Isărescu: România a fost la un pas de infarct economic, în 2009

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 mai 2011

Isărescu: România a fost la un pas de infarct economic, în 2009

Ţara noastră a fost, în 2009, aproape de un "sudden stop", echivalentul medical al unui infarct, dar acest lucru a fost evitat deoarece s-a reacţionat la timp, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul Forumului Finance 2011. Guvernatorul BNR a precizat că economia se obişnuise cu intrări de capitaluri mari, în condiţiile în care acestea însumau, în 2004, circa patru miliarde de euro şi în perioada 2005-2008 se situau la o medie anuală de 16 miliarde de euro.

Domnia sa a declarat: "Noi nu am fost într-un < sudden stop >, prin comparaţie medicală cu un infarct, dar am fost foarte apropiaţi de un < sudden stop >, aşa cum se defineşte fenomenul pe plan internaţional ca fiind momentul când, dintr-un motiv internaţional sau intern, capitalurile care alimentează o economie pur şi simplu se opresc. Economia este obişnuită să crească bazată pe aceste capitaluri străine".

Mugur Isărescu a adăugat că nu a crezut în 2009 că România se apropie de un < sudden stop >: "Cifrele arată că nu am fost chiar acolo, dar eram foarte aproape. Şi asta nu este de glumă. Cred că noi nu am intrat într-un < sudden stop >, inclusiv pentru faptul că am reacţionat la timp, la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009. Şi în consecinţă şi mişcările de capital care începuseră să fie brutale nu s-au reversat - spus cu alte cuvinte nu au mai intrat atât de multe capitaluri în România, dar nu s-au retras. O retragere de capitaluri ne-ar fi pus într-o situaţie de < sudden stop >. Cheia care a evitat această situaţie total dramatică pentru o ţară a fost faptul că am încheiat la timp acordul de împrumut cu Fondul Monetar şi cu Uniunea Europeană".

Intrările de capital sunt inevitabile

Mugur Isărescu este de părere că în ţara noastră ar putea să intre din nou fluxuri masive de capital.

Domnia sa a declarat: "Este probabil să intrăm într-o nouă perioadă în care în România vor intra masiv capitaluri, cu suişuri şi coborâşuri. Accentuarea situaţiei dificile din Grecia ar putea să tempereze ce spun acum. Cred, însă, că ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioadă, în care vom avea intrări mai mari de capital. Vom încerca bineînţeles să atenuăm volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un < must >".

Domnia sa a adăugat că nu trebuie date mesaje greşite despre ceea ce Banca Centrală poate face pentru a influenţa evoluţia cursului.

Guvernatorul Băncii Centrale a precizat: "Deja avem rezerve internaţionale excedentare şi crearea de lichiditate prin intervenţii directe este o iluzie, nicio bancă centrală nu poate face acest lucru. Vom încerca să descurajăm volatilitatea extremă a cursului, prin alte măsuri neortodoxe, dar în acelaşi timp spunem că este foarte important să fie asigurată competitivitatea produselor româ-neşti, nu numai prin preţ, ci şi prin productivitate, costuri scăzute de producţie, promovare corespunzătoare, deschiderea spre noi pieţe de export. Reformele structurale sunt esenţiale în acest sens".

Mixul de politici macroeconomice determină creşterea economică

Mugur Isărescu a explicat că dis-cuţia publică trebuie orientată către mixul de politici macroeconomice, care determină un model de creştere economică sustenabil sau nu.

"Alminteri vom rămâne şi în viitor, ca şi în trecut, în mare măsură la dispoziţia capitalului privat care aţi văzut ce comportament are: te iubeşte câteodată foarte mult şi îţi invadează ţara cu sume imense faţă de capacitatea de absorbţie a unei economii mici şi deschise ca România, pentru ca apoi din considerente care nu ţin totdeauna de economia internă, ci de motivaţii internaţionale, să se retragă brusc şi să creeze alt fel de probleme", potrivit domniei sale.

În perioada 2000-2004, ţara noas-tră a răspuns bine la intrările de capital "modeste", în contextul în care a existat şi un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Guvernatorul României a explicat că în perioada 2005 - 2008 au fost intrări mari de capital, dar şi cheltuieli bugetare ridicate, care nu s-au dus în sectorul de infrastructură, ci pe partea de cheltuieli sociale şi salariale.

Domnia sa continuat: "Din 2009, mixul de politici macroeconomice a fost corect, chiar dacă percepţia, în timp ce au fost puse în practică, a fost că mixul nu a fost corect şi că erau alte soluţii. Nu erau, erau doar alte iluzii, de data asta mult mai periculoase."

Mugur Isărescu a mai adăugat că este o eroare atunci când politicienii spun că vor deficit bugetar mai mare, întrucât au nevoie de cheltuieli bugetare mai ridicate.

Domnia sa a explicat din nou că atunci când se realizează un deficit bugetar mai mare cresc aproape automat şi costurile de finanţare, iar per total se vor majora cheltuielile bugetare.

Vasilescu: Suntem admirabil de nepregătiţi pentru aderarea la euro, dar amânarea nu este o rezolvare

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, consideră că românii sunt "admirabil de nepregătiţi" pentru adoptarea euro, el adăugând că în zona euro se intră cu bilet iar România şi-a exprimat deocamdată doar intenţia de a procura tichet, fără a şti cu ce va călători. "În ceea ce priveşte data (aderării la zona euro - n.r.), aici e o mică largheţe. Noi am spus 2015, dar asta nu înseamnă 1 ianuarie 2015. Sunt doi paşi importanţi de făcut. O dată, trebuie să intrăm în zona tampon, în anticamera zonei euro, unde din punct de vedere tehnic trebuie să stăm doi ani. Urmează o perioadă de câteva luni de evaluare, când şi BCE şi CE trebuie să ne spună < Da, meritaţi! >. Aici, în Zona Euro, se intră cu bilet. Noi deocamdată ne-am manifestat intenţia de a ne procura bilet dar biletul nu-l avem în buzunar. Nici măcar nu ştim cu ce tren vom călători. Toate astea le vom afla, sper, foarte repede", a spus Adrian Vasilescu, citat de Mediafax.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Isarescu a ajuns un fel de Nostradamus romanesc de sens invers. Adica ne spune cu clarviziune ce a fost si ce ar fi putut fi daca nu exista domnia sa. Aferim !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb