Jumătate din capacitatea Nabucco revine companiilor care îl construiesc

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 iunie 2008

Jumătate din capacitatea Nabucco revine companiilor care îl construiesc

Jumătate din capacitatea "Nabucco" va reveni companiilor din consorţiul care va realiza gazoductul. Restul capacităţii va fi utilizată de alte companii, a declarat, ieri, şeful Diviziei de Proiecte pentru Conducte Internaţionale din cadrul "OMV Gas International", Johann Gallistl, prezent la Bucureşti la Central European Gas Conference. "O zecime din capacitatea finală a conductei va fi rezervată contractelor pe termen scurt, întrucât rezervarea întregii capacităţi a acordurilor pe termen lung ar însemna că s-ar putea depăşi, la un moment dat, capacitatea maximă", a mai spus oficialul OMV.

Proiectul aşteaptă avizul Comisiei Europene

Potrivit Rompres, în prezent, consorţiul care va realiza proiectul aşteaptă primirea tuturor avizelor din partea Comisiei Europene, pentru derularea următoarelor etape. Johann Gallistl a explicat: "Estimăm că vom primi toate aceste avize în următoarele luni. În paralel, am demarat o procedură de sondare a pieţei, care va fi finalizată la sfârşitul săptămânii viitoare. Această operaţiune ne va oferi date concrete despre punctele de intrare şi ieşire ale volumelor de gaze şi despre ţările care vor asigura cantităţile de gaze. Aceste date sunt necesare pentru pregătirea procedurii de open-season, prin care companiile din domeniu îşi vor exprima interesul pentru a utiliza această conductă". Urmează, apoi, încheierea unui acord interguver-namental şi realizarea proiectului de inginerie şi primirea avizelor de mediu.

Oficialul companiei austriece apreciază că anul 2008 este decisiv pentru realizarea proiectului. Toate aceste etape au rolul de a pregăti proiectul pentru decizia de investiţie, care va fi luată la începutul anului 2009. Construcţia conductei este estimată să înceapă în 2010, iar prima livrare de gaze este aşteptată în 2013.

Uniunea Europeană a purtat deja discuţii cu ţări precum Irak, Iran, Egipt, Kazahstan, pentru ca acestea să devină furnizori de gaze pentru Europa prin Nabucco. "Gazul rusesc nu este o necesitate pentru Nabucco, dar ar putea fi o opţiune", a menţionat reprezentantul OMV.

Romgaz" va rezerva capacitatea din partea României

Producătorul român de gaze "Romgaz" va participa, din partea României, la licitaţia de rezervare a capacităţii de trans-port al gazelor prin conducta Nabucco, întrucât "Transgaz", partener în consorţiul care va realiza gazoductul, nu poate derula activităţi de comercializare a gazelor. Directorul de proiectare şi cercetare al "Transgaz", Vlad Pavlovschi, a declarat: "Am semnat, în urmă cu trei luni, un memorandum cu compania , căreia i-am cedat drepturile rezervate de alocare a capacităţii de transport a conductei Nabucco. nu are dreptul să comercializeze gaze naturale". Domnia sa a precizat că, întrucât acţionarilor consorţiului Nabucco le revine jumătate din capacitatea conductei, compania "Romgaz" ar avea dreptul să rezerve o capacitate de circa 2 miliarde metri cubi de gaze.

Oficialul "Transgaz" susţine că procedura de licitare a capacităţii de transport aferentă conductei Nabucco ar putea începe în septembrie şi va avea două etape. Prima este destinată acţionarilor, iar cea de-a doua pentru alte companii din domeniu.

Nabucco este un proiect agreat de Uniunea Europeană, care vizează realizarea unei conducte care să transporte gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta va avea o lungime de 3.300 km şi va transporta 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Reprezentanţii celor şasei companii ale consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Botas (Turcia), Mol (Ungaria), Transgaz (România) şi Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb