Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat marţi că inflaţia din economia americană începe să încetinească, deşi se aşteaptă ca acesta să fie un proces lung, informează news.ro.
"Procesul dezinflaţionist, procesul de reducere a inflaţiei, a început şi a început în sectorul bunurilor, care reprezintă aproximativ un sfert din economia noastră. Dar are un drum lung de urmat. Acestea sunt etapele incipiente", a spus şeful băncii centrale în timpul unui eveniment la Washington, D.C.
Powell a vorbit într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la Economic Club of Washington, D.C., cu co-fondatorul Carlyle Group, David Rubenstein.
Powell este un fost partener la firma respectivă.
Pieţele au revenit la o evoluţie pozitivă în timp ce Powell a vorbit, deoarece investitorii speră că Fed va opri în curând creşterile agresive ale ratei dobânzii cheie, începute anul trecut.
La cea mai recentă întâlnire a condicerii Fed, care s-a încheiat în urmă cu şase zile, Fed şi-a majorat rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, a opta creştere din martie 2022, la un interval ţintă de 4,5%-4,75%.
În aceste remarci de marţi, Powell el nu a dat nicio indicaţie despre momentul în care creşterile de dobânzi se vor opri şi a spus că probabil va dura până în 2024 înainte ca inflaţia să ajungă la un punct în care Fed se simte confortabil.
Banca centrală ţinteşte o inflaţie de 2%, iar în prezent indicatorul depăşeşte cu mult acest nivel, prin mai multe măsuri.
"Ne aşteptăm ca 2023 să fie un an de încetiniri semnificative ale inflaţiei. Este de fapt datoria noastră să ne asigurăm că acesta este cazul. Bănuiesc că va dura cu siguranţă nu doar anul acesta, ci şi anul viitor să scadă cu aproape 2%", a spus el.
"Prima menţiune a lui Powell despre tendinţele "dezinflaţioniste" a fost în conferinţa de presă de după întâlnirea de miercurea trecută.
1. Care inflatie, aceea care d Powel nu o recunostea
(mesaj trimis de Un sarac mirat în data de 08.02.2023, 15:47)
Nu recunostea inflatia ca sa poata printa bani simultan cu stimuli fiscali niciodata asa mari in America! Asta cu razboiul inca nici nu fusese luata in calcul, dar poate ca totusi comitetul FED avea asa, o presimtire. Nu stim cum e in America, dar categoric Europa e in pragul ruinei, cu 8 mil de refugiati de sustinut, cu necesitati de inarmare fara precedent, cu energie scumpa cumparata de la speculantii care o cumpara ieftin din... Rusia. Bravo omenire, ne ati umplut de bine, poate trebuie sa si ridicam osanale? Urale si ovatii pentru leadership?!