KAZAHSTAN AIEA a deschis, la Oskemen, Banca de Uraniu Slab Îmbogăţit

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2017

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a deschis, în oraşul Oskemen (cunoscut şi ca Ust-Kamenogorsk), Banca de Uraniu Slab Îmbogăţit din incinta Uzinei Metalurgice Ulba, printr-o ceremonie dublă ce a avut loc la Astana şi Oskemen.

Banca, ce va fi folosită drept o sursă de ultimă instanţă, poate stoca 90 de tone de uraniu slab îmbogăţit ce va putea preveni potenţiale crize nucleare provocate de către imposibilitatea unui stat membru al AIEA de a procura sau produce uraniu combustibil pentru reactoarele sale nucleare. Scopul acesteia va fi să descurajeze statele de la urmărirea dezvoltării propriilor capacităţi de îmbogăţire a uraniului.

În adresa oficială din deschiderea evenimentului, Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a amintit că data de 29 august este specială atât pentru Kazahstan, cât şi pentru lume, fiind data la care Kazahstan a decis închiderea poligonului nuclear de la Semipalatinsk, dată recunoscută din 2009 drept Ziua Internaţională împotriva Testelor Nucleare de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

"Prin acordarea AIEA locaţiei pentru Banca USI în Kazahstan, acesta a contribuit la întărirea politicii de non-proliferare (...) Kazahstan a ales deja să se poziţioneze pentru dezarmarea nucleară şi pentru securitate nucleară, din acest motiv a aderat la toate tratatele internaţionale privitoare la securitate nucleară şi a devenit unul dintre fondatorii iniţiativei globale împotriva terorismului nuclear", a adăugat Nursultan Nazarbayev, citat de Agerpres.

Preşedintele kazah a propus, de asemenea, legalizarea statutului tuturor ţărilor de facto nucleare, precum şi organizarea unui summit cu toate acestea privitoare la tratatele de non-proliferare şi cum pot fi acestea mai bine implementate. Şeful statului kazah a mai arătat şi disponibilitate ţării sale de a organiza o întâlnire a reprezentanţilor zonelor libere de arme nucleare de pe mapamond, pentru a continua şi amplifica eforturile acestora în lupta non-proliferare.

La rândul său, Yukiya Amano, directorul general al AIEA, şi-a arătat aprecierea pentru disponibilitatea Kazahstanului şi a Uzinei Metalurgice Ulba, arătată prin găzduirea Băncii USI, precum şi pentru "generoasele contribuţii ce au făcut posibil acest proiect", amintind că proiectul s-a bazat pe donaţiile Norvegiei, Statelor Unite, Kuweitului, Emiratelor Arabe Unite, Uniunii Europene, precum şi din partea Iniţiativei împotriva Ameninţării Nucleare.

"Utilizarea globală a energiei nucleare pare că va cunoaşte o creştere în viitor. Energia nucleară ajută abordarea celor două probleme cu care lumea se confruntă - asigurarea energiei suficiente pentru scopurile economice, în timp ce încercăm să micşorăm efectele schimbărilor climatice. În acest moment sunt 447 reactoare nucleare operaţionale, în 30 de ţări. Alte 58 sunt în construcţie, în mare parte în Asia. În jur de 30 de ţări vor să includă energia nucleară în mixul energetic. Sunt sigur că banca va juca un rol important în viitor în asigurarea combustibilului nuclear necesar operării reactoarelor nucleare", a declarat Yukiya Amano.

Ideea înfiinţării unei bănci de uraniu slab îmbogăţit datează din 2006, fiind propusă de către Iniţiativa împotriva Ameninţării Nucleare şi preluată formal de mai multe state membre AIEA în 2010. În urma deciziei Consiliului Guvernatorilor AIEA, ce a consacrat necesitatea acestei bănci, Kazahstan s-a înscris pentru a găzdui banca, fiind singurul stat ce îndeplinea condiţiile impuse de AIEA.

Semnarea acordului dintre AIEA şi Kazahstan cu privire la construcţia băncii a avut loc pe 27 august 2015, iar acordurile dintre AIEA şi Rusia, precum şi între AIEA şi China, cu referire la transportul uraniului pe teritoriul celor două ţări, au fost semnate în iunie 2015 şi respectiv mai 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb