Joaquin Almunia a avertizat asupra posibilei spirale inflaţioniste în Europa

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 septembrie 2008

Joaquin Almunia a avertizat asupra posibilei spirale inflaţioniste în Europa

Există semne ale unei posibile spirale inflaţioniste în Europa, iar restricţiile salariale sunt vitale, a declarat ieri Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, într-un interviu acordat cotidianului francez "Le Figaro". Almunia a afirmat că Uniunea Europeană va revizui în creştere prognoza pentru inflaţie, iar proiecţiile referitoare la creşterea economică vor fi revizuite în scădere, azi, când vor fi publicate noile previziuni, dar nu este vorba de recesiune. "Am observat o scădere semnificativă a indicatorilor de încredere, ceea ce este logic. Tensiunile de pe pieţele financiare continuă, iar criza subprime s-a întins şi în alte zone ale economiei reale", susţine oficialul european.

"Dar nu trebuie să jucăm rolul Cassandrei şi să punem ideea recesiunii în centrul discuţiilor. Din contră, trebuie să încercăm să ne recâştigăm încrederea în jucătorii economici", a explicat Joaquin Almunia.

"Nu vedem o spirală inflaţionistă, dar observăm semnele", a declarat oficialul european, avertizând asupra inflaţiei din Europa, care ar putea duce la recesiune.

Franţa este, în opinia comisarului european, singura ţară care a analizat nivelul ratelor dobânzilor stabilite de Banca Central Europeană. BCE a decis săptămâna trecută menţinerea dobânzii de referinţă pentru zona euro la 4,25 la sută, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul creşterii inflaţiei şi încetinirii ritmului de creştere economică.

Preşedintele BCE, Jean- Claude Trichet, a declarat recent că Banca Centrală Europeană rămâne concentrată asupra combaterii inflaţiei chiar şi după ce instituţia cu sediul la Frankfurt a redus estimările de creştere economică pentru acest an şi anul următor. BCE, care a majorat dobânzile în luna iulie, vrea să prevină o spirală salarii-preţuri, în condiţiile în care muncitorii solicită deja compensaţii pentru costurile ridicate la alimente şi energie, care au accelerat inflaţia la un nivel maxim al ultimilor 16 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb