Economiile Germaniei, Marii Britanii şi Franţei vor creşte pes-te aşteptări în acest an, însă gripa aviară ar putea reprezenta o ameninţare pentru redresarea economică europeană, declară comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia. Domnia sa estimează că economia Uniunii Europene va creşte cu 2,2% în 2006, după ce, în toamna anului trecut, anticipa o expansiune de 2,1%.
Joaquin Almunia arată că perspectiva nu e prea bună pentru economia Italiei, a patra din Europa la momentul actual, oficialul Uniunii revizuind în scădere estimarea de la 1,5% la 1,3%. O altă schimbare printre estimările comisarului european o constituie cea legată de creşterea economică a Germaniei, prognozată la 1,5%, faţă de 1,3% în previziunile din toam-nă. În pofida creşterii economice slabe înregistrată în trimes-trul al patrulea în zona euro, Almunia a lăsat neschimbată estimarea pentru acest an, la 1,9%.
Pe lîngă gripa aviară, preţul petrolului este considerat de Almunia un risc la adresa revigorării economiei europene. În opinia sa, gripa aviară reprezintă în mod clar un risc, chiar dacă pînă acum nu l-a cuantificat printre estimări. Pe lîngă pagubele produse industriei preparatelor din carne de pasăre, există temeri potrivit cărora ar putea fi afectată încrederea investitorilor, a mai adăugat oficialul european.
• Banca Mondială estimează costurile prevenirii gripei aviare la 800 miliarde de dolari anual
Banca Mondială a estimat cos-turile prevenirii gripei aviare, la nivel global, la 800 de miliarde de dolari (670 miliarde de euro) anual, adică 2% din valoarea Produsului Brut Mondial. În aceste costuri intră logistica necesară diverselor companii şi ministere pentru prevenirea unei eventuale pandemii. Supermarketurile, aeroporturile, băncile şi alte sectoare productive ale Europei au început pregătirile pentru protecţia proprie de o eventuală extindere a gripei aviare, pregătiri ce constau în plasarea unor dispozitive pentru spălarea mîinilor în tot mai multe locuri, măşti de protecţie a feţei şi alte asemenea facilităţi. "Este posibil ca multe companii să nu poată supravieţui unei eventuale pandemii şi drept urmare ar trebui să adopte măsuri de protecţie încă de pe acum", declară Guy Otty, directorul general al companiei "Business Forums International", care activează în domeniul managementului riscului.
Amintim că, în urmă cu trei ani, pneumonia atipică (SARS), al cărei virus se răspîndeşte rapid prin transportul aerian, a decimat industria asiatică a turismului. În consecinţă, zborurile internaţionale cu sosire în Asia au fost reduse cu peste 15 milioane (la număr), ceea ce a costat regiunea 11 miliarde de dolari.