Isărescu le cere băncilor să micşoreze comisioanele

A.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 mai 2015

Guvernatorul: "Băncile nu ar trebui să lase deponenţii să se întrebe de ce să-şi mai ţină banii la bancă"

Comisioanele percepute de băncile de la noi pentru diverse operaţiuni sunt încă mari şi, dacă în condiţiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simţeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, iar băncile nu ar trebui să lase deponenţii să se întrebe de ce să-şi mai ţină banii la bancă, este de părere Mugur Isărescu.

Domnia sa a subliniat: "Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% şi 3%, într-un context în care rata inflaţiei a coborât la 1% şi tinde să fie negativă câteva trimestre. Câştigul real se menţine şi s-ar putea, nu ştim, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câţiva ani.

Dar asta nu este câtuşi de puţin o invitaţie pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite, ci o invitaţie la realism, la o citire cu atenţie a cifrelor, iar politica de dobânzi a băncilor, dar nu numai aceasta, ci şi cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Şi dacă ele nu se simţeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum, când au ajuns la 1- 2 -3%, un comision de 0,5%, chiar 1%, pentru o operaţiune bancară se simte".

Băncile trebuie să se bazeze pe creditare din resurse interne şi, în consecinţă, să încurajeze economisirea, opinează domnia sa.

Isărescu a anunţat că la BNR există preocuparea de reducere a comisioanelor şi că au fost luate şi măsurile necesare, "mai cu vorba, cu impulsionarea şi cu decizii în zona în care poate interveni, respectiv în zona plăţilor de mare valoare".

"Comisioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, nu mai există niciun fel de motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Dacă vrem să ne integrăm, face parte din obiectivul nostru", a mai spus Isărescu, citat de Agerpres.

Totodată, guvernatorul a precizat că deponenţii nu trebuie să se raporteze la dobânzile nominale mari acordate de bănci în urmă cu câţiva ani, pentru că erau câştiguri iluzorii, generate de inflaţia ridicată.

Banca Naţională a României nu are o politică de relaxare cantitativă, precum cea adoptată pe plan european, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a precizat, citat de Mediafax, că, în schimb, a lăsat "ceva" lichiditate în piaţă, prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele la lei.

În România nu există nici relaxare cantitativă, nici deflaţie, chiar dacă rata inflaţiei se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ, a punctat guvernatorul, arătând: "Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Băncile trebuie să se bazeze pe creditare din resurse interne !!! Incepi sa te trezesti ! Cred ca e tarziu! Sustinem proiect -PIPEREA- Dam casele pentru a va imbogati voi "BANCILE -CAMATARESTI !

    prea tarziu, Isarescu, sa mai ceri ceva bancilor! pleaca acasa, te-ai dovedit incompetent in a asigura rolul BNR in economie!

    Isarescu a devenit de mult timp Pinochio. Minte asa cum respira. La pensie !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb