Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a îndepărtat sau chiar l-ar fi executat pe un fost ministru de externe, Ri Yong Ho, care a jucat un rol esenţial în organizarea întâlnirilor sale din 2018 şi 2019 cu fostul preşedinte american Donald Trump, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Ri Yong Ho a rămas departe de ochii publicului după ce discuţiile Phenianului cu Washingtonul pe tema dezarmării nucleare au eşuat, în urma unui summit care a avut loc la începutul anului 2019 în Vietnam între Kim Jong Un şi Donald Trump.
Cotidianul japonez "Yomiuri Shimbun" a relatat ieri, citând surse neidentifcate, că fostul oficial a fost executat anul trecut.
Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud le-a spus deputaţilor de la Seul că Ri Yong Ho a fost "epurat", dar nu este clar dacă a fost executat, a declarat Yoo Sang-bum, membru al Comisiei pentru informaţii a Parlamentului de la Seul. "Au confirmat epurarea lui Ri, dar nu şi execuţia sa", a declarat Yoo reporterilor după o şedinţă de informare cu reprezentanţi ai agenţiei de spionaj.
Yoo a spus că agenţia sud-coreeană de informaţii nu a explicat de ce a fost îndepărtat Ri, iar parlamentarii nu au putut confirma informaţiile publicate tot de cotidianul nipon "Yomiuri Shimbun" potrivit cărora ar fi fost executaţi şi alţi câţiva diplomaţi care au lucrat la Ambasada Coreei de Nord din Marea Britanie.
Ri a fost menţionat ultima dată în presa de stat nord-coreeană în aprilie 2020, când a fost înlăturat din Comisia pentru Afaceri de Stat, un organism decizional prezidat de Kim. Cu câteva luni mai înainte, el fusese demis din funcţia de şef al diplomaţiei.
Diplomat de carieră, cu un limbaj reţinut şi cu ani de experienţă în negocieri nucleare, Ri l-a însoţit pe Kim atât la Singapore, cât şi la Hanoi pentru întâlnirile cu Trump din 2018 şi, respectiv, 2019.
Ri a ţinut o conferinţă de presă la scurt timp după ce summitul de la Hanoi a eşuat, spunând că liderul nord-coreean a făcut "propuneri realiste", dar Trump a cerut mai multe concesii.
Au mai existat informaţii în presă despre executarea unor oficiali de la Phenian care fuseseră implicaţi în organizarea summitului eşuat, dar unii au reapărut în cele din urmă în mass-media de stat după o vreme.
Yoo a mai spus că agenţia de spionaj sud-coreeană a atribuit recenta demitere a lui Pak Jong-chon, cândva al doilea cel mai puternic oficial militar după Kim, unei pregătiri inadecvate dovedite de trupe în timpul antrenamentelor şi lipsei capacităţii de conducere. "Kim a înlocuit cu totul conducerea militară, iar acest lucru are ca scop final întărirea controlului său asupra armatei", a declarat Yoo.