Banca americană de investiţii JPMorgan Chase & Co. consideră că bursele din lume au depăşit cea mai neagră perioadă cu care s-au confruntat de la declanşarea pandemiei de coronavirus, ceea ce ar putea însemna o oarecare îmbunătăţire a încrederii investitorilor, însă urmează să asistăm la un impact sever al actualei crize asupra economiei.
"Scăderea de acum a economiei globale este în măsură să depăşească Marea Criză Financiară. Colapsul actual al activităţii este mult mai profund, dacă sunt analizate economiile individuale, şi afectează mult mai multe economii în acelaşi timp, comparativ cu prăbuşirea din 2008", spune Daniel P. Hui, strateg la JPMorgan.
Conform JPMorgan, vârful de declin al economiilor în curs de dezvoltare, prevăzut în prima jumătate a anului 2020, este prognozat să fie de aproape de două ori mai sever decât în timpul crizei financiare. Însă, această evoluţie negativă se produce pe parcursul a doar două trimestre, comparativ cu un an şi jumătate în cazul crizei financiare.
JP Morgan avertizează că acum, spre deosebire de 2008 şi anii care au urmat, China nu va putea amortiza declinul economiei globale, prin creşterea sa. Economiştii băncii de investiţii prognozează că PIB-ul Chinei va scădea cu 10% în primul trimestru al anului 2020.
"Oprirea economiei Chinei în primul trimestru evidenţiază natura mult mai sincronizată a încetinirii actuale, comparativ cu 2008, când economia globală nu s-a contractat până în trimestrul al treilea, după colapsul băncii Lehman Brothers", mai afirmă Hui.
JPMorgan preconizează că, în primul trimestru din 2020, economia SUA, cea mai mare din lume, va scădea cu 10%, faţă de 4%, cât anticipa anterior, iar în al doilea trimestru - cu 24%, comparativ cu 14%, cât era estimarea anterioară.
Banca anticipează că PIB-ul SUA va spori, însă, cu 6% în semestrul al doilea.
• Eurogroup prezintă luna aceasta instrumente financiare pentru sprijinul economiei
Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogroup) vor prezenta, în cadrul unor discuţii programate pentru data de 7 aprilie, instrumentele financiare menite să sprijine economia regiunii.
Preşedintele Eurogroup, Mario Centeno, a declarat că, în următoarele zile, miniştrii de Finanţe din zona euro vor accelera discuţiile privind folosirea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) şi a fondurilor Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru contracararea declinului economic provocat de pandemia de coronavirus.