Isărescu: Politica monetară puternică din 2005-2006 a determinat creşterea creditului în valută

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2011

Întărirea politicii monetare, în perioada 2005-2006, a dus la aprecierea nesustenabilă a leului şi la explozia creditului în valută, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unui colocviu de politică monetară.

Domnia sa a precizat: "Cu cât întăream mai mult politica monetară, pentru că acest al doilea canal era expansiv (n.r. creditul în valută) şi trebuia să contrabalansăm, cu atât atrăgeam capitaluri speculative şi întăream leul. Funcţionează simpla teorie de întărire a politicii monetare? A ieşit ceva bun? Nu, a ieşit ceva relativ rău".

Guvernatorul Băncii Centrale a adăugat că prin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate şi s-a umflat "balonul" creditului valutar, în "capcana" căruia au intrat tot mai mulţi oameni.

Domnia sa a mai spus că inflaţia este un fenomen monetar, dar cu multiple conexiuni. Mugur Isărescu l-a citat pe Henry Wallich (fost membru al Federal Reserve), susţinând că: "A spune că inflaţia este numai un fenomen monetar este echivalent cu a spune că împuşcarea unui om este numai un fenomen de balistică (...) Nu este doar o tautologie, dar duce şi la adormirea spiritului".

În plus, Guvernatorul BNR a mai explicat, la colocviul de politică monetară de ieri, că pe termen lung creşterea semnificativă a masei monetare generează creşterea preţurilor, dar pe termen scurt corelaţia nu mai este la fel de clară.

Mugur Isărescu a adăugat că masa monetară este mai mare într-o ţară cu inflaţie scăzută decât într-o ţară cu inflaţie ridicată, dar percepţia este exact inversă, din cauza vitezei de circulaţie a banilor, invers proporţională cu încrederea în moneda naţională. Într-o ţară cu inflaţie scăzută banii sunt "păstraţi", iar într-o ţară cu inflaţie ridicată banii circulă mai repede, potrivit domniei sale.

Şeful Băncii Centrale a explicat că, pe termen scurt, evoluţia preţurilor are legătură mai mult cu ciclul economic şi cu veniturile populaţiei (concentrare, distribuţie) şi mai puţin cu numerarul în circulaţie.

Mugur Isărescu a afirmat că ţara noastră s-a confruntat cu un paradox, în prima parte a anilor "90, când deficitul bugetar era foarte scăzut, masa monetară creştea moderat cu 20%, iar inflaţia era de 300%. Explicaţia acestui paradox a reprezentat-o arieratele companiilor de stat, practic banii pe care nu îi crea BNR. Aceste subvenţii implicite duceau la un deficit cvasifiscal de 20% din produsul intern brut, compatibil cu inflaţia de 300%.

Domnia sa a precizat: "Erau subvenţii implicite. Aceste întreprinderi de stat plăteau numai creditorii puternici - muncitorii, conducerea şi eventual nişte amici, nu plăteau utilităţile şi obligaţiile la bugetul statului. Era nevoie de curaj să închizi electricitatea către uzinele de oţel din oraşul X".

În prezent, rata dobânzii de politică monetară se situează la nivelul de 6,25%. Ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută sunt de 20%, iar ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei sunt de 15%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Arieratele din economie au crescut cu 14%, în intervalul iunie 2009-iunie 2010, a spus, ieri, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, subliniind că arieratele reprezintă restanţele mai vechi de 90 de zile. Acestea au însumat, în perioada amintită, 15 miliarde lei, 15% din totalul lor aparţinând companiilor de stat.Arieratele statului către companii reprezintă 0,22% din PIB, în timp ce arieratele societăţilor către stat, prin neplata impozitelor, reprezintă 3,5% din PIB. Acestea din urmă totalizează 18 miliarde lei, iar 58% dintre aces-tea sunt datorii ale companiilor cu capital de stat, potrivit reprezentantului BNR. Dixit !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb