în ce mai evidente, tendinţele acestor dezechilibre ridică îngrijorări şi se conturează conflicte sociale, a mai spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a arătat că, în prezent, bugetele sunt "în suferinţă" nu numai la noi, şi se conturează deja conflicte sociale.

"În România vedem aceeaşi situaţie. Nu facem deloc excepţie, chiar dacă unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverană, nu sunt deloc dramatice prin mărimea lor, dar ridică îngrijorări în ceea ce priveşte tendinţa", a spus guvernatorul băncii centrale. Domnia sa a arătat că îngrijorarea nu este legată numai de mărime, dar şi de structura deficitelor.

"Sunt deficite structurale, de durată, greu de corectat. O simplă creştere economică nu corectează un deficit structural", a explicat Isărescu. arătând că apar dificultăţi din ce în ce mai evidente legate de finanţarea acestor deficite, dând ca exemplu creşterea dobânzilor.

Mugur Isărescu a făcut unele precizări şi pe marginea conceptului de fond de pensii, considerând că ţara noastră are buget de pensii, nu fonduri.

"Fondurile de pensii sunt, de fapt, bugete de pensii. România are buget de pensii, nu fonduri. Este o discrepanţă între cele două termene. Ideea că pensiile în România sunt plătite din contribuţiile actualilor pensionari este greşită. Nu înseamnă că omul trebuie să fie plătit la pensie din banii lui. Cu banii lui s-au plătit pensiile celor de dinaintea lui. Vreau să văd cât mai mulţi români că revin în ţară pentru a contribui la bugetul de pensii", a conchis Mugur Isărescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu ma asteptam la ceva idei noi de solutionare a unor chestiuni financiare ale guvernului de catre BNR. Noua este teama dlui Isarescu de miscarile sociale dure din toamna. Dar ,vorba romaneasca: de ce ti-e rica nu scapi! Chiar daca in toamna are loc la Bucuresti intalnirea gastii numita Trilaterala 2010 Am mai afirmat aici ca bani sunt cu carul in tara! Guvernul,recte S.Vladescu nu vrea sa-i colecteze! Este cazul sa-i cerem dlui Boc sa-l trimita pe dl Vladescu la plimbare. Adica la DIICOT.II amintim dlui Isarescu, Guvernatorul BNR, ca de cand sudcooreeni au nationalizat toate bancile straine treburile au intrat in normal la sudcoreenii aflati in situatie dificila! Si ii mai cerem dlui M.Isarescu sa suspende liberalizarea contului de capital pe un an. Pana cand nu va fi obligat si Dsa sa se pensioneze! De nevoie! Pe bune!

    Are dreptate domnul Isarescu, doar ca problemele sociale vor aparea fiindca desi se reduc cheltuielile bugetare, ele nu se reduc de unde ar trebui.

    Multi angajati ai statului castiga dintr-o multime de surse ca de exemplu ca participanti in diverse consilii de administratie si alte asemenea sinecuri, din proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile, iar insotitorilor persoanelor cu handicap care primeau un salariu mai mic decat salariul minim pe economie, vor primi un salariu si mai mic, redus cu 25% (desi domnul Basescu sustinea ca salariile nu vor fi reduse sub salariul minim pe economie). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb