Klaus Iohannis a început al doilea mandat prezidenţial

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 23 decembrie 2019

Klaus Iohannis a început al doilea mandat prezidenţial

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al ţării, în faţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Acest moment înseamnă începerea oficială a celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Klaus Iohannis.

La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, membrii Guvernului, şefii principalelor culte religioase din ţara noastră, fostul preşedinte Emil Constantinescu şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Regale a României.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul ţinut în faţa parlamentarilor, imediat după depunerea jurământului: "Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o ţară prosperă, sigură, un stat funcţional, cu instituţii democratice consolidate, în care legea este egală pentru toţi. O voce puternică în Europa şi în lume, o ţară care îşi promovează valorile şi identitatea şi îşi protejează resursele. Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetăţenilor, iar Parlamentul legiferează bine şi eficient".

El a arătat că principiul de la care va trebui să se plece în acest amplu demers de transformare a României este că statul, prin instituţiile sale, se află în slujba cetăţeanului.

Klaus Iohannis a precizat: "Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în autorităţile publice, a căror credibilitate a fost puternic zdruncinată. Dar acest lucru nu se poate realiza fără o evaluare serioasă şi fără reaşezarea, pe fundamente corecte, a adminis-traţiei publice. Toate instituţiile statului vor trebui să treacă printr-un riguros proces de modernizare pentru a răs-punde cu adevărat nevoilor societăţii şi interesului general".

Preşedintele a adăugat că va continua să sprijine fără rezerve lupta anticorupţie, arătând că va folosi toate prerogativele constituţionale pentru ca independenţa justiţiei şi domnia legii să nu fie alterate.

Klaus Iohannis a arătat: "O justiţie independentă este o condiţie indispensabilă a unei democraţii veritabile, o garanţie a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale. Şi în acest mandat voi continua să acţionez cu aceeaşi hotărâre pentru ca cetăţenii să îşi consolideze încrederea în stat".

El a susţinut că legislaţia va trebui să fie sistematizată şi simplificată, printr-un proces de maximă responsabilitate, pentru a elimina "riscul ca România să devină un stat blocat într-un hăţiş şi birocratic şi legislativ imposibil de desluşit".

Iohannis a punctat că îşi doreşte o legis-laţie coerentă şi adecvată realităţii, uşor de înţeles şi aplicat, "eliberată de orice formă nocivă de populism".

Primele decrete ale lui Klaus Iohannis în noul mandat prezidenţial au vizat decorarea, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociaţiei "21 decembrie 1989", Asociaţiei "Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara", Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Mandatul preşedintelui este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb