Guvernul de la Roma urmăreşte să obţină circa 3,4 miliarde de euro din vânzarea participaţiei minoritare, de 38%, pe care o deţine la compania de poştă, "Poste Italiane" SpA. Această privatizare este cea mai importantă pe care o realizează Italia în ultimul deceniu.
Cererea din partea investitorilor, pentru acţiunile companiei de poştă, este mare, conform oficialilor de la Roma.
"Afacerea este un succes, atrăgând o cerere de peste trei ori mai mare decât oferta", a declarat, vineri, ministrul economiei din Italia, Pier Carlo Padoan, adăugând: "Au fost atraşi atât investitori mari, cât şi mici, din întreaga lume".
Padoan a menţionat că Ministerul de Finanţe a stabilit preţul acţiunilor "Poste Italiane" la 6,75 euro fiecare, la mijlocul intervalului estimat iniţial, de 6-7,5 euro. Astfel, întreaga companie este evaluată la aproximativ 8,8 miliarde de euro.
După compania poştală, Guvernul de la Roma vrea să listeze, anul viitor, o participaţie de 49% din controlorul de trafic aerian ENAV SpA şi să privatizeze parţial operatorul feroviar "Ferrovie dello Stato Italiane Group".
"Privatizările rămân o parte importantă a eforturilor Guvernului şi vor continua în lunile următoare cu ENAV şi Ferrovie dello Stato", a mai spus Pier Carlo Padoan, precizând că banii obţinuţi din vânzarea participaţiei statului la "Poste Italiane" vor fi folosiţi la reducerea datoriei publice a Italiei.
Italia are ca ţintă să realizeze venituri din privatizări de 7 miliarde de euro anul acesta, respectiv de 8 miliarde euro în 2016.
Acţiunile "Poste Italiane" sunt aşteptate să debuteze la tranzacţionare în 27 octombrie, la Bursa din Milano.
După înstrăinarea cotei de 38%, Ministerul Finanţelor de la Roma va rămâne cel mai mare acţionar al "Poste Italiane", cu o participaţie de peste 60%.
"Poste Italiane" oferă servicii poştale, financiare şi bancare. Compania are 142.000 de salariaţi şi este cel mai mare angajator din Italia. "Poste Italiane" deţine obligaţiuni guvernamentale italiene de peste 100 de miliarde de euro.