Deşi dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai populare, posesorii încă subestimează pericolul asociat cu acestea. Conform unui studiu al Kaspersky Lab şi B2B International, 27% dintre utilizatorii europeni nu cunosc sau deţin puţine informaţii cu privire la programele malware pentru dispozitive mobile, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.
Studiul informează că, la nivel european, doar 47% dintre smartphone-urile cu Android şi 61% dintre tabletele cu Android sunt protejate de soluţii de securitate, în timp ce 26% dintre smartphone-uri şi 43% dintre tablete nu sunt protejate cu parolă. În plus, 27% dintre utilizatorii europeni nu sunt informaţi cu privire la existenţa ameninţărilor cibernetice pentru dispozitive mobile şi 26% dintre respondenţii din aceeaşi zonă au afirmat că, deşi sunt conştienţi de riscuri, nu iau măsuri de protecţie.
La nivel global, 18% dintre smartphone-urile cu Android neprotejate stocheză informaţiile pe care atacatorii le ţintesc cel mai des: coduri PIN pentru carduri bancare, parole pentru sistemele de online banking şi alte date financiare. În plus, 24% dintre utilizatori stochează parole pentru reţelele sociale, adrese de e-mail personale şi de serviciu, VPN şi alte resurse confidenţiale. Deşi utilizatorii nu setează o parolă ca să evite accesul neautorizat, ei stochează e-mail-uri personale (49% dintre utilizatori la nivel global), e-mail-uri de serviciu (18% dintre utilizatori la nivel global) şi date pe care nu şi-ar dori să le poată accesa altcineva (10% dintre utilizatori la nivel global) pe dispozitivele lor mobile.
Conform studiului, la nivel global, utilizatorii de Android sunt expuşi la riscuri online mai des decât utilizatorii dispozitivelor cu Windows care obişnuiesc să îşi protejeze computerele în 9 din 10 cazuri. (Mai precis, Kaspersky se referă la utilizatorii cu un dispozitiv principal. Indivizii pot folosi mai multe dispozitive simultan, putând fi expuşi la riscurile menţionate pe fiecare dintre acestea.) Astfel, rezultatele studiului arată că, în 12 luni, 41% dintre utilizatorii de smartphone-uri şi 36% dintre cei cu tablete s-au confruntat cu aplicaţii periculoase, conturile online a 18% dintre deţinătorii de smartphone-uri şi 24% dintre proprietarii de tablete au fost atacate, în timp ce atacurile cibernetice financiare au afectat 43% dintre persoanele cu smartphone-uri şi 50% dintre utilizatorii de tablete.
În medie, în general, 31% dintre dispozitivele mobile sunt expuse la aplicaţii periculoase, 14% la atacuri ale conturilor serviciilor online şi 43% la atacuri cibernetice financiare, procentaje semnificativ mai scăzute decât cele înregistrate pentru dispozitivele cu Android, se mai arată în comunicatul producătorului rusesc de antiviruşi.
1. Kaspersky Lab?
(mesaj trimis de Radu în data de 05.04.2015, 10:16)
Va rugam nu ne mai insultati inteligenta publicand "studii" despre amenintari cibernetice facute de... producatorii de antivirusi. Pe la noi tot apar in presa asemenea studii, facute de BitDefender, Kaspersky si Eset NOD32... Nu neg ca-s multi dementi in lume care au o placere in a face rau, insa ganditi-va ca e ca si cand Milka ar veni cu un studiu in care arata ca ciocolata cu lapte e buna pentru cei mici.