Israelul a lansat o operaţiune terestră în Fâşia Gaza

P.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2014

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a cerut, luni, Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică să susţină oprirea agresiunilor Israelului în Palestina, potrivit unui comunicat.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a cerut, luni, Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică să susţină oprirea agresiunilor Israelului în Palestina, potrivit unui comunicat.

Actualizare Un soldat israelian a fost ucis

Israel a anunţat, astăzi, prima pierdere umană de la începutul operaţiunii terestre din Gaza, un soldat fiind ucis în urma unei nopţi de lupte intense în enclava controlată de Hamas, potrivit AP.

Potrivit armatei, soldatul a fost ucis în nordul Fâşiei Gaza, însă circumstanţele din spatele acestui incident nu erau imediat clare.

------

Actualizare 07:00 Israelul aprobă mobilizarea a 18.000 de rezervişti suplimentari

Guvernul israelian a aprobat solicitarea armatei de a mobiliza 18.000 de rezervişti suplimentari, la scurt timp după declanşarea joi seară a unei ofensive terestre asupra Fâşiei Gaza, a anunţat armata în noaptea de joi spre vineri, transmite AFP.

"Cu cei 18.000 de rezervişti mobilizaţi, numărul rezerviştilor ce ar putea fi chemaţi ajunge la 60.000", a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a armatei.

Guvernul israelian a ordonat joi seara armatei să lanseze o operaţiune terestră în Fâşia Gaza, după zece zile de raiduri soldate cu peste 240 de morţi, a anunţat Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu. Mişcarea islamistă Hamas, care controlează teritoriul palestinian, a afirmat că Israelul va "plăti un preţ greu".

Premierul şi ministrul Apărării au ordonat joi seara armatei să înceapă o operaţiune terestră şi să intre în Fâşia Gaza pentru a distruge tunelurile utilizate pentru activităţi teroriste în Israel", a anunţat Biroul premierului într-un comunicat.

"Decizia a fost aprobată de către Cabinetul de Securitate, după refuzul Hamas de a accepta un armistiţiu de încetare a focului", potrivit comunicatului.

"După zece zile de atacuri pe cale aeriană, maritimă şi terestră ale Hamas, precum şi după refuzul acestei mişcări de a calma situaţia, armata a lansat o operaţiune terestră în Fâşia Gaza", a anunţat anterior armata.

Guvernul israelian a ordonat lansarea acestei operaţiuni terestre cu scopul de a "afecta semnificativ infrastructurile teroriste ale Hamas" şi de a garanta "securitatea cetăţenilor Israelieni", adaugă armata.

Această operaţiune va include manevre ale infanteriei, artileriei şi activităţi ale serviciilor de informaţii, susţinute de aviaţie şi de flotă, precizează armata israeliană.

Hamas avertizează Israelul că va "plăti un preţ greu" pentru operaţiunea terestră din Gaza

"Începutul atacului israelian la sol împotriva Gaza este o etapă periculoasă, ale cărei consecinţe sunt incalculabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas în Gaza, Fawzi Barhoum într-un comunicat. "Israelul va plăti un preţ ridicat (...). Hamas este pregătit pentru confruntare", a adăugat el.

---

Israelul a reluat, ieri, atacurile asupra Fâşiei Gaza, după ce "armistiţiul umanitar" încheiat cu Hamas pentru cinci ore a permis locuitorilor să se aprovizioneze, potrivit unui comunicat al armatei israeliene citat de AFP.

"Această fereastră umanitară are scopul de a permite populaţiei civile din Fâşia Gaza să se aprovizioneze pentru nevoile sale", a transmis armata, avertizând că "va răspunde cu fermitate dacă Hamas sau alte organizaţii teroriste vor profita de armistiţiu (pentru a ataca)".

Un oficial israelian citat de Reuters a anunţat că s-a ajuns la un armistiţiu permanent în Fâşia Gaza, dar zvonul a fost dezminţit de un oficial Hamas.

"Informaţiile privind un acord de încetare a focului sunt inexacte. Eforturile de negociere sunt în curs, însă nu există deocamdată un acord", a precizat acesta pentru AFP.

După încheierea armistiţiului temporar dintre cele două tabere, aviaţia israeliană a bombardat Fâşia Gaza în trei etape, respectiv într-o zonă nelocuită din Beit Lahiya, cartierul Chajaya şi o tabără de refugiaţi din centrul teritoriului, dar nu au fost înregistrate victime, potrivit AFP.

Israelul a acuzat Hamas că ar ascunde arme în spaţii civile şi că, astfel, foloseşte "scuturi umane" pentru a explica numărul mare de civili ucişi în atacurile aeriene.

Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni (UNRWA) a anunţat ieri că a descoperit rachete, pentru prima dată de la debutul conflictului, într-una dintre şcolile sale în Gaza.

"Ieri (n.r. joi), în timpul inspecţiilor obişnuite ale clădirii, UNRWA a descoperit 20 de rachete ascunse într-o şcoală goală din Fâşia Gaza. UNRWA condamnă ferm grupările responsabile pentru plasarea armelor într-o şcoală a sa", potrivit unui comunicat al agenţiei preluat de AFP.

Cel puţin 231 de persoane au fost ucise şi alte 1.700 au fost rănite de la începutul conflictului armat, iar mai multe de trei sferturi dintre morţi sunt civili, potrivit ONU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb