Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a apărat, în plenul Parlamentului European, ratificarea şi punerea în practică ale acordului privind dialogul politic cu Cuba, după ce un e-mail scurs în presă a sugerat o apropiere între unii eurodeputaţi socialişti şi regimul de la Havana, transmite miercuri euractiv.com, conform Agerpres.
''Poziţia oficială a Uniunii Europene este de a fi împotriva blocadei SUA împotriva Cubei. Nu spun asta pentru că sunt un periculos susţinător al lui Castro, ci pentru că aceasta este poziţia oficială a UE'', a spus Borrell în sesiunea plenară a legislativului UE, la Strasbourg.
Cuba a întors o pagină în istoria sa atunci când Miguel Diaz-Canel a devenit preşedinte, după 60 de ani în care la conducerea ţării s-au aflat liderul revoluţionar Fidel Castro şi, ulterior, fratele său Raul Castro.
În ultimii ani, Bruxelles şi Havana au lansat dialogul în cinci domenii majore, printre care drepturile omului, neproliferarea şi dezvoltarea durabilă.
Totuşi, relaţiile între UE şi Cuba au rămas relativ tensionate, mai ales ca urmare a numeroaselor acuzaţii dinspre Bruxelles privitoare la abuzurile din Cuba în domeniul drepturilor omului, ceea ce a fost un impediment în Acordul de cooperare şi dialog politic din 2016 (PDCA). Acordul a fost ratificat de toate statele membre UE, cu excepţia Lituaniei.
Potrivit lui Josep Borrell, acordul dintre UE şi Cuba va stabili un mecanism continuu pentru dialog în scopul ''consolidării drepturilor omului şi a democraţiei'' şi pentru elaborarea criteriilor pentru cooperare.
Deplina ratificare a acordului depinde doar de votul parlamentului de la Vilnius, întrucât documentul a primit unda verde a forurilor legislative din celelalte 26 de state membre UE.
Pe de altă parte, Borrell a amintit despre recenta arestare a activistului de opoziţie cubanez Luis Manuel Otero Alcantara, caz care a provocat îngrijorare în rândul eurodeputaţilor. 'Sunt bucuros că a fost eliberat. Serviciile noastre au fost în contact cu el după eliberarea sa, el şi-a exprimat recunoştinţa şi ne-a spus că îşi va continua activismul. Vom continua să monitorizăm situaţia sa'', a spus şeful diplomaţiei UE.
Potrivit cotidianului spaniol ABC, un schimb de e-mailuri între un consilier politic al grupului europarlamentar S&D şi biroul şefului delegaţiei socialiste spaniole în Parlamentul European, Javier Moreno Sanchez, a sugerat intenţia lor de a bloca dezbaterea din această săptămână din Parlamentul European consacrată situaţiei politice şi drepturilor omului în Cuba.
E-mailul sugera, de asemenea, că biroul lui Josep Borrell avea cunoştinţă despre această discuţie.
O scrisoare deschisă - iniţiată de eurodeputatul spaniol Jose Ramon Bauza (Ciudadanos, Renew Europe) şi semnată de parlamentarii din grupurile PPE şi Renew Europe - îi solicită lui Borrell să precizeze dacă biroul său a avut într-adevăr intenţia de a bloca dezbaterea din Parlamentul European despre Cuba.