Un grup de păgubiţi în cazul Madoff cer băncii americane "JPMorgan Chase" daune de 6,4 miliarde dolari pentru că "ar fi închis ochii" la neregulile semnalate în afacerile cu consilierul financiar Bernard Madoff, pentru protejarea propriilor interese, dar şi ca să continue să facă bani, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Madoff, în trecut unul dintre cei mai respectaţi consilieri de investiţii de pe Wall Street, care a fraudat mii de investitori într-o schemă piramidală de 60 de miliarde dolari, a rulat o parte din bani prin banca de inves-tiţii "JPMorgan Chase".
"În timp ce numeroase instituţii financiare au încurajat frauda lui Madoff, JPMorgan Chase a fost chiar în centrul schemei şi se face vinovată de complicitate", se arată în plângerea depusă de reprezentantul legal al păgubiţilor la un tribunal din New York.
Plângerea descrie cum "JPMorgan" a pus propriile interese de a menţine relaţia veche de afaceri cu Madoff în faţa obligaţiei de a încerca să pună capăt fraudei despre care angajaţii băncii aveau suspiciuni.
"Iau prânzul cu un angajat al JPMorgan care tocmai mi-a spus că deasupra lui Madoff plutesc suspiciuni concrete şi că există speculaţii că randamentele lui ar face parte dintr-o schemă Ponzi", a scris un director de risc al băncii de investiţii într-un email din 15 iunie 2007, adus ca probă în plângere.
Reclamaţia mai citează un angajat "JPMorgan" care a cerut băncii, în februarie 2006, să evalueze calitatea şi veridicitatea rapoartelor transmise de firmele lui Madoff, notând că ins-tituţia de credit se expune la sancţiuni semnificative dacă informaţiile se dovedesc frauduloase sau inexacte.
Reprezentanţii "JPMorgan" au declarat pentru Reuters că acuzaţiile sunt nefondate.
• Profit record în ultimul trimestru din 2010
"JPMorgan Chase" a raportat, pentru ultimul trimestru din 2010, un profit record de 4,83 miliarde dolari, în creştere anuală cu 47%, dupa eliberarea a două miliarde de dolari din fondul pentru provizioane.
Vânzările băncii au crescut cu 6% în perioada octombrie-decembrie 2010, la 26,7 miliarde dolari.
"JPMorgan" a fost singura bancă majoră din SUA care a rămas profitabilă în perioada crizei financiare.