Istvan-Lorant Antal, senator: "În lipsa mai multor consumatori industriali vom avea o problemă energetică"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie

Istvan-Lorant Antal, senator: "În lipsa mai multor consumatori industriali vom avea o problemă energetică"

Sistemul Energetic Naţional are două probleme - vechimea reţelelor de distribuţie şi numărul redus de consumatori industriali - a afirmat Istvan Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din cadrul Senatului României.

Istvan Antal a precizat: "Problemele privind distribuţia nu sunt neapărat doar la nivel naţional, ci şi la nivel european, unde necesitatea de investiţii în distribuţie este de peste 500 miliarde euro. Apoi, noi nu avem consumatori industriali, cum sunt în alte state europene în care aceştia reprezintă peste 60% din totalul consumatorilor de energie. Nu consumatorii casnici reprezintă valoarea adăugată a sistemului energetic naţional. Am implementat un sistem de monitorizare a consumului pe fiecare judeţ şi am constatat că în ultimii trei ani în judeţul Tulcea consumul de gaze naturale a scăzut cu 90%, în Galaţi şi Mureş cu peste peste 50%, fiecare. La Tulcea au fost probleme cu producţia la fabrica de aluminiu, la Galaţi s-a redus activitatea combinatului siderurgic, la Mureş compania Azomureş şi-a suspendat sau restricţionat activitatea în anumite perioade şi de aceea consumul de gaze naturale a scăzut în ultimii trei ani în zonele respective. ANRE vede aceste date generic, privind consumul de energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional, şi nu defalcat pe fiecare judeţ în parte. Considerăm că în programul de reindustrializare pe care Guvernul doreşte să îl implementeze trebuie să avem un program suport pentru IMM-uri, pentru că în lipsa mai multor consumatori industriali vom avea o problemă energetică. Strategiile economice şi industriale se bazează pe potenţialul de consum energetic şi pe consum real energetic. Scăderile de consum înseamnă că în economie, undeva, avem o problemă. (...) Începând din anul 2027, fără o reindustrializare pusă în practică şi fără programe suport pentru IMM-uri, va fi o problemă privind fabricarea produselor româneşti cu capacitatea noastră de producţie energetică. (...) La nivel european, tranziţia energetică a devenit o chestiune ideologică şi nu pragmatică şi de aceea consider că trebuie modificată, pentru că altfel există riscul major ca Europa să îşi închidă fabricile".

Prosumatorii, producători de energie despre care autorităţile au informaţii prea puţine

Deşi autorităţile şi o parte din stakeholderii din energie acuză prosumatorii pentru problemele din acest domeniu, nu ştiu nimic despre această categorie de producători, deoarece prosumatorii nu sunt dispecerizaţi, a arătat preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat.

Istvan Antal a precizat: "În ceea ce priveşte prosumatorii, sunt de acord cu domnul ministru Burduja: avem 1800 Megawaţi împrăştiaţi în toată ţara pe electroni mici de 1, 5, 10 kilowaţi, dar asta nu înseamnă o capacitate de producţie în bandă a energiei electrice. Noi vorbim despre prosumatori, dar nu ştim nimic despre ei, pentru că acum nu sunt dispecerizaţi de dispecerul energetic naţional. În viitor ar urma să fie dispecerizaţi, dar acum nu sunt. Apoi, sunt voci care acuză prosumatorii că ar fi un risc de black-out. Eu nu cred că trebuie să ducem lucrurile în zona asta, ci cred că prosumatorii sunt ok, măsurile luate de legiuitor şi reglementator sunt cele mai bune, procesul de finanţare pentru transformarea în prosumatori decurge bine. Dacă privim consumul de energie electrică, nu prosumatorii influenţează piaţa energiei electrice".

El a amintit că luni plenul Senatului a abrogat articolul din legea energiei care se referea la introducerea obligativităţii prosumatorilor care există în piaţă în acest moment de a se dota cu bateriile necesare pentru stocarea surplusului de energie produs, pentru a reduce presiunea asupra reţelelor de transport şi distribuţie şi asupra Sistemului Energetic Naţional.

Legat de acest subiect, al capacităţilor de stocare în energie, Istvan Antal a susţinut: "Cine va avea capacitate de stocare, va avea automat un avantaj, înainte de toate, faţă de propria capacitate de consum sau de producţie. Capacitatea de stocare la prosumatori ar duce la independenţa lor energetică. De exemplu, cei care au panouri fotovoltaice de 20 kilowaţi pe casă şi consumă doar 2 sau 3 kilowaţi, dacă vor avea o capacitate de stocare vor deveni practic independenţi energetic şi se pot deconecta de la Sistemul Energetic Naţional. Investiţiile în capacităţile de stocare reprezintă un avantaj, indiferent că vorbim despre un parc fotovoltaic de 10 Megawaţi sau despre prosumatori. Capacitatea de stocare le va da un avantaj în piaţă, indiferent dacă există sau nu energie în piaţă".

Securitatea cibernetică - vitală pentru sectorul energetic

Preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat a mai afirmat că securitatea cibernetică trebuie să fie parte a strategiei energetice.

Istvan Antal a spus: "România nu mai are din anul 2020 o strategie energetică. Neavând această strategie, fiecare actor din piaţă nu ştie direcţia în care trebuie să meargă în acest domeniu. În strategia veche, erau nişte deziderate foarte clar definite: dezvoltarea reţelelor de gaze naturale, care nu s-a făcut, precum şi creşterea numărului capacităţilor de producţie în bandă a energiei electrice. Vom avea noi capacităţi de producţie la Iernut şi Mintia, care vor însemna o injecţie majoră în Sistemul Energetic Naţional, dar ce vom face cu gazul natural extras din 2027 din proiectul Neptun Deep, dacă nu avem un program suport care să susţină consumul de energie în industrie?".

De aceea, preşedintele Comisiei pentru Energie din Senat susţine că securitatea cibernetică trebuie să fie un capitol clar în strategia energetică a României şi a menţionat că Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a constituit un grup de lucru în acest sens, alcătuit din funcţionari ai ministerului, ai instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice şi din reprezentanţii celor două comisii de specialitate din Parlament.

Istvan Antal a mai spus că ANRE trebuie să recunoască în totalitate costurile companiilor din energie cu investiţiile făcute pentru asigurarea securităţii cibernetice a capacităţilor de producţie şi reţelelor de transport şi distribuţie, deoarece investiţiile respective necesită cheltuieli majore. Preşedintele Comisiei de Energie din Senat a concluzionat spunând că securitatea energetică are trei piloni: capacităţile de producţie a energiei, capacităţile de transport şi distribuţie şi asigurarea apărării acestor capacităţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai stai ca nu are logica...daca consumul de gaze a scazut, de ce au crescut importurile de gaze:-)?...Cine sunt "baietii destepti" care importa gaze pentru austrieci, hungaristan, slovaci si alti dependenti de "gazul" mujic?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb