JENS STOLTENBERG: "Occidentul trebuie să evite prudenţa excesivă în livrările de arme pentru Ucraina"

S.B.
Internaţional / 18 februarie 2023

"Occidentul trebuie să evite prudenţa excesivă în livrările de arme pentru Ucraina"

Occidentul ar trebui să evite prudenţa excesivă în ceea ce priveşte livrările sale de arme pentru Ucraina, a susţinut sâmbătă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, avertizând cu privire la consecinţele unei eventuale victorii a Rusiei în războiul lansat în urmă cu aproape un an împotriva ţării vecine, informează Agerpres.

''Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă'', întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg.

În opinia sa, în acest scenariu preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că ''pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc'', ceea ce ar fi un mesaj eronat.

În acest context, a continuat Stoltenberg, aliaţii Ucrainei trebuie să îi dea acesteia ceea ce are nevoie pentru a câştiga şi pentru a se afirma ca o naţiune independentă suverană în Europa.

''Vreau să fiu clar, nu există opţiuni lipsite de risc'', a mai spus el.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Înspăimântătorul Final de Partidă din Ucraina

    Războiul din Ucraina s-a transformat într-un marș lung și inexorabil: către dezintegrarea Ucrainei sau către un război nuclear. 

    O analiză cutremurătoare a lui James Rickards de la Daily Reckoning 

    Războiul din Ucraina are două aspecte despre care nu o să auziți vorbindu-se în presa corporatistă. 

    Primul este că Rusia este pe cale să câștige războiul. 

    În media americane, ca New York Times (un canal al Departamentului de Stat) sau Washington Post (un canal al CIA) se relatează non-stop despre cum planurile rușilor au dat greș, despre cât de incompetenți sunt. 

    Despre cum Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) i-au respins pe ruși în Donbas. 

    Și despre cum armele NATO – ca de exemplu tancurile Abrams, Challenger și Leopard vor schimba curând cursul războiului împotriva Rusiei. 

    Totul este o prostie. Nimic nu este adevărat. 

    Verificarea faptelor 

    Mai întâi, progresele ucrainene care au avut loc la sfârșitul verii trecute s-au produs împotriva unor poziții unde rușii aveau o apărare slabă și pe care le-au cedat rapid pentru a-și conserva forțele. 

    Rușii au preferat să cedeze teritoriile ca să nu piardă efective prețioase de oameni și materiale. 

    Rușii s-au retras pe poziții mai ușor de apărat și de atunci au administrat înfrângeri grele forțelor ucrainene care atacau. 

    Ucraina a pierdut un număr incredibil de mare de oameni și echipamente în aceste atacuri ineficiente și imprudente. 

    În total, rapoarte credibile indică faptul că numărul victimelor din rândurile AFU se apropie de 500.000 și crește într-un ritm imposibil de susținut. 

    Pe de altă parte, rapoarte despre 100.000 de ruși morți sunt aproape cu certitudine exagerări fanteziste avansate de Ucraina. 

    BBC a încercat să verifice aceste cifre și a reușit să confirme doar 20.000 de ruși morți, după cercetări extinse în anunțurile funerare, arhivele publice etc. 

    Trimiteți tancurile - în cele din urmă! 

    Care este realitatea despre tancurile pe care NATO intenționează să le trimită? Ei bine, tancurile nu au fost încă livrate, și marea lor majoritate nu vor fi nici în următoarele luni sau chiar mai mult. 

    Tancurile americane M1Abrams ar putea să nu ajungă nici măcar peste un an sau chiar mai mult. 

    Într-adevăr, SUA trebuie să fabrice aceste tancuri în mod special, încât să nu aibă blindajul special și celelalte sisteme moderne de care dispun Abramsurile americane. 

    Pentagonul nu dorește ca aceste secrete să cadă în mâinile rușilor, în cazul în care ar fi distruse sau capturate. 

    În plus, e vorba doar de 31 de tancuri pe care urmează să le trimită SUA. 

    Când tancurile NATO vor sosi, ele vor fi rapid distruse de artileria rusă, de armele antitanc și de rachetele cu sisteme de ghidaj precise. 

    Sunt tancuri bune, dar nici pe departe invincibile. Timp de decenii, rușii au dezvoltat arme puternice special concepute pentru a distruge aceste modele de tancuri NATO. 

    Rușii nu își fac prea multe griji din cauza lor. 

    În plus, tancurile se bazează pe o acoperire aeriană eficientă pentru a fi protejate. Ceea ce Ucraina nu are. Vor fi niște ținte extrem de vulnerabile pe câmpul de luptă. 

    Nu are prea mult sens să trimiți tancuri în Ucraina dacă nu trimiți și avioane de luptă pentru a le acoperi (mai multe amănunte, mai jos). 

    Victoria Rusiei pe câmpul de luptă 

    În acest timp, forțele rusești aproape că au încercuit localitatea Bahmut, care este un important centru de transport și logistic, traversat de mai multe șosele și linii de cale ferată. 

    Ea va cădea probabil în mâinile rușilor în câteva săptămâni. 

    Pierderea Bahmutului va fi o lovitură puternică pentru Ucraina, în ciuda a ceea ce afirmă presa occidentală, că nu este un obiectiv important. 

    Toată linia ofensivă de 1.300 de kilometri a Ucrainei va începe probabil să se prăbușească, iar ucrainenii nu dețin poziții fortificate pe care să se retragă. 

    Trupele ucrainene, deși au soldați curajoși și competenți, sunt epuizate și lipsite de aprovizionare. 

    În plus, pare probabil că Rusia pregătește o ofensivă devastatoare cu efective masive de oameni, tancuri, transportoare blindate, artilerie, elicoptere, drone și avioane. 

    Această armată rusă nu mai este aceeași armată care a invadat Ucraina acum un an. Este mai bine pregătită, condusă și echipată. A învățat din greșelile comise în timpul primei sale ofensive, în februarie trecut. 

    Ucraina nu ar trebui să se aștepte ca rușii să repete greșelile de atunci. 

    Înseamnă asta că salut o victorie rusească în Ucraina? Nu, doar observ realitatea de pe teren și folosesc informațiile pentru a face o analiză obiectivă. 

    Această analiză mă determină să cred că Rusia va câștiga din punct de vedere militar. 

    Ajutorul militar occidental poate prelungi luptele, dar nu va schimba rezultatul final. Nu va face decât să întârzie inevitabilul și să ucidă mai mulți oameni, inutil. 

    Riscul mult mai mare 

    Al doilea aspect al acestui război, despre care presa nu scrie, sau în orice caz îl minimalizează, este riscul tot mai mare al unui război nuclear. 

    Acest risc crește cu fiecare escaladare pe care o provoacă fiecare dintre părți. Statele Unite dau tonul escaladărilor imprudente, livrând artilerie cu rază lungă, baterii anti-rachetă Patriot, informații, supraveghere și acum tancuri. 

    Rusia răspunde pas cu pas. 

    Există un număr de pași de parcurs înainte ca cele două tabere să ajungă la nivelul nuclear, dar nici una nu manifestă intenția de a face un pas înapoi. 

    Apropo: Rusia are tot dreptul legal de a ataca acele țări NATO care livrează arme Ucrainei. Furnizând arme uneia dintre părțile aflate în conflict, ele au renunțat la neutralitate și au devenit, în fapt, țări combatante. 

    Rusia nu a făcut însă acest lucru pentru că nu dorește să aducă NATO în conflict direct. Dar legal, poate. 

    Dă-mi, dă-mi, dă-mi... 

    Cererile de arme moderne ale Ucrainei de la Statele Unite, Marea Britanie și restul NATO pentru a lupta cu rușii nu au limite. 

    Occidentul a început prin a livra Ucrainei bani, informații și arme anti-tanc, precum rachetele Javeline. După scurt timp, a trimis artilerie cu rază lungă, drone și mai mulți bani. 

    Pe măsură ce înaintarea Rusiei a continuat, Zelenski a cerut și a primit baterii anti-rachetă Patriot care pot distruge rachetele trimise de ruși. 

    Artileria americană era destinată Peninsulei Crimeea. 

    Mai multe drone au lovit în interiorul Rusiei baze aeriene sensibile, în vecinătatea unor depozite de arme nucleare. 

    Solicitarea următoare pentru mai multe arme a vizat tancuri moderne care sunt pe cale să fie livrate de Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Polonia. 

    Ucraina cere acum – nici o surpriză – avioane de luptă americane F-16, unul dintre cele mai moderne modele din lume. 

    Însă Rusia deține sistemul de apărare antiaeriană cel mai sofisticat din lume și este perfect capabilă să doboare un număr mare de F-16. 

    Până acum, Biden a respins cererea lui Zelenski, dar la fel a procedat și cu tancurile: inițial a refuzat să trimită, după care a acceptat. Același lucru se va întâmpla și cu avioanele. 

    Dar ele nu vor schimba cursul evenimentelor. 

    Când aceste sisteme moderne se vor dovedi nefolositoare, care va fi următoarea solicitare a ucrainenilor? 

    Rusia poate escalada la fel de rapid și de letal ca Statele Unite. 

    Întreg acest scenariu este un marș inexorabil către războiul nuclear sau către dezintegrarea Ucrainei. 

    Este cineva pregătit cu adevărat de așa ceva? 

    Statele Unite nu vor pune capăt livrărilor de arme, deoarece Joe Biden se teme să nu-și șifoneze reputația, iar consilierii săi cei mai apropiați, așa cum e Victoria Nuland, au o ură irațională față de Rusia și sunt adepții războiului până la capăt. 

    La aceasta trebuie adăugată o nouă primejdie, provocată de disperare: faptul că Statele Unite ar putea fi marele perdant al războiului. 

    Dacă Ucraina ar fi copleșită în urma unui asalt masiv al rușilor, Statele Unite ar deveni tot mai disperate. Este în joc credibilitatea lor, după ce au băgat atâția bani, materiale și încărcătură morală în apărarea Ucrainei. 

    Practic, administrația Biden a transformat războiul din Ucraina într-o miză existențială pentru SUA și NATO, lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. 

    Ucraina nu a reprezentat niciodată un interes vital pentru Statele Unite. Însă, războiul a avut de la început o importanță existențială pentru Rusia. 

    Vor lăsa Statele Unite brațele în jos, acceptând victoria Rusiei? Un asemenea eșec spectaculos s-ar putea solda cu dezintegrarea NATO. Este deci probabil că Washingtonul va continua implicarea în Ucraina cu și mai multă înverșunare. 

    Este posibil ca un Biden disperat să ordone trupelor să intre în vestul Ucrainei, pentru a crea un tampon împotriva unei cuceriri complete a țării de către Rusia. 

    Este leste de imaginat ce turnură periculoasă ar putea lua lucrurile. Să degenereze rapid într-un război direct între Statele Unite și Rusia, în locul războiului prin procură din prezent. 

    Poporul american și investitorii nu sunt pregătiți pentru așa ceva. Dar ar trebui să fie. Scenariul devine tot mai probabil. 

    1. Ai luat-o ca propaganda in sens invers. Au murit toti ucrainienii. Auzi si tu 500.000 mii de morti si atunci cine mai lupta, ca 700.000 mii erau toti inrolati. Aberezi cum si ceilalti abereaza si presa si tv spun numai minciuni. Vom afla la sfarsitul razboiul pierderile. Acum se spun numai aberatii. Ce este cert ca si de o parte si de alta mor oameni. SUA, UE si UK au resuit sa ii puna sa se bata intre ei. Rusii nu vor ceda niciodata teritoriile anexate. Asta e cert si o stie si SUA, UE si UK. Acum ii tin ocupati pe rusi cu acest razboi. Eu nu inteleg un aspect sa te duci sa incercuiesti Kiev-ul si apoi sa pleci mi se pare o prostie. De ce nu intra din nou in Kiev? Intelegeri intre ei. Pana la urma sa se bata intre ei, dar sa nu extinda conflictul.

      Ucrainienii îi cam strâng pe sovietici măcelăriți și țin evidența strâns pentru a evalua dacă nurcile sunt în pericol de dispariție.

      Au ajuns la 200 000 ruși uciși. 

      Propaganda sovietică a cucerit Ucraina de când a început, acum încearcă să ascundă că ocupă România, Polonia și Norvegia din martie 2022. 

      Teritoriile anexate nu sint pamint rusesc. Chiar tu le-ai numit anexate.

      Pentru ca nu are forta militara sa le mentina sub ocupatie le vor ceda. "Niciodata" e un cuvint aspirational. Chiar transpirational.

      Problemele mari ale Rusiei vor incepe in Extremul Orient. Dupa ce-si vor fi sleit puterile in Ucraina.  

      Da ce sunt? Ca ei le-au dat la Ucraina si acum si le iau inapoi. E simplu sau greu. Deocamdata se distreaza sa vedem cand trec la lucruri serioase.

      Asa o fi exact ca propaganda occidentala. Hm au murit toti rusii.

      Propaganda occidentală prezintă imagini, hărți, informații de pe front, necesar dotare și pregătire armată ucraineană. :)

      Crapă rușii la milimetru. 

      Russia nu e URSS.

      Cind a crapat URSS, sub propria greutate, au rezultat niste granite consfintite prin tratate internationale. Acum Russia, adica Putler, nu le mai recunoaste. 

      Da, lucrurile devin serioase. Urmeaza dezmembrarea Federatiei Ruse, asa cum s-a dezmembrat URSS acum 30 de ani. Desi URSS era o super-putere mondiala, lumea a mers inainte. 

      Puterea Russiei e o imensa pacaleala. Si orbii o pot vedea. Doar ca tu nu esti orb. Esti propagandist.

      SUA ne-a invatat ca ce este tratat international, maine poate fi o hartie goala de continut.

      La fel ne-au invatat si Franta, Germania care prin vocile lui Merkel si Hollande au recunoscut ca au semnat in fals pe acordurile de la Minsk pentru ca nu intentionau sa le aplice. 

      Suntem la inceputul anului 3 din primul mandat .

      Rusia avea contracte economice cu UE. La început a amenințat pe urmă a țepuit UE cum a vrut, acum e prea târziu pentru Rusia.

      Ca sa vezi cam ce valoare are un tratat international pentru rusi:

      ”Vladislav Surkov, fostul consilier al preşedintelui Vladimir Putin, cunoscut ca arhitectul ”Acordurilor de la Minsk” (2014/2015), a recunoscut într-un interviu acordat directorului Centrului de conjunctură politică din Moscova, Aleksei Cesnakov, că încă de la început nu a mizat pe îndeplinirea acestor documente la elaborarea cărora a participat din partea Moscovei, relatează joi, 16 februarie, cotidianul rusesc Vedomosti.” 

      cred ca invers e valabil,daca gandesti!

      Asta este o minciuna raspandita international de Ukrainska Pravda.

      E putina deruta printre troli dar e de inteles pentru ca nici limba kremlinului n-a reusit sa se dezmeticeasca:

      -”Desigur, sarcina principală a fost de a forţa Kievul să-şi îndeplinească obligaţiile. Acum înţelegem că nimeni nu avea de gând să facă acest lucru. Aşa că este mai bine să îl întrebăm pe Surkov în detaliu ce a vrut să spună prin asta”, a spus Peskov într-o conferinţă de presă. - 

      Urmeaza clasicul sir de negari si dezmintiri finalizate cordial cu deja traditionala ceasca de ceai rusesc?

    Nu că ar fi de mirare această declarație, dar e cea mai pe față.

    Tot înainte spre nicăieri. 

    1. Rusia va fi izolată politic și economic zeci de ani. Va pleca din Ucraina, inclusiv din Crimeea, la reeducare. E util să demonstrezi și altor dilii că nu te joci pe planetă cum ai chef.

      Vanzatorul ambulant de arme in actiune

      Sunt investiții în dezarmarea Rusiei. Demilitarizarea Rusiei asigură liniștea generațiilor viitoare.

      Asta sa povestesti ptr.cei din Siria,Irak,Afganistan,Libia... .

       

      Sunt șanse mici ca România să fie amenințată de Siria, Irak, Afganistan sau Libia. Mai bine să fie demilitarizată Rusia.

      Tarile sus amintite,au fost atacate de americani,

      au distrus si au lasat ruine in urma lor,

      bineinteles ca sa "asigură liniștea generațiilor viitoare" 

      La fel se va întâmpla și cu Rusia.

      Nu cred ca Rusia va fi izolata,

      mai degraba se va forma 2 blocuri,

      occidentul contra RESTUL lumii 

      China depinde de globalizarea garantată de SUA. Nu există blocuri, doar săraci cretinei cu pretenții de putere mondială.

    "Nu exista optiuni lipsite de risc"... a zis norvegianul de la NATO.

    Acela care refuza sa explice sabotajul americano-norvegian asupra conductelor de gaze ale Germaniei prin care se alimenta cu gaze rusesti. Iar acum Norvegia vinde gaze de 4-5 ori mai scump decat vindea Rusia catre Germania. Asa ticalosie intre tari europene,..... pare incredibil dar este adevarat. Care este "riscul reputational" al Norvegiei acum, dle Stoltenberg? Norvegia este un stat terorist. 

    1. Zero risc reputațional, Rusia este stat terorist, de asta ucrainienii primesc arme de peste tot. :)

      Nu primesc arme decat din SUA, Canada si cateva tari din UE. Adica din partea a 15% din populatia planetei. Nu primesc arme din Asia, din Africa, din America Latina.

      Brazil, Argentina, and Colombia have rejected requests by the United States and European Union that they send weapons to Ukraine. 

      The commander of the US military’s Southern Command (Southcom), which operates in Latin America and the Caribbean, revealed on January 19 that Washington has been pressuring countries in the region to arm Ukraine. 

      The socialist governments in Cuba, Venezuela, and Nicaragua blamed NATO expansion and US meddling for causing the war in Ukraine. 

      Mexico’s progressive President Andrés Manuel López Obrador (AMLO) offered to hold peace talks to end the conflict. 

      And the leftist governments in Bolivia and Honduras have joined Brazil, Argentina, and Colombia in refusing to be part of the proxy war. 

      Brazil’s Lula refuses to send tank munitions to Ukraine 

      Germany announced on January 25 that it would send tanks to Ukraine, in a significant escalation of the NATO proxy war against Russia. 

      Berlin subsequently asked Brazil to ship tank munitions to Kiev. But newly inaugurated left-wing President Lula da Silva declined to do so. 

      Lula has denounced Western governments for ramping up the violence in Ukraine instead of encouraging peace negotiations. 

      Colombia’s first ever left-wing president, Gustavo Petro, revealed that the United States pressured his country as well to give weapons to Ukraine. But he refused to do so, instead urging peace. 

      In comments at the summit of the Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) in Buenos Aires on January 24, Petro noted that Colombia had previously purchased Russian military equipment, “for its own purposes inside the country”. 

      Washington wants Bogotá to send that Russian equipment to Ukraine, but Petro stressed that his nation’s constitution calls for international peace, and therefore those military technologies “will stay as junk in Colombia“. 

      SUA, EU, Canada, Japonia, Australia n-au nicio vină că africanii, indienii și chinezii se înmulțesc ca iepurii.

      Rusia reprezintă 0,02% din economia globală și 0,01% din populația globală. Nu-i va simți nimeni lipsa. 

      Cifrele occidentul contra restul lumii,

      nu mai arata asa de bine 

      Normal, săracii au sărăcit. :))

      Si NATO nu are nicio vina ca are o populatie impotenta in care barbatii sunt preocupati de toaletare si ce toale cumpara, sunt emasculati, impotenti si incapabili sa creasca familii?

      rusii n-au NATO sa ii corupa spre saloane de infrumusetare, ei ce betesug au de nu se inmultesc?

    Toți politicienii care sprijină războiul ar trebui sa fie in prima linia de pe front.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb